Végső döntéshez közeledik a Közösségi Agrárpolitika (KAP) reformja - mi lesz veled zöldítés?

A Közösségi Agrárpolitika elmúlt években zajló reformjának egyik kiemelt célja az volt, hogy a mezőgazdasági termelők a részükre juttatott agrártámogatásért cserébe kötelező környezeti teljesítéseket vállaljanak, melyek hozzájárulnak a mezőgazdasági élőhelyek állapotának javulásához - ezt nevezik az agrárpolitika zöldítésének.

BirdLife International logó


Erre azért is nagy szükség van, mert a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő természeti sokféleség sajnálatosan egyre gyorsuló ütemben csökken. Ennek ellenére a tárgyalások folyamán a zöldítés keretében betartandó előírások felpuhultak, így a környezetvédelmi és fenntarthatósági hozzáadott értékük csekély.

A BirdLife International és tagszervezetei összehangolt módon igyekszenek Európa döntéshozóit arra sarkallni, hogy a közpénzek - így az agrártámogatások - felhasználása során a közösségi javak gyarapítását tartsák szem előtt. Ennek érdekében a KAP reform egyik záró eseménye előtt a zöldítés keretrendszerének szigorítását, és így az elvárható környezeti teljesítés növelését kérik számon az érintetteken. A hazai folyamatok megfelelő irányba terelése érdekében levélben fordultunk Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez.

A levél letölthető itt >>

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

 

Kapcsolódó hírek

Európai Madármegfigyelő Napok 2022

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. A folyamatosan frissülő programhelyszínekért görgessen lejjebb! Legutóbbi frissítés: 2022.09. 22. 10:49

Kék vércse (Fotó: Novák László)

A kék vércsék költési szezonja nemrég ért véget. A költőterületek eredményei nagy szórást mutatnak, van ahol soha ilyen korán nem költöttek a madarak, máshol még augusztus elején is voltak kis fiókás fészekajak.

Éjszakai  lepkészet (Fotó: Faragó Ádám)

Sikeresen lezajlott az MME Lepkevédelmi Szakosztályának első országos akciója, az úgynevezett Szinkron Éjszakai Lepkészet.