Vörös riasztás - itassuk a madarakat!

A visszatérő kánikula nemcsak az emberek, de a városlakó madarak és emlősök számára is nehéz időszak, amikor még inkább rászorulnak a segítségünkre. A térkővel, aszfalttal burkolt településrészeken a mostani szárazságban nagy területek maradnak olyan szabad vízfelület nélkül, ahol szomjukat olthatnák, fürdéssel felfrissülhetnének az állatok. A hőség különösen a fészket már elhagyó, még rutintalan fiókákat érinti hátrányosan, mert még nem ismerik a környék vízlelőhelyeit. 

Szajkó az itatón (Fotó: Orbán Zoltán).


Szerencsére van megoldás!
A Madárbarát kert program célja éppen az ilyen helyzetek megelőzése, kezelése - a madárvédelmi eszközök közül nyári időszakban az egyik legfontosabb az itató és madárfürdő.

Ennek legegyszerűbb megoldása a kertészeti árudákban is beszerezhető, egyszerűen a gyepre helyezett, kb. 40-50 cm átmérőjű és 5-7 cm mély műanyag virágalátét, amiben a madarak (éjszaka pedig akár a sünök is) inni és fürdeni tudnak.


Minél több kertben, parkban létesülnek ilyen egyszerű itatók, annál
nagyobb eséllyel találnak rá a fészket elhagyó fiókák is ezekre
a kánikulai időszakban életmentő víznyerő helyekre.
Arról
nem is beszélve, hogy az itatók életének megfigyelése
mennyi örömet jelent!


Akit részletesebben is érdekel a madáritatás téma, a különböző helyszíneken, akár ablakpárkányon is alkalmazható megoldások, minden szükséges információt megtalál itt >>

A tollas, még nem teljesen röpképes fiókákat általában nem kell "megmenteni" (részletek >>), ha azonban bágyadt, lihegő, bizonytalan mozgású, menekülni képtelen madarat találunk ilyen melegben, akkor nagy valószínűséggel kiszáradt, hőgutát szenvedett állattal van dolgunk. Az ilyen madarat vízbe mártott ujjunkról a csőrébe cseppentett vízzel itassuk meg, majd tegyük egy bokor árnyékába, ha tud ülni, lehetőleg egy ágra.


Köszönjük a segítségét!


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


A felső kis képen itatón hűsülő szajkó látható

Orbán Zoltán


Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.