Vízimadarak a világ körül konferencia

Világméretű áttekintés a világ fontos vizimadár-vonulási útvonalainak védelméről, kezeléséről és kutatásáról - Károly herceg is megtisztelte előadásával a rendezvényt

A Skóciai Edinburghban rendezték meg a vízimadár-védelmi világkonferenciát. A reprezentatív rendezvényen 90 ország 456 képviselője - hivatásos és önkéntes természetvédő, kutató, politikus - vett részt, összefoglalva a Föld vízimadarairól, azok természetvédelmi helyzetéről rendelkezésre álló információkat. A jelen lévők a 9 plenáris, összefoglaló előadás mellett 23 különböző szimpóziumon és mintegy három tucat szakmai csoport találkozóján mélyíthették el ismereteiket. A nagyszabású rendezvényen mintegy 150 előadás hangzott el és 200 posztert állítottak ki.

A vizes területek a biológiai sokféleség, a természeti értékek fontos élőhelyei. A vonuló vízimadarak életük során több ilyen vizes területhez kötődnek, így különösen veszélyeztetettek. Bár az elmúlt években jelentős eredmények születtek a vizes élőhelyek értékeinek megóvása terén, továbbra is rengeteg kihívás éri az emberiséget. A vizes élőhelyek ugyanis önmagukban is értéket jelentenek, nem beszélve például a fenntartható vadászat, vagy a turizmus során az emberiségnek adott javakról. A vízimadarak nagy távolságokat tehetnek meg, több fajuk az északi sarkkör környékéről Dél-Amerikába vagy Ausztráliába költözik évről-évre. E miatt nemzetközi összefogás szükséges élőhelyeik elpusztításának megállítására, rekonstrukciójára, a madárállományok pontos felmérésére és védelmére. A természeti értékek megóvása egyben az emberi élet fenntarthatóságát is jelenti, mellyel utódaink számára is megőrizzük a lakható Földet.

A világkonferencia részvevői a fenti gondolatokat fogalmazták meg az "Edinburghi deklaráció" elnevezésü dokumentumban, melynek szövege megtalálható a rendezvény internetes honlapján (www.wetlands.org/GFC).

A konferencia fontosságát jelzi, hogy részt vett rajta az Egyesült Királyság, a Holland Királyság és Németország környezetvédelmi minisztere is. A záró eseményt megtisztelte jelenlétével Károly Walesi herceg is.

Hazánkat közvetlenül is érintő része volt a konferenciának az EU Madárvédelmi Irányelve mellet működő Ornis Tudományos Munkacsoport szemináriuma. Ennek előadásai arról szóltak, hogy az EU Madárvédelmi Irányelve milyen hatással volt és lesz a vonuló vízimadarak élőhelyeinek védelmére a Európai Unió területén. A csatlakozó országok lehetőségeiről és feladatairól, az uniós Madárvédelmi Területek hálózatának kijelöléséről a hazánkat képviselő Lovászi Péter, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa tartott beszámolót. (2004. április 3-8, Edinburgh, Egyesült Királyság)


Lovászi Péter


További információ:
www.wetlands.org/GFC | The Edinburgh Declaration

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Ezt követően indult el hasonló céllal az Év hüllője / Év kétéltűje (évenként váltakozva) program 2012-ben, majd az Év lepkéje 2023-ban.