A védett területek megóvása kevés – helyre kell állítanunk a természetet, ha élni akarunk.

A #RestoreNature mozgalom keretében Európa valamennyi lakosa határozottan kiállhat egy olyan jogszabály kidolgozása mellett, amely keretet adhat a természetes élőhelyek helyreállításának, esélyt arra, hogy visszaadjuk a természetnek, ami az övé: a szárazföldeket, a tengereket és az édesvizeket. Csatlakozzon az aláírási kampányunkhoz és üzenetét eljuttatjuk az Európai Bizottsághoz!

A természeti sokféleség világszerte drámai mértékben csökken – az élővilág, amely körülvesz bennünket, és amelytől ezer szálon függünk, a kihalás felé sodródik.

Az iparszerű mezőgazdaság, az erdőirtások és a túlhalászat következtében világszerte közel egymillió állat- és növényfaj fennmaradása került veszélybe. A természetes rendszerek kibillenésének egyre látványosabb jeleit tapasztalhatjuk: a klímaváltozás hatásai, a talajok kimerülése, eleddig ismeretlen betegségek terjedése soha nem látott fenyegetést jelentenek az emberi társadalmak számára.

Az idő nem nekünk dolgozik, egyes előrejelzések alapján egy évtizedünk maradt, hogy elkerüljük fenyegető ökológiai katasztrófát, ami a gazdasági és társadalmi rendszerek tehetetlenségével számolva haladéktalan cselekvést jelent.

Csatlakozzon az aláírási kampányunkhoz és üzenetét eljuttatjuk az Európai Bizottsághoz!

A még megmaradt, jórészt természetvédelmi oltalom alatt álló területek megőrzése alapvető fontosságú – de nem elegendő. Ahhoz hogy ennyire rövid idő alatt érdemi változást érjünk el és legyen esélyünk a még nagyobb megrázkódtatásokat elkerülni, drasztikusabb lépésekre van szükség: helyre kell állítanunk az természetes élőhelyeket amilyen mértékben csak lehetséges.

Az Európai Unió Biodiverzitás 2030 stratégiája a védett területek kiterjesztése mellett a mezőgazdasági területek, erdők, édesvízi élőhelyek és tengeri ökoszisztémák helyreállítását helyezi a középpontba, és ennek érdekében a tagországok számára kötelező szabályozás megalkotását és egy jelentős helyreállítási alap létrehozását tervezi.

Az új jogszabály tartalma jelenleg formálódik. Mivel a helyreállítási szabályok jelentős hatással lehetnek Európa lakosságára az Európai Bizottság arra kéri az Unió polgárait, hogy április 5-ig nyilvánítsanak véleményt a természet-helyreállítási törekvésekkel kapcsolatban.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület csatlakozik a vezető európai természetvédelmi szervezetek által indított #RestoreNature kampányhoz. Üzenetünk egyszerű: a természetre mindennél nagyobb szükségünk van, ezért ha élni akarunk, helyre kell állítanunk az elvesztett zöld területeket, a természetes élőhelyeket és azok sokféleségét – a védett területeken kívül is.

A gyepekből, erdőkből, vizes élőhelyekből álló zöld infrastruktúra lassítja a klímaváltozást, segíti a szélsőséges időjáráshoz való alkalmazkodást, és hozzájárul a betegségek jövőbeni terjedésének megelőzéséhez.

A #RestoreNature mozgalom keretében Európa valamennyi lakosa határozottan kiállhat egy olyan jogszabály kidolgozása mellett, amely keretet adhat a természetes élőhelyek helyreállításának, esélyt arra, hogy visszaadjuk a természetnek, ami az övé: a szárazföldeket, a tengereket és az édesvizeket. A jogszabály jelentős változást indíthat el, de csak akkor, ha tudományos alapokon nyugszik – e nélkül csupán a zöldre festés újabb eszközét fogjuk csak legyártani.

Nemcsak értékes vizes és gyepes élőhelyeink, erdeink, ártereink, folyóink és óceánjaink fennmaradása múlik rajtunk, de a Föld éghajlatának sorsa és az egész emberiség jövője is a mi kezünkben van. Vissza kell állítanunk a természet egyensúlyát. A túlélésünk, a jövő generációk élete a tét!

Halmos Gergő, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület igazgató:

“Hazánkban a védett területek képezik azokat a szigeteket, amelyek a drasztikusan átalakított, természetességétől megfosztott tájból kiemelkednek, és úgy-ahogy őrzik az természetes élővilágot. Ha meg akarjuk állítani a természeti sokféleség csökkenését ennél többre van szükség: az „elrontott” területeket is minél nagyobb arányban helyre kell állítani, hogy a zöld hálózat valóban működő rendszert alkothasson.”

Csatlakozzon az aláírási kampányunkhoz és üzenetét eljuttatjuk az Európai Bizottsághoz!

Kapcsolódó hírek

Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat vagy etetőket készítünk, amit a jelentkezők haza is vihetnek. Persze madarak nélkül nem lenne teljes a nap,...

A hosszúfülű-denevéreknek nemcsak óriási, a fejük tetején összenőtt fülkagylóik jellegzetesek, de orrnyílásaik is, melyek felfelé néznek (Fotó: Boldogh S.)

A hosszúfülű denevérek rendkívül mókás megjelenésű, más csoportok tagjaival össze nem téveszthető bőregerek. Európában hat, hazánkban kettő, egymáshoz nagyon hasonló fajuk él.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársat keres adatbázis kezlő munkakör betöltésére, napi 4 órás munkaviszonyban.