Vonuló vadlibák

Ősszel gyakran láthatunk „V” alakban repülő vadlúdcsapatokat, sokszor éjszaka is hallható a városok felett vonuló madarak gágogása. Vajon hányféle vadludat láthatunk ilyenkor, és miért is olyan népszerű a „V” alakzatban repülés?

„V” alakban repülő lúd csapat (Fotó: Csonka Péter).

Magyarországon az őszi időszakban összesen 10 különböző vadlúd fajjal találkozhatunk. 


A nyári lúd,  a nagy lilik és a vetési lúd fordul elő legnagyobb számban (Fotók: Csonka Péter és Lasse Olsson- wildbirdgallery.com).


A ritkábban látható fajok közé tartozik az apáca lúd, a rövidcsőrű lúd, az örvös lúd, a kanadai lúd, a sarki lúd, a vörösnyakú lúd és a kis lilik. (Fotók: Mészáros József, Patrick Carney, Björn Gudmundsson, Orbán Zoltán).


Kis lilik és vörösnyakú lúd fokozottan védett fajok (Fotók: Csonka Péter, Tomi Muukkonen- vogelwatre.ch).

A nyári lúd kivételével minden nálunk előforduló lúdfaj az északi tundrákon, Izlandon, vagy Grönlandon költ. A hazánkba érkező libák a biztonságot nyújtó nagyobb tavakon, folyók mellékágain töltik az éjszakákat, ahol akár több tízezres csapatok is összegyűlhetnek. A madarak reggelente kirepülnek a környező mezőgazdasági területekre és kukorica tarlókon, őszi vetéseken táplálkoznak. Ha nagy hideg és hó jön, akkor továbbállnak dél felé, de enyhe teleken végig kitartanak.


Vadludak a tatai Öreg-tónál (Fotó: Kerékgyártó Róbert).

A csapatosan vonuló madárfajok nagy része „V” formációban repül, mert  így energiát tudnak spórolni. Repülés közben szárnyukat enyhén döntött szögben tartják, ezért a szárny fölötti levegő gyorsabban áramlik, mint a szárny alatti területen. Ez hozza létre a felhajtóerőt. Így a környező álló levegőhöz képest a szárny körkörös légáramlást hoz létre, amely a felső felület fölött hátrafelé, az alsó felület alatt előrefelé áramlik. A szárnyak hegyénél felfelé szálló légáramlat alakul ki, amit a követő madár ki tud használni, ha szárnymozgását összehangolja a vezérmadáréval. 


Formációban repülő nyári ludak (Fotó: Jon Aitchinson_lloydbuck.co.uk).


Nagy lilikek (Fotó: Csonka Péter). 

Göcző Gabriella
 

 

Tevékenység: