Élményidézés a 2018. évi zempléni madarásztáborból

Hagyományos nyári madarásztáborunkat minden évben augusztus második felében rendezzük meg, ahová évről-évre egyre több résztvevő érkezik. Közel a madarakhoz, a természethez szinte mindenki megérintődik, a tábor alatt vagy után a madárbarátok sorra csatlakoznak hozzánk és segítik tovább munkánkat. 
A tavalyi év beszámolója is Annától származik, aki lelkes és oszlopos tagja önkéntes csapatunknak. Idén is várjuk!

Zempléni madarásztábor 2018 (Fotó: Hámori Ákos)

A Boldogkőújfaluban megrendezett madarász- és gyűrűzőtáborban ismét sokan vettek részt 2018. augusztus 11-20 között. Átlagosan 25-35 személy volt jelen a tábori mindennapokban és voltak olyanok is, akik 1-1 napra vagy délutánra látogattak meg bennünket. Sokukat régi ismerősként köszöntöttük köreinkben, másokkal pedig kíváncsian ismerkedtünk össze ezekben a szituációkban. 
Az első előkészületi napok pakolással, szereléssel és takarítással teltek, hogy az ide érkezők egy frissen felújított házban tudják eltölteni a tábort. 
A hálóállítás és az egy hétig tartó madárgyűrűzés is megszokott, jó hangulatban telt. Egy héten keresztül volt gyűrűzés és így is terjedelmes fajlistát és egyedszámokat (kb. 200) sikerült a hét végére gyűjtenünk. Többféle cinegét, poszátát, füzikét fogtunk, mellettük pedig voltak rigók, légykapók, gébicsek, egy őszapó csapat, citromsármány, kerti geze, erdei pityer, réti tücsökmadár, rozsdás csuk és tengelic.
Hasonlóan színes programokat szerveztünk, mint az előző években, hogy mindenki megtalálja a számára kedvező elfoglaltságot. Előkerült többféle társas, kártyáztunk, ping-pongoztunk, karkötőt fontunk és különböző csapatépítő játékokat is játszottunk. Tettünk egy kirándulást a szomszédos kőtengerhez naplementében, fotóztunk, sőt, a színház kedvelői megnézhettek egy műsort is a mellettünk lévő faluban, ahol az egyik táborozó családtagjai léptek fel. 
Közös reggelinket is nehezen tudtuk elfogyasztani a sok nevetés közepette, ha épp nem volt madár ami gyűrűre várt volna. Sokat tanulhattunk, hiszen többször is változatos előadásokat hallgathattunk például a Zemplén ragadozóiról, egy külföldi papagájházról, sőt, más terület szépségeit is megcsodálhattuk, hiszen egy szikes tájat is bemutattak a héten az érdeklődőknek. 
A hétvégén pedig a kezdő madarászképzésen résztvevők testközelből megfigyelhették, hogyan működik a tábor, és hogyan zajlik a madárgyűrűzés. Emellett, az esti tábortűz körül szintén okosodhattunk, mialatt mindenki megosztotta a tudását és tapasztalatait, így szokásos módon, családias hangulatban teltek a napok és új, hosszú távú barátságokat köthettünk. Minden este, a kimerítő nap után várta a táborlakókat a meleg ebéd maradéka, a tűz melletti gitározás-éneklés és persze az éjszakába nyúló jókedv. Másnap pedig indultunk a hálókhoz és kezdődött egy újabb kalandos nap. 
Szakmailag és emberileg is sok mindent lehetett itt tanulni és a végére egy erős közösséggé ért össze az innen-onnan érkezett csapat. 
A jövőre vonatkozóan is vannak már közös tervek, programok és remélem, hogy a legközelebbi táborban is ilyen lesz a hangulat és társaság.

Hámori Anna

Őszapó (és gyűrűző-segítő) csapat, Zempléni madarásztábor 2018 (Fotó: Hámori Anna)
Őszapó (és gyűrűző-segítő) csapat, Zempléni madarásztábor 2018 (Fotó: Hámori Anna)
 

Madárgyűrűzés a zempléni madarásztáborban, 2018 (Fotó: Balogh Katalin)

Madárgyűrűzés a zempléni madarásztáborban 2018 (Fotó: Balogh Katalin)


A gyűrűzésben nyújtott segítséget az első pár napban Kovács Sándornak köszönhettük, a tábor második felében és a kezdő madarászképzés alatt pedig Ölveczki Gyula profizmusát és teljes körű tájékoztatását élvezhettük.

Gyűrűzött madarak:
Mezei poszáta   23
Széncinege   17
Barátposzáta   48
Kis poszáta   18
Kék cinege    9
Fitiszfüzike    7
Citromsármány   11
Csilpcsalpfüzike   3
Vörösbegy   19
Kerti poszáta    4
Szürke légykapó    2
Fekete rigó   11
Erdei pityer    2
Zöldike    3
Tövisszúró gébics  7
Énekes rigó    1
Kerti geze    5
Őszapó    8
Mezei veréb    3
Berki tücsökmadár  1
Réti tücsökmadár   1
Rozsdás csuk    1
Tengelic    1
Összesen 205

A táborban készült képeket megtekinthetitek a közösségi oldalunkon: https://www.facebook.com/mmezemplenihcs/

Zempléni Helyi csoport
Balogh Katalin