„Kezdő madarász vagyok!” címmel az MME kétnapos madárismereti képzést hirdet

A LÉTSZÁM BETELT - A JELENTKEZÉS ERRE A KÉPZÉSRE LEZÁRULT!

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Madárhatározás (Fotó: Orbán Zoltán)


Tisztelt Érdeklődők!

A 2017. március 11-12-re meghirdetett „Kezdő madarász vagyok!”  képzésre a létszám betelt – a jelentkezés lezárult!

A nagy érdeklődésre tekintettel hamarosan összeállítjuk és közzé tesszük az idei és jövő év elejei képzési menetrendet, ami alapján mindenki  kényelmesen be tudja tervezni a részvételt.

A terveink között – országjáró jelleggel,  a helyi csoportjaink székhelyéhez kapcsolódva – vidéki  képzési alkalmak megszervezése is szerepel.

Megértésüket köszönjük!

Budapest, 2017. február 10. 08:16

 

 

Kik vehetnek részt a képzésen?

10 -12 éves kortól bárki, MME tagságtól függetlenül. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte.

 

Ki tartja a képzést?

A kétnapos képzés házigazdája és az első nap előadója Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője és „Madárbarát” programjának vezetője.

A második, terepi napon csatlakozni fog még hozzánk egy vagy két olyan madarász kolléga, akik segítségével néhány fős csoportokban tudjuk gyakorolni az előző nap elsajátított ismereteket.

 

A képzés időpontja

2017. március 11-12. (szombat-vasárnap).

 

A képzés helye és a résztevők száma

Az elméleti képzés helye a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület központi irodája (1121 Budapest, Költő u. 21).

A gyakorlati képzés, a terepi nap helyszíne az időjárás és a madármozgás fügvényében valamelyik fővárosi zöldterület, például a Margitsziget, a Városliget, A Gellért-hegy vagy a Normafa.

A részvevők száma korlátozott, 12 fő.

 

A képzés programja

A szükséges tudásanyag elsajátítása és a közös terepi gyakorlás érdekében a képzést két egymást követő hétvégi napon, szombat-vasárnap szervezzük.

I. (elméleti) nap

 • 08:00-08:30   Résztvevők bemutatkozása a képzési tematika ismertetése
 • 08:30-11:00   I. rész: Kik is azok a madarászok? [miért éppen a madarak, a madarászat típusai, a hazai madártan és az MME]
  II. rész: Hogyan kezdjek bele? [felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése]
 • 11:00-11:30  Szünet
 • 11:30-12:30   III. rész: Ismerkedés a madarakkal [életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás, MME Nomenclator Bizottság]
 • 12:30-13:30 Ebéd
 • 13:30- 14:30  IV. rész: Ismerkedés a madárhatározóval I. – az első oldalak [a madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép]   
 • 14:30-17:30   V. rész: Ismerkedés a madárhatározóval II. – a keresett faj megtalálásának titka [a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás]

II. (terepi) nap

 • 10:00- 15:00  Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel Budapesten ; az előző napon tanult elmélet átültetése a gyakorlatba:
  • a csapat lassan együtt haladva keresi (szemmel és füllel) a madarakat;
  • ha valaki lát valamit, akkor a tanultak szerint odairányítja a többiek figyelmét;
  • a terepi vezető a tanult segítő fogalmakkal instruálja a részvevőket a madár megkeresésére és meghatározására a határozóban, közben felhívja a figyelmet az adott faj egyéb viselkedési jellegzetességeire, sajátosságaira (hol mozog és hol nem, magányos vagy csoportos stb.);
  • közben megbeszélik, ütköztetik a véleményeket, végül jó eredményre jutnak.
    

A képzés ára

MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 15 000 Ft/képzés (2 nap).
Nem tagok számára 25 000 Ft / képzés (2 nap).

A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe!

 

A jelentkezés módja

 • E-mailben a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével február 25-ig az orban.zoltan@mme.hu e-mail címre.
 • A jelentkezőnek a jelentkezési lap elküldését, majd az ennek megérkezését visszaigazoló MME választ követően a részvételi díj legalább 50% -át  be kell fizetni az MME részére átutalással  11712004-20011215 számlaszámra, a közleményben feltüntetve a KÉPZÉS szót és a jelentkező számlázási NEVÉT, CÍMÉT; amennyiben tag az érvényes tagkártya számát, hogy a részvételi szándékát rögzíteni tudjuk.
 • A fennmaradó 50%-ot a képzés napján 2017. március 11-én szükséges befizetni készpénzben a helyszínen.
 • A képzés árának egy összegben történő átutalására is van lehetőség: 11712004-20011215 kérjük a  közleményben tüntessék fel az alábbiakat:KÉPZÉS és a jelentkező NEVÉT, CÍMÉT
 • Lemondás esetén befizetett képzési díjat sajnos nem áll módunkban visszafizetni.
 • Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól.
 • A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni, amennyiben határidő előtt betelik a létszám, a jelentkezéseket lezárjuk!

Jelentkezési lap >>

 

Mit érdemes magunkkal hozni?

Az első napon pogácsát, kekszet, teát biztosítunk. A második, terepi napra javasoljuk, hogy mindenki hozzon magával némi harapnivalót és ivóvizet.
Jegyzetfüzetet és tollat. A többi szükséges felszerelést: madárhatározó, távcső, teleszkóp mindkét napon az MME biztosítja. Akinek van távcsöve, fényképezőgépe, azt érdemes a terepi napra elhoznia.

A képzési hétvégén az alábbi madárhatározó régebbi (zöld - lásd a cikk elején a fotón) és legújabb (fekete) kiadását használjuk, aki ilyennel rendelkezik, ezt is használni tudja mindkét napon: KILLIAN MULLARNEY, LARS SVENSSON, DAN ZETTERSTRÖM, PETER J. GRANT: MADÁRHATÁROZÓ.  PARK KIADÓ

 

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!

 

Kapcsolódó hírek

2016-ban meghirdetett felhívásunkra 17 helyi csoportunk pályázott és 13 megyében végeztek bagolyvédelmi tevékenységet. A megvalósítás során 196 db odú került ki több bagolyfajnak, sok száz odú került ellenőrzésre, amely sok hasznos adatot szolgáltatott. Többek között Madáratlasz Programunk (MAP) adatbázisa is rengeteg megfigyeléssel gazdagodott.

Tengelicek kedvelt etetője negyedik emeleti erkélyen, PC-kamerával is felszerelve (Fotó: Orbán Zoltán).

A tengelic nem csak 2017 év madara, de tetszetős megjelenésének és hangjának köszönhetően az etetők egyik legkedveltebb, leginkább várt látogatója is. Cikkünkben azt mutatjuk be, miként lehet a tengeliccsapatokat az etetőre vonzani és ott akár centiméterekről megfigyelni.

„Báró”, a jeladós fehér gólya helyezte 2017. január 16-án (Forrás: jeladosmadarak.mme.hu).

A „Báró” nevű jeladós fehér gólyánk elindult Magyarországra Izraelből és ezekben a percekben már Törökországban repül. Ez a példány az egyik, ha nem a legkorábban haza érkező gólyánk évről évre.