Vörös riasztás - itassuk a madarakat!

A visszatérő kánikula nemcsak az emberek, de a városlakó madarak és emlősök számára is nehéz időszak, amikor még inkább rászorulnak a segítségünkre. A térkővel, aszfalttal burkolt településrészeken a mostani szárazságban nagy területek maradnak olyan szabad vízfelület nélkül, ahol szomjukat olthatnák, fürdéssel felfrissülhetnének az állatok. A hőség különösen a fészket már elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit. 

Szajkó az itatón (Fotó: Orbán Zoltán).


Szerencsére van megoldás!
A Madárbarát kert program célja éppen az ilyen helyzetek megelőzése, kezelése - a madárvédelmi eszközök közül nyári időszakban az egyik legfontosabb az itató és madárfürdő.

Ennek legegyszerűbb megoldása a kertészeti árudákban is beszerezhető, egyszerűen a gyepre helyezett, kb. 40-50 cm átmérőjű és 5-7 cm mély műanyag virágalátét, amiben a madarak (éjszaka pedig akár a sünök is) inni és fürdeni tudnak.


Minél több kertben, parkban létesülnek ilyen egyszerű itatók, annál
nagyobb eséllyel találnak rá a fészket elhagyó fiókák is ezekre
a kánikulai időszakban életmentő víznyerő helyekre.
Arról
nem is beszélve, hogy az itatók életének megfigyelése
mennyi örömet jelent!


Akit részletesebben is érdekel a madáritatás téma, a különböző helyszíneken, akár ablakpárkányon is alkalmazható megoldások, minden szükséges információt megtalál itt >>

A tollas, még nem teljesen röpképes fiókákat általában nem kell "megmenteni" (részletek >>), ha azonban bágyadt, lihegő, bizonytalan mozgású, menekülni képtelen madarat találunk ilyen melegben, akkor nagy valószínűséggel kiszáradt, hőgutát szenvedett állattal van dolgunk. Az ilyen madarat vízbe mártott ujjunkról a csőrébe cseppentett vízzel itassuk meg, majd tegyük egy bokor árnyékába, ha tud ülni, lehetőleg egy ágra.


Köszönjük a segítségét!


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


A felső kis képen itatón hűsülő szajkó látható

Orbán Zoltán


Kapcsolódó hírek

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1

MME logótervezési pályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2024-ben ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. A 2024-es év ezért az MME életében meghatározó lesz, így erre az évre külön arculattal szeretnénk készülni. 

Európai Madármegfigyelő Napok 2022

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. A folyamatosan frissülő programhelyszínekért görgessen lejjebb! Legutóbbi frissítés: 2022.09. 28. 9:13