VIII. Tatai Vadlúd Sokadalom - szokatlanul nagy meleg, szokatlanul kevés madár

A tatai Öreg-tavon szokatlanul kevés még a madár. Tavaly ilyenkor itt már 1000 fölött járt a ludak száma! Az egyetlen magyarázat a szokatlanul enyhe időjárás lehet.

 

November 3-án reggel mindössze 450 lúd ébredt a tavon, ezek zömében nagy lilikek, van köztük vetési lúd is. Számadatokat tekintve, most 2600 réce, 2500 sirály (danka, sárgalábú, sztyeppi) és 2000 vetési varjú uralja a szálláshelyet; mellettük szürke gémek, nagy kócsagok vannak tucatszám, kollégáink láttak közel 80 kárókatonát és 20 búbos vöcsköt.

Az északra elterülő Ferencmajori-halastavakon 2500 lúd éjszakázik és a megfigyelt 2 vörösnyakú lúd is ott van, 19 kis kárókatona mellett. Érdekességnek számít, hogy megérkezetek százas csapatokban a keresztcsőrűek.

Figyelemmel kísérjük továbbra is a madarak számát, érdekes megfigyelni, miként befolyásolja a meleg a költöző madarak szokásait.
 

Támogatta Izland, Liechtenstein és Norvégia, az EGT Finanszírozási Mechanizmuson és a Norvég Finanszírozási Mechanizmuson keresztül.
 

Kapcsolódó hírek

Közönséges késeidenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Viszonylag nagytermetű denevérfaj, egy kifejlett állat súlya akár 25 gramm is lehet. Elterjedési területe a mérsékelt égövi Európa, illetve a Közel-Kelet és Közép-Ázsia, ahol több alfaját is leírták már.

Torzonborz madár párosító játék

Köszönjük Szert-Szabó Dorottyának, és kedves márkájának, a Torzonborznak, hogy csatlakozik a Gondoskodó Termék programunkhoz!

Tojó fehérhátú fakopáncs

A fehérhátú fakopáncs minden tekintetben a legérdekesebb harkály fajunk. A Harkályvédelmi Szakosztály a faj országos felmérést tűzte ki célul a 2021-22-es években. Az alábbiakban a 2021-es felmérés eredményeit mutatjuk be.