Téli madáretetés

"Nekünk mosolyt csal az arcunkra a reggeli kelés után kikukkantani
a madáretetőbe, ahol olyankor már nagy a nyüzsgés!"
(bejegyzés az MME Facebook oldalán)

Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az már kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább téli klímájú területek madarai számára sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet.

Széncinege etetőn (Fotó: Orbán Zoltán).


Hazánk környezeti állapota ma még lehetővé teszi, hogy a ház körül gyakori madarak emberi segítség nélkül is átvészeljék a telet. Az etetés viszont nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak − nekünk pedig rengeteg megfigyelési élményt −, különösen az itatással és a mesterséges odúkkal együtt, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük.


A faktor.hu stábjának riportja téli madáretetésről – katt a képre!

 

Segítség az oldal használatához

A téli madáretetés a legtöbb fajt érintő, akár hat hónapon át tartó, éppen ezért az egyik legösszetettebb madárvédelmi tevékenység. A felhasználható eleségek és a felkínálás módjának sokfélesége, az etetőre látogató madarak változatos viselkedése, életmódja és biológiai igénye, a madáretetéshez kapcsolható szabadidő eltöltési, pedagógiai alkalmazási és turizmusfejlesztési lehetőségek miatt a kapcsolódó ismeretek részletes áttekintése nem lehetséges egyetlen oldalon. Ezért az alábbi összefoglaló fejezetekben csak az általános információkat ismertetjük, az ezekhez kapcsolódó részleteket a honlap ablak bal oldalán, a Téli madáretetés menüpont alatt látható almenüpontokban olvashatja.


Az etetés az egyik legnagyobb madármegfigyelési élmény kínáló természetvédelmi
tevékenység - őszapócsapat cinkegolyón (Videó: Orbán Zoltán).

Mikor etessünk?

Az etetési időszak dandárja Magyarországon az első fagyok beköszöntétől (általában november elejétől) ezek tartós megszűnéséig (akár április közepéig) tart. Azonban az sem okoz gondot, ha a madáretetést − különösen ha új helyen szeretnénk elindítani ezt − már az ősz beköszöntével, szeptember elején elkezdjük. Különösen akkor, ha az aszályos időjárás miatt gyenge volt a fűfélék terméshozama.

A gyepet alkotó növényfajok szemmel gyakran alig láthatóan apró magjai
nyár végétől akár a következő tavaszig alapvető táplálékbázist
jelentenek a magevőknek (Videó: Orbán Zoltán).

 

Ilyen korai kezdésnél elég néhány marék magot kiszórnunk (mivel a boltokban ilyenkor még nem kapható napraforgó, az állatkereskedésekben beszerezhető pintyeleség köles és a tört dió is tökéletesen megfelel), illetve az ágakra egy-két almát felszúrnunk, ami a településen áthaladó, vonulóban lévő madarak zsírtartalék felhalmozását is segítheti ott, ahol hiányoznak a magas cukortartalmú bogyókat tartalmazó bodzások.

Vonulásban lévő barátposzáta itató mellé kihelezett almából csipeget szeptemberben (Fotó: Orbán Zoltán).
Vonuló barátposzáta itató mellé kihelyezett almából csipeget
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Hazánkban szerencsére  továbbra sincs szükség az egész éves etetés gyakorlatának bevezetésére, ezért a költési időszak kezdetével, legkésőbb április közepén fejezzük be a kert madarainak etetését. Ennek okairól, és az etetési időszak zárásának szakmai kérdéseiről itt olvashat >>.

Miért fontos az etetés folyamatossága?

A madarak gyorsan megszokják és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről-évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, rengeteg madarat hozhatunk nehéz helyzetbe. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5 - 10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára -10 Celsius alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán.


A madarak számítanak a megszokott etetőhelyre, télen jelentős részben
ennek közelében élik az életüket (Videók: Orbán Zoltán).

MIVEL ETESSÜNK?

A téli etetőn alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatók: növényi magvak és ezek keverékei, állati zsiradék és alma, melyeket együtt érdemes alkalmazni:

Olajos magvak

A legfontosabb téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete (ipari) napraforgó. A szotyiba érdemes apró szemű magvakat: kölest, muhart stb. keverni, a legegyszerűbb, ha az állatkereskedésekben, barkácsáruház-láncokban kapható pinty és hullámos papagáj magkeveréket vásárolunk. Ne keseredjünk el, ne reklamáljunk, inkább örüljünk, ha a vásárolt napraforgó törött, „szemetes”! Sok madár csőre ugyanis nem elég erős az egész napraforgó szemek feltörésére (pl. vörösbegy, ökörszem), e fajok csak a törött szemekből kihulló magtörmeléket, a napraforgóba keveredő gyom és egyéb apró magvakat tudják hasznosítani.

Etetőtálca (Fotó: Orbán Zoltán). Önetető apró magvakkal (Fotó: Orbán Zoltán).
A legáltalánosabb téli madáreleség a magas olajtartalmú (fekete) napraforgó,
amibe apró magvakat is keverhetünk,
de akár külön is kínálhatunk
a madaraknak (Fotók: Orbán Zoltán).
Augusztus végétől akár októberig gyűjthetjük be az érett szemekkel teli
napraforgótányérokat, melyek érdekes lehetőségeket kínálnak az
etetők környezetgazdagítására.
A rigó méretű ...
... vagy nagyobb fajok egészben nyelik le még a napraforgómagot is, ...
... míg a kisebb termetű madarak ugyan ezt csak a magtörmelékkel és az
apró szemű magvakkal (például kölessel) tudják megtenni
(Videók: Orbán Zoltán).

 

A napraforgó és a köles (valamint egyéb apró szemű mag) mellett természetesen a natúr (nem sózott, nem pörkölt) dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, pisztácia stb. is potenciális téli madáreleség. Ezek az olajos magvak jóval drágábbak a napraforgónál, ezért inkább kiegészítőként alkalmazhatóak az etetőkön.

Egyre szélesebb körben kapható a cinkegolyóhoz hasonló kiszerelésű
"mogyorógolyó" etető is
.
Nyugat-Európában elterjedtek, de helyenként nálunk is megvásárolhatóak a
felvételen látható, nagyobb magvak törmelékével töltött műanyag
etetőkonténerek
.

 

Természetesen ha ősszel rászánjuk az időt ezeknek a terméseknek a begyűjtésére, előkészítésére − nem baj, ha a mag héjtörmelékes, a madarak gond nélkül kiválogatják az ehető részeket − akkor akár jelentősen csökkenthetjük a madáretetés költségeit.

A dió kemény héját megtörve, pucolás nélkül is felkínálhatjuk
a madaraknak (Videók: Orbán Zoltán)
.
Az Észak-Amerikából hazánkba is betelepített, rendkívül kemény csonthéjas
termésű fekete diót utóbbi tulajdonsága miatt emberi fogyasztásra szinte nem
is  használjuk. Ezért ahol ez a fafaj nagyobb állományban fordul elő, akár
több zsáknyit készíthetünk elő a madaraknak (Videó: Nagy Lajos).

Állati zsiradék 

Az olajos magvakhoz hasonlóan fontos téli etetőanyag az állati zsiradék: a nem sós vagy kifőzött szalonna, a faggyú, illetve a ma már szinte bármely élelmiszerbolt állateledel kínálatában szereplő cinkegolyó. Legalább ilyen jó, ha lágy sajtot is kiteszünk valamilyen vízszintes felületre, akár az etető sík tetejére, mert ezt is nagyon szeretik a madarak, különösen a vörösbegyek.

Konténeres cinkegolyó etető (Fotó: Orbán Zoltán). Rugós cinkegolyó etető (Fotó: Orbán Zoltán).
A faggyú és mag keverékből álló cinkegolyó tömeges kihelyezését különböző
konténeres megoldások segítik (Fotók: Orbán Zoltán)
.


A hagyományos, kisméretű cinkegolyónak létezik óriás, 500 grammos változata
is, ami az MME web boltjában is beszerezhető
.


Különösen a frissen (újdonságként) kitett cinkegolyót lephetik meg más fajok, ezen a
felvételen például a házi verébnél kisebb, mozgékonyabb mezei verebek
(Videók: Orbán Zoltán).

Kutyaszőr fészekanyag kihelyezése műanyag hálóban madarak számára (Fotó: Orbán Zoltán).
Ha nem dobjuk el a cinkegolyó és egyéb hasonló kiszerelésű eleségek kiürült
hálóját, akkor ezek jól hasznosíthatók a tavaszi fészekanyag-kihelyezésnél.

Vaj etetőkocka (Fotó: Orbán Zoltán). Faggyú etető (Fotó: Orbán Zoltán).
A vaj, a faggyú és a háj alkalmas cinkegolyó pótló madáreleség
(Fotók: Orbán Zoltán). 
A vaj nagy előnye, hogy nemcsak az erősebb, ...
... de a gyengébb csőrű fajok is képesek belőle csipegetni (Videók: Orbán Zoltán).

 

Az etetési időszak végén megmaradó cinkegolyó zacskóban, mélyhűtőben eltárolható a következő szezonig. Lakótérben, garázsban ne tartsuk ezeket, mert a nyári melegben felszabaduló illatanyagok odavonzzák a molyokat, és mire észbe kapunk, a lakást elözönlik a molylepkék.

Alma

Az olajos magvak és az állati zsiradék mellett gyümölccsel, elsősorban a legolcsóbb almával is etessünk. Ezeket lehetőleg szúrjuk fel bokrok és fák ágcsonkjaira, de néhány szemet a talajra is tehetünk, így a madarak hóeséskor és azt követően is hozzáférhetnek, míg a földre szórt élelem mindaddig elérhetetlen számukra, amíg el nem takarítjuk a havat. Az almát gyakorlatilag minden lágyevő, tehát rovarokat (is) fogyasztó madár kedveli, így nagy segítséget nyújthat a szokatlan módon áttelelő madaraknak, például a barátposzátának is.

Alma etető (Fotó: Orbán Zoltán). Kék cinege alma etetőn (Fotó: Orbán Zoltán).
Áttelelő barátposzáta hím alma etetőn (Fotó: Orbán Zoltán). Áttelelő barátposzáta tojó alma etetőn (Fotó: Orbán Zoltán).
Az almákkal "feldíszített" bokor sok faj: a cinegék (kék cinege jobbra fent), az
áttelelő rovarevők (barátposzáta hím és tojó lent), ...
... és a rigók (fekete rigó) téli túlélését segítheik.
Az alma nemcsak ágakra szúrva, de talajetetőn is felkínálható.
Kék cinegék ...
... almaetetőkön.
Őszapó almából csipeget.
Vörösbegy alma etetőn (Videók: Orbán Zoltán).

 

Adható a madaraknak ezen kívül főtt rizs, főtt tészta, levesben főtt zöldségek, ezeket elsősorban a rigók és rovarevők fogyasztják. A különböző madáreleségekhez kapcsolódó részletes tartalmak:

Mivel ne etessünk?

Soha ne adjunk az énekesmadaraknak az etetőben kenyeret, kenyérmorzsát, mert ez több napig, hétig is itt maradhat elfogyasztatlanul és eközben erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják.

Ugyanakkor a friss, azonnal elfogyasztott kenyérmorzsa - mivel ez még nem erjedt, nem penészes - például a buszmegálló verebeinek adva vagy a vízi madarak: hattyúk, récék, libák számára nem ártalmas.

ETETŐTÍPUSOK

A kihelyezés módja és működési elve szerint számos etetőtípust különböztetünk meg. Az etetőre látogató madarak közül több is, például a rigók, a vörösbegy és a magevők jobban szeretnek a talajon táplálkozni, míg mások inkább a talajszint felet vagy kimondottan az ágak között (például a királykák és az őszapók) érzik jól magukat, ezért az etetőkön lehetőleg több szinten is kínáljuk fel az eleségeket.

Talajetető

A legegyszerűbb, ha a levelektől megtisztított talajra szórjuk ki a magot. A hó elleni védelem érdekében az etetőhely fölé ágakból, műanyag fóliából és nádszövetből féltetőt is építhetünk. 

Talajetető (Fotó: Orbán Zoltán). Talajetető (Fotó: Orbán Zoltán).
Talajetető féltetővel fedve (Fotó: Orbán Zoltán). Talajetető féltetővel fedve (Fotó: Orbán Zoltán).
Nyitott és féltetővel védett talajetető megoldások (Fotók: Orbán Zoltán).
Vörösbegy, ...
... fekete rigó ...
... és verebek ...
... talajetetőn (Videók: Orbán Zoltán).

 

Ez azonban nem feltétlenül szükséges, ha a talajetető (és a szintén fedetlen etetőtálca) a munkahelyünkön vagy a lakóhelyünkön van, ahol akár naponta többször is el tudjuk távolítani az eleséget a madaraktól elzáró havat:

A talajetetők előnye, hogy nemcsak táplálkozóhelyet, de olyan közösségi teret is
jelentenek  a madaraknak
, ahol rengeteg érdekes megfigyelési élményben
lehet részünk (Videók: Orbán Zoltán).


Tálcás etető

Hasonlóan egyszerű az etetőtálca, ami sekély faládától műanyag virágalátétig bármi lehet, a lényeg az, hogy a tálca aljára fúrjunk néhány 2-3 mm átmérőjű lyukat, ahol a hólé és az esővíz kifolyhat.

Etetőtálca panellakás erkélyén (Fotó: Orbán Zoltán). Másfél méter magasra kihelyezett etetőtálca (Fotó: Orbán Zoltán).
Műanyag virágalátét etetőtálca Madárbarát panel erkélyén  és Madárbarát kertben
(Fotók: Orbán Zoltán).
Zöldike, ...
... balkáni gerle ...
... és vörösbegy etetőtálcán (Videók: Orbán Zoltán).


Dúcetetők

A rögzített etetők közé tartoznak a különböző dúcetetők és az ablaketető. A magtartóval felszerelt dúcetető előnye, hogy egyszerre akár 25 kg napraforgó is elfér benne, így ideális madárvédelmi eszköz olyan helyeken (például hétvégi telken, nyaralóban), ahol ritkábban fordulunk meg.

Dúcetető (Fotó: Orbán Zoltán). Dúcetető (Fotó: Orbán Zoltán).
Dúcetető (Fotó: Orbán Zoltán). Dúcetető (Fotó: Orbán Zoltán).
Az MME bolt számos etetőtípust is árusít, köztük az egy zsáknyi magot is befogadó
dúc önetetőt (balra fent)
és kisebb tálcás dúcetetőket is (Fotók: Orbán Zoltán).

Függő etetők

A függeszthető etetők is igen sokfélék lehetnek a szépen kidolgozott fa házikótól, a fémhálóból vagy műanyagból készült gyári önetetőkön át a kreatív kézimunkával készülő lopótök, kókuszdió és rögtönzött etetőkig (de a cinkegolyó is függő etetőnek tekinthető). Ezek mellett az alaptípusok mellett számos különleges alakú és feltöltésű etető is létezik.

Függő etető (Fotó: Orbán Zoltán). Függő etető kókuszdióból (Fotó: Orbán Zoltán).
Csapadéktól védett sátortetős és kókuszdióból készült függő etető.
 
Függő etető (Fotó: Orbán Zoltán). Függő etető (Fotó: Orbán Zoltán).
Epret mintázó függő etető (balra fent és a videón), és házilag is gyorsan elkészíthető
szükségetető terményhálóból (Fotók, videó: Orbán Zoltán)
.

Ablak- és ablakpárkányetetők

Ezek az eszközök a társas- és panelházak lakóinak madárvédelmi munkájában különösen fontosak, de természetesen kertes házi környezetben is alkalmazhatóak.

Ablaketető (Fotó: Orbán Zoltán). Ablaketető (Fotó: Orbán Zoltán).
Ablaketető (Fotó: Orbán Zoltán). Ablaketető (Fotó: Orbán Zoltán).
Az MME jól bevált alaptípusa mellett (balra fent) több más ablaketető
megoldás is létezik (Fotók: Orbán Zoltán) ...
Mini ablakpárkány madárvédelmi központ (Fotó: Dell Dorottya).
... és ide tartozik a mini ablakpárkány madárvédelmi központ is
(Fotó: Dell Dorottya).
A különböző etetőtípusok egymással kombinálhatók is. A dróthengeretető például
tálcás etetőbe állítható vagy dúcetetőről le is lógatható (Videó: Orbán Zoltán).

Tematikus etetőkertek

A harkályok, a küllők, a fakuszok, a csuszka és az ökörszem a hagyományos etetőknek általában csak ritka, alkalmi vendégei. Ha azonban olyan etetőkertet alakítunk ki számukra, ami figyelembe veszi különleges életmódjukat, akkor akár napi szinten is vendégül láthatjuk ezeket a madarakat is.

"Harkálykert" három harkályfával (Fotó: Orbán Zoltán).
A "harkálykertről" itt, az "ökörszem-kastélyról" pedig itt olvashat
(Fotó: Orbán Zoltán).

Az etetők takarítása

A madarakat az etetők takarítottsága esztétikai értelemben nem, gyakorlati szempontból viszont nagyon is érinti, ezért érdemes hetente akár többször is fel- és kisöpörni ezeket.

A magyarázatot két irányból is meg lehet közelíteni: a madarak számára a téli túlélés legfontosabb feladata megfelelő mennyiségű táplálék megtalálása és elfogyasztása a rövid nappali órákban, a madarakat etető madárbarátok pedig nem csak segítni, de gyönyörködni is szeretnének a madarakban.

Amenyiben az etető üres, akkor könnyű dolgunk van, hiszen egy pillantás elég ahhoz, hogy máris nyúljunk a vödörért vagy egyéb magmerő ibrikért, és máris orvosoltuk a problémát. Nagy madárforgalmú etetőkön – legyenek ezek akár a talaj-, tálcás vagy önetetők –, ahova egyszerre akár 5–10 kg magot is kiszórunk, gyakori probléma, hogy első ránézésre felöltöttnek látszik a rendszer, a madarak mégis megfogyatkoznak majd teljesen el is tűnek.

Ha ilyenkor az ujjaink között átpergetjük a magot, meglepődve tapasztaljuk, hogy az eleség gyakorlatilag csak maghéjból áll. A szárnyas kosztosok pedig azért maradoztak el, mert a hasznosítható táplálék fogyatkozásával egyre több időt kellene ennek felkutatásával, a mag(héj)halom átforgatásával tölteniük. Minél szigorúbb a tél, a madarak annál előbb hagyják ott az ilyen etetőhelyeket. Ez tehát egy újabb oka az etetők madárforgalom-változásának, amiről itt olvashat részletesen >>

A talajetető elhasználódott magkészlete szinte csak maghéjat tartalmaz (Fotó: Orbán Zoltán).
A nagy kérdés tehát annak eldöntése, hogy valójában van-e mag az etetőn vagy üres
maghéjakkal teli az etetőhely? Utóbbira utal, amikor az eleséghalom a fekete
csillogás helyett elkezd "világítani", amit az üres maghéjak fehér belseje
okoz.
4 fotó – katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

A talajetető elhasználódott magkészlete szinte csak maghéjat tartalmaz (Fotó: Orbán Zoltán).

A jelenség az etetőtálcákban is jelentkezik (Fotó: Orbán Zoltán).

A jelenség az etetőtálcákban is jelentkezik (Fotó: Orbán Zoltán).

Téli etetőhely takarítása (Fotó: Orbán Zoltán).
Ilyenkor érdemes alaposan felgereblyézni, akár összesöpörni a talajetetőt, mert ha
csak a hulladékra szórjuk a magot, akkor azt az enni érkező madarak gyorsan
összekeverik a maghéjjal, és máris a kiindulási problémánál találjuk
magunkat. 3 fotó – katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

Téli etetőhely takarítása (Fotó: Orbán Zoltán).

Téli etetőhely takarítása (Fotó: Orbán Zoltán).

Téli etetőhely takarítás után feltöltve (Fotó: Orbán Zoltán).
A pótlásként kiszórt magot nem kell feltétlenül szétteríteni, ezt a madarak
úgyis gyorsan megteszik.

Az etető kitakarítását követően el kell döntenünk, hogy mi legyen a maghéjhulladékkal? Mivel ez lebomló, szerves anyag, semmiképpen se dobjuk a szemetesbe, inkább szórjuk bokrok alá, ahol a talaj tápanyag-utánpótlását segíti.

Komposztálóra kiszórt etetőhelyi maghéjhulladék (Fotó: Orbán Zoltán).
Még jobb azonban, ha komposzt tetejére terítjük, itt ugyanis a madarak még át tudják
vizsgálni, különösen enyhébb téli napokon, amikor a jól feltöltött etetőn már
jóllaktak, és van idejük "pücskörészni". 3 fotó – katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Komposztálóra kiszórt etetőhelyi maghéjhulladék (Fotó: Orbán Zoltán).

Komposztálóra kiszórt etetőhelyi maghéjhulladék (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Amennyiben nemcsak a madarak segítése, hanem megfigyelésük, fotózásuk is a cél, a komposztálót érdemes úgy elhelyezni, hogy az ablakból is rálássunk. Ilyenkor az ablaklesünkből a komposztáló madárforgalmát is szemmel tudjuk tartani, és akár meg is örökíthetjük.

Téli etetőhely madaraknak (Fotó: Orbán Zoltán).
Ebben a fővárosi kertben a komposztáló az etető közvetlen közelében van,
így a madarak állandó látogató, haszonélvezői a lebomló hulladéknak
(Fotó: Orbán Zoltán)


A komposztra szórt etetői maradék még mindig tartalmaz fogyasztható magdarabkákat,
amit a madarak, itt egy fekete rigó, ezeket keresgélve előszeretettel át is
forgatnak (Videó: Orbán Zoltán).

 

Az etetők kiegészítő eszközei

Bármilyen meglepően hangozzék is, az etetők csak akkor működhetnek maximális hatékonysággal, ha néhány egyéb madárvédelmi eszközzel együtt használjuk ezeket. Ezekről a kiegészítőkről az alábbi kapcsolódó oldalakon olvashat:

Etetőket magunk is készíthetünk, de természetesen vásárolhatunk is, számos változat kapható az MME boltjában (telefon: 06-20/969-7778, E-mail: mmebolt@mme.hu).
 

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>).

 

Orbán Zoltán