Élőhelykezelés a Veszprémi Helyi Csoportnál

2018. május 12-én délelőtt Porván, a Magas-Bakony korábbi legnagyobb gyurgyalag-költőtelepén végeztünk élőhely-felújítási munkákat.

Gyors akció volt, mert Barta Zoltán tagtársunk 5 nappal korábban járt a helyszínen - amely egy mélyút a löszfalban a szántóföldek között - és jelezte, hogy kb. 50 madár tartózkodik ott, viszont a fal nagyon benövényesedett már, fészkelésre nem nagyon alkalmas.

A HCs levelezőlistáján 3 napos "átfutással" hirdettük meg a programot, sajnos néhány olyan tagtársunk, akik el szoktak jönni, most nem értek rá.

A helyszínre érve azért örömmel találtunk ott másokat: egyikük egy 16 éves gimnazista lány, aki nem ijed meg a fizikai munkától, sőt a kerti szerszámokat is tudja használni! Ő a közösségi szolgálatos óráit az MME-nél gyűjti, az eddigiek kb. felerészben élőhelykezelési munkából jöttek össze.

Tagtársunk kitűnő példa arra, hogy egy középiskolás lány sem csak a mobiltelefon-használatban profi, hanem örömmel vesz részt a kubikolásban is!

A munkánk jutalma nem maradt el: amíg a helyszínen dolgoztunk, a gyurgyalagok folyamatosan ott röpködtek a közelben, és nagyon hamar el is foglalták aztán a megtisztított területet. Két nappal később már több megkezdett lyukat láttunk a friss falban.

Bízunk benne, hogy sikerül néhány év alatt ismét a legnagyobb költőteleppé tenni a helyszínt a gyurgyalagokkal közösen.

Druzsbaczky Ildikó