Fenyőszajkó
Fenyőszajkó

Nevek és kódok

Magyar név
Fenyőszajkó
Tudományos név
Nucifraga caryocatactes
Angol név
Spotted Nutcracker
EURING-kód
15570
HURING-kód
NUCCAR

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Varjúfélék
Corvidae

Testméretek

Testhossz (cm)
32-33
Szárny fesztávolság (cm)
52-58
Hím tömege (g)
150-190
Tojó tömege (g)
140-175

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Kisszámú, de rendszeres átvonuló és téli vendég. Szibériai alfaja időnként inváziószerűen jelentkezik hazánkban. A legtöbb példány az Alpokalján és a középhegységekben tűnik fel. De kertvárosi környezetből és parkokból is vannak adatai. Költését hazánkban több alkalommal is feltételezték, de ezek nem nyertek bizonyítást. A hazánkban megjelenő egyedek védelme érdekében kíméletükön túl nincs egyéb tennivalónk.

Élőhelye, költése:

Eurázsia hegyvidéki és klímazonális fenyvesiben költ. Gallyfészkét fenyőfára építi, belsejét puha anyagokkal béleli. Fészekalja 3-5 tojásból áll, a két szülő felváltva kotlik 17-19 napig. A fiókák etetése is közös feladatuk. A fiókák a fészket 3-4 hetes korukban hagyják el, de a család még sokáig összetart. Fenyőmagot, lombhullató fák termését, csonthéjasokat fogyaszt, emellett rovarokat és kisebb gerinceseket is eszik.

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2019) Magyarország madarai: Fenyőszajkó. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-nuccar Letöltés dátuma: 2019-02-20