„Kezdő madarász vagyok!” címmel az MME kétnapos madárismereti képzést hirdet

A LÉTSZÁM BETELT - A JELENTKEZÉS ERRE A KÉPZÉSRE LEZÁRULT!

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.

Madárhatározás (Fotó: Orbán Zoltán)


Tisztelt Érdeklődők!

A 2017. március 11-12-re meghirdetett „Kezdő madarász vagyok!”  képzésre a létszám betelt – a jelentkezés lezárult!

A nagy érdeklődésre tekintettel hamarosan összeállítjuk és közzé tesszük az idei és jövő év elejei képzési menetrendet, ami alapján mindenki  kényelmesen be tudja tervezni a részvételt.

A terveink között – országjáró jelleggel,  a helyi csoportjaink székhelyéhez kapcsolódva – vidéki  képzési alkalmak megszervezése is szerepel.

Megértésüket köszönjük!

Budapest, 2017. február 10. 08:16

 

 

Kik vehetnek részt a képzésen?

10 -12 éves kortól bárki, MME tagságtól függetlenül. A részvételnek nem feltétele az előzetes madártani ismeret, távcső vagy madárhatározó megléte.

 

Ki tartja a képzést?

A kétnapos képzés házigazdája és az első nap előadója Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője és „Madárbarát” programjának vezetője.

A második, terepi napon csatlakozni fog még hozzánk egy vagy két olyan madarász kolléga, akik segítségével néhány fős csoportokban tudjuk gyakorolni az előző nap elsajátított ismereteket.

 

A képzés időpontja

2017. március 11-12. (szombat-vasárnap).

 

A képzés helye és a résztevők száma

Az elméleti képzés helye a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület központi irodája (1121 Budapest, Költő u. 21).

A gyakorlati képzés, a terepi nap helyszíne az időjárás és a madármozgás fügvényében valamelyik fővárosi zöldterület, például a Margitsziget, a Városliget, A Gellért-hegy vagy a Normafa.

A részvevők száma korlátozott, 12 fő.

 

A képzés programja

A szükséges tudásanyag elsajátítása és a közös terepi gyakorlás érdekében a képzést két egymást követő hétvégi napon, szombat-vasárnap szervezzük.

I. (elméleti) nap

 • 08:00-08:30   Résztvevők bemutatkozása a képzési tematika ismertetése
 • 08:30-11:00   I. rész: Kik is azok a madarászok? [miért éppen a madarak, a madarászat típusai, a hazai madártan és az MME]
  II. rész: Hogyan kezdjek bele? [felszerelések, ruházat, biztonság, etika, megfigyelések rögzítése]
 • 11:00-11:30  Szünet
 • 11:30-12:30   III. rész: Ismerkedés a madarakkal [életmód, testfelépítés, földrajzi elterjedés, előfordulás, MME Nomenclator Bizottság]
 • 12:30-13:30 Ebéd
 • 13:30- 14:30  IV. rész: Ismerkedés a madárhatározóval I. – az első oldalak [a madártest részei, jelek, szimbólumok, fogalmak, az elterjedési térkép]   
 • 14:30-17:30   V. rész: Ismerkedés a madárhatározóval II. – a keresett faj megtalálásának titka [a határozó felépítése, rendszertan, határozási alaptechnikák, közös gyakorlás]

II. (terepi) nap

 • 10:00- 15:00  Vezetett madármegfigyelés a képzés résztvevőivel Budapesten ; az előző napon tanult elmélet átültetése a gyakorlatba:
  • a csapat lassan együtt haladva keresi (szemmel és füllel) a madarakat;
  • ha valaki lát valamit, akkor a tanultak szerint odairányítja a többiek figyelmét;
  • a terepi vezető a tanult segítő fogalmakkal instruálja a részvevőket a madár megkeresésére és meghatározására a határozóban, közben felhívja a figyelmet az adott faj egyéb viselkedési jellegzetességeire, sajátosságaira (hol mozog és hol nem, magányos vagy csoportos stb.);
  • közben megbeszélik, ütköztetik a véleményeket, végül jó eredményre jutnak.
    

A képzés ára

MME tagok számára (érvényes tagkártyával rendelkezők) 15 000 Ft/képzés (2 nap).
Nem tagok számára 25 000 Ft / képzés (2 nap).

A tagság a képzésre jelentkezéssel párhuzamosan is elindítható, így az érdeklődő a kedvezményes tagi árat veheti igénybe!

 

A jelentkezés módja

 • E-mailben a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével február 25-ig az orban.zoltan@mme.hu e-mail címre.
 • A jelentkezőnek a jelentkezési lap elküldését, majd az ennek megérkezését visszaigazoló MME választ követően a részvételi díj legalább 50% -át  be kell fizetni az MME részére átutalással  11712004-20011215 számlaszámra, a közleményben feltüntetve a KÉPZÉS szót és a jelentkező számlázási NEVÉT, CÍMÉT; amennyiben tag az érvényes tagkártya számát, hogy a részvételi szándékát rögzíteni tudjuk.
 • A fennmaradó 50%-ot a képzés napján 2017. március 11-én szükséges befizetni készpénzben a helyszínen.
 • A képzés árának egy összegben történő átutalására is van lehetőség: 11712004-20011215 kérjük a  közleményben tüntessék fel az alábbiakat:KÉPZÉS és a jelentkező NEVÉT, CÍMÉT
 • Lemondás esetén befizetett képzési díjat sajnos nem áll módunkban visszafizetni.
 • Csak olyan jelentkezést áll módunkban elfogadni, ami a teljes képzés két napjára szól.
 • A jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében tudjuk fogadni, amennyiben határidő előtt betelik a létszám, a jelentkezéseket lezárjuk!

Jelentkezési lap >>

 

Mit érdemes magunkkal hozni?

Az első napon pogácsát, kekszet, teát biztosítunk. A második, terepi napra javasoljuk, hogy mindenki hozzon magával némi harapnivalót és ivóvizet.
Jegyzetfüzetet és tollat. A többi szükséges felszerelést: madárhatározó, távcső, teleszkóp mindkét napon az MME biztosítja. Akinek van távcsöve, fényképezőgépe, azt érdemes a terepi napra elhoznia.

A képzési hétvégén az alábbi madárhatározó régebbi (zöld - lásd a cikk elején a fotón) és legújabb (fekete) kiadását használjuk, aki ilyennel rendelkezik, ezt is használni tudja mindkét napon: KILLIAN MULLARNEY, LARS SVENSSON, DAN ZETTERSTRÖM, PETER J. GRANT: MADÁRHATÁROZÓ.  PARK KIADÓ

 

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!

 

Kapcsolódó hírek

Teltházas esemény volt idén is az évzárónk

Szakosztályunk 2017. december 9-én tartotta immár hagyományos évzáró ülését az Állatkertben. A résztvevők előadást hallottak a Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztály éves tevékenységéről és jövőbeli terveinkről.

2017. őszének (szeptember - november) adatai a MAP Áttekintő térképén (2017.12.01.)

Három hónap után befejeződött az Őszi MAP Futam, az összesítések elkészültek és ezúton eredményt hirdetünk, valamint röviden összegezzük, hogy ez az akció hozzájárult-e a célhoz (ősszel is legyenek nagyobb számban jó minőségű adataink).

Túzok (Fotó: Motkó Béla)

„Az élelmiszer és a mezőgazdaság jövője” címmel a napokban jelent meg az Európai Unió Bizottságának közleménye, mely a Közös Agrárpolitika jövőjét hivatott felvázolni.