A világon először közvetítette kamera élőben egy parlagisas-fészek leszakadását!

Az esemény rendkívüliségét tovább fokozta, hogy a fészek nem volt üres, egy kirepülés előtt álló fióka is volt benne.

A fészek leszakadásának pillanata (Forrás: parlagisas.hu).


Ez a madár nem más volt, mint „Kelemen”, akinek hányatatott sorsáról már többször beszámoltunk, és akit több ezren figyeltek egy fészek webkamera segítségével.

„Kelemen” már tojás korában elárvult. A magára hagyott fészekből szerencsére időben kimentették és mesterségesen kikeltették a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei. Később egy meddő párnak adták sikerrel örökbe a kis túlélőt a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai.

„Kelemen” történetének legutóbbi állomásáról június végén számoltunk be, akkor kapott színes jelölőgyűrűt és egy webkamerát a fészek fölé, hogy az érdeklődők a kirepüléséig élőben figyelhessék.

A kutatók azt remélték, hogy „Kelemen” sorsa ennyi hányattatás után a továbbiakban normális mederben halad tovább a nyárközépi jó időben. Nem így történt …

 

Július 2.
A kamera alig néhány napos működést követően meghibásodott. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy az ekkorra tervezett műholdadó-felhelyezés, amikor amúgy is fel kellet menni a fészekhez, lehetőséget kínált a kamera megjavítására is. A kamerarendszer ismét működik, „Kelemen” hátán pedig aktív a műholdas jeladó.

"Kelemen" a frissen felhelyezett műholdas jeladóval (Fotó: Fatér Imre).
"Kelemen" a frissen felhelyezett műholdas jeladóval (Fotó: Fatér Imre).

 

Július 5. (vasárnap) 
A délelőtt csendesen telt, a kamera élő közvetítése alapján „Kelemen” a fészekben ide-oda mászkálva várta etető szüleit.

14:05 - a kamera képén a fészek minden előzmény nélkül, egyik pillanatról a másikra megmozdult, majd a dőlés néhány másodpercre megállt. A fióka nem ijedt meg különösebben, szárnyával egyensúlyozva megoldotta a helyzetet. A nyugalom rövid pillanatai után a fészek immáron végérvényesen dőlni és zuhanni kezdett. „Kelemen” rendkívül ügyesen a megdőlő fészek felső részére gyalogolt, majd a zuhanást kezdeti szakaszán kiugrott a fészekből.

 

Az esemény olyan gyorsan zajlott le, hogy a fészektől kb. 1 km-re figyelő önkéntes sasfészekőrök a hőségtől vibráló levegőben a teleszkópon keresztül sem látták, és nem is hallottak a fészek leszakadását.

Szerencsére az internet népe a kamera képe alapján riasztotta a szakembereket. A projektvezető, aki hivatalos úton éppen Bulgáriában, Szófiában tartózkodott, a szállodájából szervezte meg a mentést. Mivel nyárközép és vasárnap volt, az egyik kollégánk a szabadságát megszakítva, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság területileg illetékes őre pedig több mint száz kilométer távolságból, rokonlátogatásról sietett a helyszínre. Az ő megérkezésükig a sasőrök és a projektparner Nemzeti Nyomozó Iroda közelben lakó nyomozója kezdte keresni „Kelement”.

A fióka szerencsésen túlélte a mintegy 15 méteres zuhanást, és mivel kiugrott a leszakadó fészekből, elkerülte a lehulló gallyak tömegét is.

Az időközben befutó többi stábtag egy ideiglenes műfészek megépítése mellett döntött, amit folyamatos munkával néhány óra alatt sikerült elkészíteni egy közeli erdőtag fájára. Közben a sasőrök teljes táborát (!) is át kellett telepíteni, mert a régi helyről nem lehetett szemmel tartani az új fészket, ami viszont nélkülözhetetlen volt a fióka életben tartásához.

A műfészek fel-, és az őrtábor áthelyezését követően az egészséges, de érthetően zilált idegállapotú „Kelemen” bekerült az új fészekbe. Mivel az órákig tartó keresési és mentési munkálatokat nem lehetett a saspár elől rejtve végezni, a fióka mellé egy táplálékmaradvány fél nyúl is bekerült. Ezzel a fióka akár több napot is kibírhatott újabb etetés nélkül.

A rohammunka sajnos nem tette lehetővé a kamera áttelepítését, így ettől a naptól kezdve az élő közvetítés megszűnt.

 

Július 7.
A fészekőrök látták, amint a szülők többször is a fészek felett köröztek és hallották, amint kiáltásokkal kommunikáltak a fiókával, de nem látták, hogy a fészekbe szálltak és etettek volna. A teleszkópban viszont látszott, hogy „Kelemen” táplálkozott, valószínűleg a mellé helyezett nyúlmaradványból. A madár jól érezte magát, szárnyait próbálgatva többször is állva csapkodott.

 

Július 8.
Az év vihara csapott le az országra, de a műfészek, a fióka és a saspár kitartott, a család gond nélkül átvészelte az ítéletidőt.

 

Július 9.
A szülők az ilyen korú, kirepülésre kész fiókák esetében megszokott módon nem szálltak be a fészekbe, egy közeli ágra ültek a táplálékkal, így próbálták „Kelement” rávenni a fészek elhagyására, az első repülésére. A fióka kérte az eleséget, a szárnyaival csapkodott, de nem repült ki.

 

Július 10.
Újabb ok az izgalomra és a beavatkozásra - a sasőrök teleszkóppal nem látták, nem találták „Kelement”. Két kutató óvatosan megközelítette az erdő azon részét, ahonnan a műholdas adó jelei érkeztek, és egy kidőlt fa csonkján üldögélve meg is pillantották a fiatal madarat.

 

Július 12.
A fióka egy kidőlt fa törzsén, alig egy méter magasan ücsörgött. Szülei láthatóan etették, begye tele volt, előtte pedig egy friss táplálékmaradvány feküdt.

 

Július 14.
A területen az utolsó napjukat töltő sasőrök reggel az egyik öreg madarat látták beszállni az erdőtagba. „Kelemen” 9 órakor az erdő sarkának egyik fáján, 10 méter magasan üldögélt. Ez, valamint a mozgását közvetítő jeladó adatai is azt bizonyították, hogy egyre jobban repül.

A fészekből kirepült "Kelemen" július 16-án (Fotó: Fatér Imre).
A fészekből kirepült "Kelemen" július 16-án (Fotó: Fatér Imre).

 

Amint „Kelemen” röpképessége eléri azt a szintet, hogy több kilométeres távokat is stabilan megtesz és elhagyja a fészek környezetét, műholdas adójának adatait, mozgását a nagyközönség is nyomon tudja majd követni a www.satellitetracking.eu oldalon.

 

Orbán Zoltán – Fatért Imre – Deák Gábor – Horváth Márton
 


Az MME parlagisas-védelmi programját és mérgezésellenes kampányát az
Európai Unió LIFE alapja támogatja (LIFE10NAT/HU/000019).
A projektben az MME partnerei: a Hortobágyi, Bükki és Körös-Maros
Nemzeti Park Igazgatóságok, a Nemzeti Nyomozóiroda, az
Országos Magyar Vadászkamara, a Fővárosi és a
Jászberényi Állat- és Növénykert, valamint a
Természetfilm.hu Egyesület.
www.parlagisas.hu

 

 

 

 

 

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.