Végső döntéshez közeledik a Közösségi Agrárpolitika (KAP) reformja - mi lesz veled zöldítés?

A Közösségi Agrárpolitika elmúlt években zajló reformjának egyik kiemelt célja az volt, hogy a mezőgazdasági termelők a részükre juttatott agrártámogatásért cserébe kötelező környezeti teljesítéseket vállaljanak, melyek hozzájárulnak a mezőgazdasági élőhelyek állapotának javulásához - ezt nevezik az agrárpolitika zöldítésének.

BirdLife International logó


Erre azért is nagy szükség van, mert a mezőgazdasági élőhelyekhez kötődő természeti sokféleség sajnálatosan egyre gyorsuló ütemben csökken. Ennek ellenére a tárgyalások folyamán a zöldítés keretében betartandó előírások felpuhultak, így a környezetvédelmi és fenntarthatósági hozzáadott értékük csekély.

A BirdLife International és tagszervezetei összehangolt módon igyekszenek Európa döntéshozóit arra sarkallni, hogy a közpénzek - így az agrártámogatások - felhasználása során a közösségi javak gyarapítását tartsák szem előtt. Ennek érdekében a KAP reform egyik záró eseménye előtt a zöldítés keretrendszerének szigorítását, és így az elvárható környezeti teljesítés növelését kérik számon az érintetteken. A hazai folyamatok megfelelő irányba terelése érdekében levélben fordultunk Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterhez.

A levél letölthető itt >>

 

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 

 

Kapcsolódó hírek

Az MME Fejér Megyei Helyi Csoportja két napos képzést hirdet tizenévesek részére Kezdő madarász címmel. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Schmidt Egon életének 92 évében elhunyt.  Elhunyt szerettünk búcsúztatása 2023. március 10-én 11:15 órakor lesz a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozóban.  

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Madarak és Fák Napja alkalmából országos versenyt hirdet az általános iskolai felső tagozatos tanulók számára.