Rövidkarmú fakusz
Rövidkarmú fakusz

Nevek és kódok

Magyar név
Rövidkarmú fakusz
Tudományos név
Certhia brachydactyla
Angol név
Short-toed Treecreeper
EURING-kód
14870
HURING-kód
CERBRA

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Fakuszfélék
Certhiidae

Testméretek

Testhossz (cm)
12-12
Szárny fesztávolság (cm)
17-21
Hím tömege (g)
8-11
Tojó tömege (g)
8-11

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék
Madárvédelmi Irányelv
I. függelék alfaj

Leírás és életmód 

A hegyi fakuszhoz nagyon hasonló külsejű madár, legkönnyebben énekük alapján különíthetjük el őket. A fák törzsén, vagy a vastag ágakon szedegeti össze rovarokból, hernyókból és pókokból álló táplálékát. Nyár végétől kóborol, ilyenkor költőhelyétől távolabbi helyeken is találkozhatunk vele. Idős tölgyfák meghagyásával megfelelő fészkelőhelyet biztosíthatunk számára, valamint mesterséges, kifejezetten fakuszoknak készített odúk kihelyezésével segíthetjük megtelepedését.

Élőhelye, költése:

Észak- és Kelet-Európa kivételével az egész kontinensen, valamint Északnyugat-Afrikában, Kis-Ázsiában és a Kaukázusban elterjedt. Főként a domb- és hegyvidékek madara, de kisebb számban a síkvidéki, nagyobb tölgyesekben, árterekben, sőt, városi parkokban is megtalálható. Évente egy, legfeljebb két alkalommal költ. Fészkét öreg fák kérge alá, repedésekbe rakja, melyek rendszerint alacsonyan, sokszor 1 méter alatt helyezkednek el.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 25 300 - 53 400 párra tehető (2000-2012) és bizonytalan trendet mutat (1999-2015, a meglévő adatok alapján nem állapítható meg változás).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: állandó


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Állományváltozás

A hazai állomány változásáról a fészkelési és a telelési időszakra vonatkozóan az MMM program szolgál információkkal.


Információk a grafikon helyes értelmezéséhez
MMM adatbázis > Grafikonok > Trend adatok >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Rövidkarmú fakusz. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-cerbra Letöltés dátuma: 2019-04-18