Zöld projektek a Svájci Hozzájárulás támogatásával - a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közleménye

Megkezdődött a Svájci Hozzájárulás környezeti kezdeményezések, biológiai sokszínűség és természetvédelem területén támogatást nyert projektjeinek megvalósítása. A hat környezetvédelmi fejlesztés csaknem 2 milliárd forint támogatással valósul meg – hangzott el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint a Svájci Hozzájárulás Hivatalának Felsőtárkányban tartott keddi sajtótájékoztatóján.

Az Európai Unió és Svájc 2006 első felében kétoldalú megállapodást írt alá, amelynek értelmében Svájc a 2004-ben csatlakozott tíz tagország részére 5 éven keresztül összesen 1 milliárd svájci frank hozzájárulást biztosít. Ebből Magyarország részesedése bruttó 130 738 000 svájci frank (mai árfolyamon kb. mintegy 30,07 milliárd forint). Az új EU tagországok felé való elkötelezettséggel Svájc az Európával való szolidaritását kívánja kifejezni. Felelős partnerként Svájc részt kíván vállalni a Közép- és Kelet-Európának nyújtott fejlesztési segítségből, ugyanakkor szilárd gazdasági és politikai kapcsolatok kialakítására törekszik az új tagállamokkal.

Svájci hozzájáulás konferencia (fotó: Faragóné Huszár Szilvia)
Liliana de Sá Kichknopf, a Svájci Hozzájárulási Iroda vezetőjének előadása


A természeti erőforrások körültekintő felhasználása és az ökológiai rendszerek védelme elengedhetetlen a hosszú távú jólét és életminőség fenntartásához Európában. Éppen ezért döntött úgy Svájc, hogy csaknem 2 milliárd forinttal támogat magyar környezetvédelmi projekteket. A donor által nyújtott forrás célja, hogy hozzájáruljon a fenntartható fejlődéshez, amely biztosítja -  a társadalmi, ökológiai és gazdasági igények azonos figyelembevétele mellett – a természeti erőforrások hatékony és fenntartható felhasználását, ezáltal megőrizhetőek az alapvető ökológiai folyamatok, és megállítható a biológiai sokszínűség csökkenése. A projektek elősegíthetik továbbá az emberi tevékenység egészségre és környezetre gyakorolt negatív hatásainak csökkentését.

A „környezeti kezdeményezések, biodiverzitás és természetvédelem” témájú terület keretében védett természeti értékekre való figyelemfelhívás célú tájékoztató kampányok, valamint Natura 2000 fajok és élőhelyek megőrzésével kapcsolatos feladatok alapjainak lefektetésére vonatkozó tanulmányok és mintaprojektek megvalósítására lehetett pályázni.

Tóth Péter, az MME munkatársa és a "Fenntartható természetvédelem
megalapozása a magyarországi Natura 2000 területeken"
című program vezetője ismerteti a projektet


A jóváhagyott és immár elkezdődött fejlesztések között szerepel Zöld Óvoda és Ökoiskola programok kiszélesítését célzó, vagy a környezettudatosság, a környezetkultúra és a környezet-etika fejlesztését szolgáló projekt is, illetve az Északi-középhegység területén az erdei életközösségek, erdőtípusok és bizonyos állatcsoportok környezeti állapot felmérését és értékelését előmozdító fejlesztés is. A Natura 2000 területeken több projekt is megvalósul, ilyen például a védett természeti területek megismertetése, a természeti értékek védelme és védettségi szintjének javítása, vagy különböző állatfajtok állományának felmérésére, illetve monitoring módszertanuk kidolgozására irányuló kezdeményezés.

A szintén a Svájci Hozzájárulás program által támogatott és az MME által koordinált, a környezeti nevelés fejlesztését célzó projekt nyitórendezvényét múlt héten tartották Gánton.

Tóth Péter előadása innen letölthető >>

 

Kapcsolódó oldalak

 

 

 

Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!

 

 

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség közleménye

 

Svájci program logó
Az "Égigérő tanterem" című, SH/4/10 regisztrációs számú projekt
a Svájci Hozzájárulási Program támogatásával valósul meg

 

 

Kapcsolódó hírek

Európai Madármegfigyelő Napok 2022

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. A folyamatosan frissülő programhelyszínekért görgessen lejjebb! Legutóbbi frissítés: 2022.09. 22. 10:49

Kék vércse (Fotó: Novák László)

A kék vércsék költési szezonja nemrég ért véget. A költőterületek eredményei nagy szórást mutatnak, van ahol soha ilyen korán nem költöttek a madarak, máshol még augusztus elején is voltak kis fiókás fészekajak.

Éjszakai  lepkészet (Fotó: Faragó Ádám)

Sikeresen lezajlott az MME Lepkevédelmi Szakosztályának első országos akciója, az úgynevezett Szinkron Éjszakai Lepkészet.