Zenei program Budapesten a madár- és természetvédelem javára

A madár- és természetvédelem javára a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 40 éves fennállása apropóján zenei programot szervez Budapesten.
Ennek következő állomása, a Barnabás Fuvolakvintett koncertje 2014. június 20-án a Marczibányi Téri Művelődési Központ felajánlásának köszönhetően a madárbarát Adventinus Udvarban kerül megrendezésre.
 
Barnabás Fuvolakvintett és A madarak (Ottorino Respighi)

A fennállásának 40. évfordulóját ünneplő Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén a „Madarak a városban” néven megrendezésre kerülő kulturális eseményekkel várja a nem csupán madár- és természetkedvelőket, de a zene, a mese és a festészet szerelmeseit is Budapesten. A rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy közvetlen környezetünk is mennyi csodát rejt, mely odafigyelésre, védelemre szorul és mi magunk is sokat tehetünk megóvásukért. Az eseményekből származó teljes bevételt madárvédelemre fordítjuk.

Az újabb esemény a Barnabás Fuvolakvintett koncertje lesz 2014. június 20-án 19 órai kezdettel, amely előtt egy órával várunk szeretettel mindenkit egy kötetlen beszélgetésre, játékra. Készülünk madaras tudáspróbával, viszünk tollakat, fészkeket, odúkat és madarász kollégát, aki a madaras kérdések tudora.

Az este zenei részéről talán azt érdemes elmondani, hogy a Barnabás Fuvolakvintett tagjai nem hivatásos zenészek, azonban gyerekkoruk óta együtt muzsikálnak, a kamarazenélés életük szerves része. Koncertjükön évszázadok zenéjén repítik át a közönséget, megszólalnak klasszikusok és kevésbé ismert művek is. A repertoár igen vegyes és főként átiratokból áll: kevés mű íródott csupán fuvolákra, főleg a XX. század előtt. Az átiratokat leggyakrabban Barnabás Zoltán vagy a kvintett tagjai maguk készítik, ezért nem csak a darabok kedvesek, de még a szólamok is személyre szabottan készülnek a tagoknak.

Elöljáróban csak annyit: a koncertet Ottorino Respighi A madarak című műve zárja füttyökkel és trillákkal.


Barnabás Fuvolakvintett négy, műsort adó tagja

Az együttes (koncerten szereplő) tagjai:

 • Fekete Csilla
 • Szikora Borbála
 • Vas Michaela
 • Vásárhelyi Zsóka

Koncert információk:

Időpont:         2014. június 20, péntek

Helyszín:       Marczibányi Téri Művelődési Központ, Adventinus Udvar – Madárbarát kertje

Program:       18:00 – Madaras felnőtt- és gyermekmegőrző – Ahol alkalom nyílik tollakkal, fészkekkel, odúkkal megismerkedni és próbára tenni madárismeretünket

                        19:00 – Köszöntő

 19:05 – Koncert – Barnabás Fuvolakvintett koncertje

Jegyinformációk:

Adományozói jegyek 1000 Ft adomány fejében
Adományozói jegyek MME tagoknak 500 Ft adományért

Átvétel:

 • a Marczibányi Téri Művelődési Központban (1022 Budapest, Marczibányi tér 5/a)
  A nyitvatartás ideje alatt, reggel 8-tól az utolsó rendezvény végéig
   
 • a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület székhelyén (1121 Budapest, Költő u. 21.)
  Hétfőtől Péntekig 9-16 óra között a tagnyilvántartáson.

Foglalására is van lehetőség az alábbi linken.
Regisztrációs link: Kattintson ide>>
Facebook link: Kattintson ide>>

Kapcsolódó hírek

Madármegfigyelés (fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon 2022-ben 32 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).  A...

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1