Vízimadarak a világ körül konferencia

Világméretű áttekintés a világ fontos vizimadár-vonulási útvonalainak védelméről, kezeléséről és kutatásáról - Károly herceg is megtisztelte előadásával a rendezvényt

A Skóciai Edinburghban rendezték meg a vízimadár-védelmi világkonferenciát. A reprezentatív rendezvényen 90 ország 456 képviselője - hivatásos és önkéntes természetvédő, kutató, politikus - vett részt, összefoglalva a Föld vízimadarairól, azok természetvédelmi helyzetéről rendelkezésre álló információkat. A jelen lévők a 9 plenáris, összefoglaló előadás mellett 23 különböző szimpóziumon és mintegy három tucat szakmai csoport találkozóján mélyíthették el ismereteiket. A nagyszabású rendezvényen mintegy 150 előadás hangzott el és 200 posztert állítottak ki.

A vizes területek a biológiai sokféleség, a természeti értékek fontos élőhelyei. A vonuló vízimadarak életük során több ilyen vizes területhez kötődnek, így különösen veszélyeztetettek. Bár az elmúlt években jelentős eredmények születtek a vizes élőhelyek értékeinek megóvása terén, továbbra is rengeteg kihívás éri az emberiséget. A vizes élőhelyek ugyanis önmagukban is értéket jelentenek, nem beszélve például a fenntartható vadászat, vagy a turizmus során az emberiségnek adott javakról. A vízimadarak nagy távolságokat tehetnek meg, több fajuk az északi sarkkör környékéről Dél-Amerikába vagy Ausztráliába költözik évről-évre. E miatt nemzetközi összefogás szükséges élőhelyeik elpusztításának megállítására, rekonstrukciójára, a madárállományok pontos felmérésére és védelmére. A természeti értékek megóvása egyben az emberi élet fenntarthatóságát is jelenti, mellyel utódaink számára is megőrizzük a lakható Földet.

A világkonferencia részvevői a fenti gondolatokat fogalmazták meg az "Edinburghi deklaráció" elnevezésü dokumentumban, melynek szövege megtalálható a rendezvény internetes honlapján (www.wetlands.org/GFC).

A konferencia fontosságát jelzi, hogy részt vett rajta az Egyesült Királyság, a Holland Királyság és Németország környezetvédelmi minisztere is. A záró eseményt megtisztelte jelenlétével Károly Walesi herceg is.

Hazánkat közvetlenül is érintő része volt a konferenciának az EU Madárvédelmi Irányelve mellet működő Ornis Tudományos Munkacsoport szemináriuma. Ennek előadásai arról szóltak, hogy az EU Madárvédelmi Irányelve milyen hatással volt és lesz a vonuló vízimadarak élőhelyeinek védelmére a Európai Unió területén. A csatlakozó országok lehetőségeiről és feladatairól, az uniós Madárvédelmi Területek hálózatának kijelöléséről a hazánkat képviselő Lovászi Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa tartott beszámolót. (2004. április 3-8, Edinburgh, Egyesült Királyság)


Lovászi Péter


További információ:
www.wetlands.org/GFC | The Edinburgh Declaration

Kapcsolódó hírek

MME Madárbarátok Boltja 2020.10.20-tól határozatlan ideig szünetelteti a személyes kiszolgálást. A webshopon keresztül leadott rendeléseket fogadni tudjuk és postázzuk. Megértéseteket kérjük!

Az idei év mindenki számára máshogyan alakult, mint ahogy azt megszokhattunk. Mi, a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői viszont 2020-ban is mindent megteszünk, hogy a természetszerető embereknek eljuttassuk a vadludak megfigyelésének élményét. Habár a Sokadalom az Önök biztonsága érdekében az eddigi formájában nem kerül megszervezésre, így is számos lehetőséget biztosítunk a...

Az állásfoglalás aláírása 2020. október 14-én (Fotó: MME - Egerer Anna)

Változik az agrártáj, egyre nagyobbak a szántóföldi táblák, eltűnőben vannak a szegélyélőhelyek, a természetes élőhelyfoltok.  A mezőgazdasági természeti sokféleség csökkenése egyre látványosabb. Ezt felismerve a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) vezetői közös...