Hencz Péter: Madárlesen - Fotókiállítás Pápán

Pápán, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ Huszár Közösségi Ház első emeletén látható Hencz Péter Madárlesen című fotókiállítása.

Hencz Péter: Madárlesen

Természetfotókat, különösen annak egyik legnépszerűbb ágát, a madárfotókat bátor vállalkozás lenne az abc negyvenegynéhány karakterével jellemezni.
Lehet beszélni a képekről, lehet a szerzőjükről, de egyik sem adja vissza a lényeget önmagában.
Sokkal célszerűbb egy látogatást tenni a kiállítóterembe, ahol találkozhatunk Péter munkáival, mely azonnal kis ablakot nyit a fotós mikrovilágába.

Megelevenedik, megnyílik a tér körülöttünk, ahol még a csendnek is mondanivalója van. Sok-sok madárfotót látunk a négy falon, melyeknek ilyen színvonalú elkészítéséhez nem elég a véletlen, nem elég a jókor jó helyen lenni, de akár a felszerelés kiválóságára sem illik hivatkozni.
Higgyük el, a látvány mögött a fotós tehetsége, természetismerete és -szeretete, valamint a madárvilág iránti elhivatottsága áll.

Fiatal kora ellenére immár évtizedekben mérhető tapaszatalat leképezése az, amiről első pillanatban talán nem tudjuk, mi fogott meg bennünket. A közeli portrék és habitus-, valamint akcióképek mellett engem igazán lenyűgözött az első, fiókáját vezető darufotó, amit magyarországi környezetben láttam.
E felvétel nagyobb kincs, mint amit annak esztétikai értéke sugall. Azt tudjuk, hogy honnan vezeti a külvilágggal még csak éppen ismerkedő darufiókát a gondos felnőtt madár. De vajon hova tartanak?  Lesz-e még jövője a felnövekvő darugenerációnak hazánkban, de akár a nagyvilágban? Az idős madarak évről évre átszelik Európát, miközben alattuk mértani pontosságú mezőgazdasági táblák, utak, ipari létesítmények hálózzák be a tájat. Lesz-e hova leszállni és újabb fészket építeni?

Ez már csak rajtunk múlik és talán ez a kiállítás emblematikus képének mondanivalója. Fogyasztói szemléletre átprogramozott agyunkkal gondolkodjunk el néha azon is, hogy hova megyünk és oda kit viszünk magunkkal...

A kiállítás megtekinthető február 15-ig minden nap reggel 8-tól este 8 óráig.

Novák László
Balatonalmádi, 2018 január 6.