Véget ért a téli túzokszámlálás

Véget ért a téli túzokszámlálás, összesen 1.246 madarat regisztráltak a hazai élőhelyeken. A megfigyelők 426 kakas, 259 tojót számoltak össze, 561 esetben nem tudták meghatározni a madár nemét.

Túzok (fotó: Motkó Béla)


A Magyar Túzokvédelmi Munkacsoport szervezésében a legtöbb túzokot, 492-őt a Tiszántúlon, Dévaványai-síkon figyelték meg, de a Duna-völgyi síkságon is 485-öt számoltak. A számlálásban a "túzokos" nemzeti parkok munkatársai és az MME vett részt. Az eredményeket részletes bontásban itt találja >>.

A hazai túzokszámlálási eredmények több tényezőtől függnek. Az idén a belvíz miatt járhatatlanná vált utak nehezítették a megfigyelést. A kisalföldi populáció zöme pedig vélhetően az osztrák oldalon tartózkodott.

A következő túzokszinkronra (számlálás) várhatóan a tavasz közepén kerül sor.Kapcsolódó oldalakSzemélyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Szász Péter
A fenti kis képen túzok látható
(fotó: Motkó Béla)

Kapcsolódó hírek

Barna varangy (Fotó: Babocsay Gergely)

A kétéltűeket veszélyeztető egyik legfontosabb tényező a vizes élőhelyek eltűnése vagy leromlása. 

Az egyik főszereplőnk a 27-esnek nevezett hím hamvas rétihéja, pihenés közben (fotó: Hencz Péter)

A hamvas rétihéja fokozottan védett ritka ragadozómadarunk, a nyílt térségek vadásza. Afrikai telelőhelyeikről kora tavasszal indulnak el, hogy április elejétől újra elfoglalhassák fészkelőhelyeiket hazánkban. Síkvidéki területeink mocsár- és léprétjeit úgy tűnik kifejezetten kedvelik, fészkeiket gyakran itt építik a sűrű növényzet takarásában, a talajon. Számuk a 90-es...

Rőt koraidenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Hazánkban az emberek ezt a denevérfajt észlelik a leggyakrabban. Gyakran látható, hiszen nevének megfelelően korán, általában már világosban vadászatra indul és gyakran hallatja a mi fülünkkel is jól érzékelhető hangját.