Egy szalamandra ott volt

Foltos szalamandrákat és barna varangyokat szerettünk volna megfigyelni az év kétéltűjével kapcsolatos programunk keretében 2019. április 13-án a Zemplénben.

Foltos szalamandra (Fotó: Balogh Katalin)


Középhuta előtt találkoztunk a forrásnál, hogy a Tolcsva patakot átlépve eljussunk az Istvánkúti erdészházhoz, ahol is a ház melletti tóban megfigyelhetjük a barna varangyok párzásának látványos jelenségét.

A programra - valószínűleg a beharangozott csapadékos és szélsőséges időjárás miatt - sajnos összesen két érdeklődő érkezett. A hírek ellenére azonban viszonylag kellemes időjárás fogadott minket, mindössze pár percig csepergett az eső.

Az előző napokban lehullott jelentősebb mennyiségű csapadék miatt a turistaút sáros és csúszós volt, így - a kevés résztvevő miatt is - végül nem indultunk neki a hegynek. Helyette egy jót kávéztunk, majd azért tettünk egy rövid sétát a környéken.

Szalamandra túra (Fotó: Balogh Katalin)
Szalamandra túra (Fotó: Balogh Katalin)

A  borús időnek köszönhetően végül sikerült találkoznunk egy zempléni szalamandrával.

Foltos szalamandra (Fotó: Balogh Katalin)
Foltos szalamandra (Fotó: Balogh Katalin)
 

A túra ötletgazdája a megelőző hetekben többször járt fent a tónál, és elmondása szerint az idei párzási időszak jelentősen elmaradt a tavalyihoz képest, szinte alig látott békákat. 

Tó az Istvánkúti erdészház mellett (Fotó: Prókai Orsolya)
Tó az Istvánkúti erdészház mellett (Fotó: Prókai Orsolya)
 

Sajnos a korábbi hónapok nagy szárazsága negatívan befolyásolta a szaporodóhelyek kialakulását. 

A szalamandra esetében az egyik legfontosabb veszélyeztető tényező a lárvák kifejlődéséhez szükséges tiszta vizű források, lassú folyású patakok számának fogyatkozása. A lassú mozgású nőstények fokozott veszélynek vannak kitéve az úthálózat miatt is. Mi is az aszfaltúton vettük észre egyedünket.

Barna varangyot sajnos nem láttunk. A faj állományát többek között az élő- és szaporodóhelyeinek megszűnése, az erdőirtást, a vizes élőhelyek átalakítása, illetve - akárcsak a szalamandránál - a gázolások veszélyeztetik. 
 

Bővebb információ az idei év kétéltűjéről, a foltos szalamandráról: http://www.mme.hu/keteltuek-es-hullok/foltos-szalamandra
és a barna varangyról: http://www.mme.hu/keteltuek-es-hullok/barna-varangy
 

További képek és hírek a közösségi oldalunkon: 
https://www.facebook.com/mmezemplenihcs/

Zempléni Helyi Csoport
Balogh Katalin