Véget ért a magyar-román közös madártani felmérés

Véget ért az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közös madártani projektje. A pályázat a határ menti, természeti értékekben gazdag területek hosszú távú megőrzésének megalapozása köré szerveződött.

HURO logó


Ennek érdekében átfogó, összehangolt madártani felméréseket végeztek a szervezetek önkéntesei. A „Határon átnyúló madártani monitoring hálózat és on-line adatbázis fejlesztése” című projekt a „Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013” keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával valósult meg.

A szakemberek a terepen gyűjtött adatok értékelésével, közös on-line adatbázis létrehozásával a jövőben folyamatosan friss adatokkal szolgálhatnak a nyilvánosság, a döntéshozók, a fejlesztők, az állami és a civil természetvédelmi szakemberek részére, ezzel is hozzájárulva a határ menti régiók természeti értékeinek hatékonyabb megőrzéséhez. A projekt záró konferenciáját 2011. december 9. és 10. között tartották a Szatmár megyei Csanáloson. A programban részt vevő szervezetek képviselői, rövid előadások keretében bemutatták a elvégzett tevékenységüket, ismertették a felmérések módszereit és az így nyert adatokat. Részletesen bemutatták a Mindennapi Madaraink Monitoringja programot, mely mindkét országban működik, valamint az olyan fajspecifikus programokat, mint a fehér gólyák állományának felmérése.

A projekt keretében létrehozott on-line adatbázist már tesztelhették a jelenlévők. A konferenciára meghívott előadók bemutatókat tartottak az Romániában futó hasonló témájú pályázatokról is. Így szó esett a békászó sas és a kerecsensólyom védelméről, valamint a Túr Menti Védett Területeken végzett madártani felmérésekről is.
A projekt valamennyi résztvevője sikeresnek ítélte az elmúlt évet és bíznak abban, hogy a most kialakult együttműködés a projekt keretein túlmutatva nem ér véget és újabb sikeres közös programok megvalósítására ad majd lehetőséget. Az esemény végeztével a kötetlen beszélgetések már ebben a szellemben zajlottak. Újabb együttműködési tervek születtek, ezzel igyekezve elősegíteni a határ menti természeti értékek megóvását, mely csak együttes erővel érhető el.
Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


Görögh Zoltán, Nagy Károly


Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.