Március a Madárbarát kertben III. – A téli álomból ébredők segítése

Bár az idei márciuselő még meglehetősen csípős, hajnalonként általában fagyok vannak, éjszakai kamerás felvételek szerint már ébredeznek a sünök. Márciusi cikksorozatunk harmadik részében a téli álmot alvók tavaszi segítéséről írunk.

Itatótálca tavaszi süngarázs mellett (Fotó: Orbán Zoltán).

 

A téli álom

A téli álom az egyik legkockázatosabb élettani esemény. A pihenőre húzódó állatnak egyrészt olyan menedéket kell keresnie, ami akár fél évig is kellő védelmet nyújt a ragadozókkal, a túlzott faggyal, a kiszáradással vagy éppen a túl sok csapadékkal (bel-, ár- és talajvíz) szemben.

A következő megoldandó probléma a szervezet biológiai túlélésnek biztosítása fagypont alatti vagy ehhez közeli hőmérsékleten, többnyire evés és ivás nélkül eltöltött hónapok alatt. Az állatok számos téliálom-technikát alkalmaznak. A változó testhőmérsékletű "hidegvérűek" közül sok fagyott állapotba is kerülhet, ezek szöveteit természetes fagyállóanyagok védik.

A melegvérű emlősök közül sok faj, elsősorban a rágcsálók, élelmet halmoznak fel a föld alatti járataikban vagy külső raktárakban, és a téli pihenőt havonta több alkalommal is megszakítva innen táplálkoznak. A denevérek ősszel kiegyenlített, fagypont feletti hőmérsékletű barlangokba húzódnak. Szinte mindegyikükre jellemző az őszi "hiperevés", amivel akár megduplázhatják testsúlyukat, és a raktározott zsír lassú elégetésével biztosítják a túlélést (a tél ellen melegebb tájakra vonuló madarak számára ez a vonulási "üzemanyag"). Ehhez azért van szükség energiára, mert az emlősök testhőmérséklete a téli álom során is néhány fokkal fagypont felett marad, függetlenül a külső hőmérséklettől.

Amint a nappali hőmérséklet tavasszal tartósan eléri a 10-15 Cº-ot, az állatok elkezdenek felébredni.


Éjjellátó vadkamera felvétele (2015.03.05.,19:05) telelésből felébredt keleti sünről
(Videó: Orbán Zoltán).

 

Itatassunk a talajon is!

A tartós (nem megszakított) téli álomból a településeken ébredő békák, gyíkok és sünök számára sem elsősorban a több hónapos éhezés, hanem az ez alatt bekövetkező kiszáradás jelenti a legnagyobb problémát. Ezért az állatok a több órás ébredezést követően először szinte mindig ivóvizet keresnek.

Csakhogy a klímaváltozás miatt mind szárazabbá váló tavaszokon a lakott területeken ez egyre nehezebb. Eltűnőben vannak vagy már meg is szűntek a vadállatok számára is ivási lehetőséget biztosító baromfiudvarok; az aszfalttal és térkővel fedett felületekről pedig a csatornaszemeken keresztül a mind kevesebb víz is gyorsan eltűnik.

Ezért nagyon fontos, hogy ha a macskák miatt talajszint feletti itatót működtetünk az ilyenkor még aktív etetőn, akkor március első felétől tegyünk ki néhány kisméretű itatótálcát bokrok alá, az épület falának tövébe, a süngarázs mellé, a természetvédelmi farakáshoz és a különböző gyíkvárakhoz is.


A magaslati itatók (és etetők) előnye, hogy ezeket a madarak a macskáktól
védettebben
látogathatják, ugyanakkor a talajszinten mozgó, tavaszi
ébredő kétéltűek, hüllők és emlősök ezeket nem látogathatják
(Videó: Orbán Zoltán).

Itatótálca korán ébredő sünök és békák számára természetvédelmi farakás talajetetőjén (Fotó: Orbán Zoltán).
Itató korán ébredő sünök és békák számára természetvédelmi farakás talajetetőjén, ...

Itatótálca gyíkoknak természetvédelmi farakáson (Fotó: Orbán Zoltán).
... illetve "magaslati" itató ugyan itt a gyíkoknak (Fotók: Orbán Zoltán).


Az MME web bolt által forgalmazott süngarázs egy alacsony, levehető tetejű
kutyaházhoz hasonlít, amiben a sünök számára nyári szállásnak
és telelőhelynek egyaránt megfelel (Videó: Orbán Zoltán).

Itatótálca tavaszi süngarázsnál (Fotó: Orbán Zoltán).
A tavaszi ébredésre számítva érdemes ide is kitenni itatót (Fotó: Orbán Zoltán).

Zöld varangy (Fotó: Orbán Zoltán).
A zöld varangy az egyik legcsinosabb megjelenésű, lakott területeken is gyakori
szárazföldi kétéltűnk, ami éjszakánként (amikor még a békáktól idegenkedőkre
sem hozza a frászt :) előszeretettel tölti fel testének vízraktárait akár ...

Zöld varangyok nyári fürdőhelye tornácon (Fotó: Orbán Zoltán).
... a tornácra nyaralni kihelyezett virágok ...

Zöld varangy (Fotó: Orbán Zoltán).
... tálcájában is.

Itatótálca tavaszi tornácon zöld varangyok, fali gyíkok és sünök számára (Fotó: Orbán Zoltán).
Ezért a szobai virágok szabad levegőre helyezéséig ...

Itatótálca tavaszi tornácon zöld varangyok, fali gyíkok és sünök számára (Fotó: Orbán Zoltán).
... akár ide is érdemes itatót kitenni, amit a környék összes állata használni tud,
mi pedig könnyebben megfigyelhetjük őket (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Természetes táplálkozóhelyek kímélete

A téli álomból ébredő, ragadozó életmódot folytató sünök, gyíkok és békák számára is fontos, hogy a környezet ne legyen a sterilségig rendezett. Természetesen nem arról van szó, hogy ne nyírjunk füvet vagy ne gereblyézzük össze a hullott ágakat, leveleket, hanem arról, hogy természetbarát kertészkedéssel hagyjunk meg "vad" élőhelyfoltokat ott, ahol ez nem zavaró számunkra.

Sün- és békabarát levélgereblyézés (Fotó: Orbán Zoltán).
Ennek egyik legjobb és legegyszerűbb megoldása (mivel kevesebbet kell dolgoznunk),
ha a bokrok alatt nem gereblyézzük össze a hullott faleveleket.
5 fotó – katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

Sün- és békabarát levélgereblyézés (Fotó: Orbán Zoltán).

Sün- és békabarát levélgereblyézés (Fotó: Orbán Zoltán).

Sün- és békabarát levélgereblyézés (Fotó: Orbán Zoltán).

Sün- és békabarát levélgereblyézés (Fotó: Orbán Zoltán).

Nyíratlan virágos gyep (Fotó: Orbán Zoltán).
A parkok, kertek gyepén pedig különösen kora tavasszal érdemes meghagyni
olyan nyíratlan foltokat, ahol a virágok és a párásabb mikroklíma kedvező
életfeltételeket biztosít a zsákmányállat férgek, puhatestűek és
ízeltlábúak számára is (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Békamentés az utakon

A talajban telelő kétéltűek, például a barna ásóbékák tömeges tavaszi ébredéséhez a kedvező hőmérséklet mellett további feltétel a csapadékos időjárás is, ami nem csak fellazítja az állatokat körülvevő talajt, de felébreszti őket és pótolja testük elvesztett vizét is. Ha a márciusi felmelegedés enyhe esőkkel köszönt be, akkor a kétéltűek tömegesen ébrednek fel és indulnak meg a közeli vízfoltok kínálta peterakóhelyekre. Ilyenkor sajnos tömegesen eshetnek áldozatul az élőhelyüket átszelő utakon,


Tavaszi békagázolási probléma (Videó: Orbán Zoltán).

 

Ez ellen a természetvédők ott, ahol nincsenek az út alatt átvezető műtárgyak, békamentő akciókat szerveznek: ideiglenes telelőkarámokat építenek és a gyűjtővödrökbe került állatokat kézzel viszik át a biztonságos oldalra.


Békaterelő kerítés építése ...


... és békamentés Farmoson (Videók: Orbán Zoltán).

 

Aki szeretne ilyen akcióban részt venni, az az internetes böngészőkkel kereshet békamentőhelyszínt. Segítségképpen két 2015-ben is aktív békamentő közösség elérhetősége:

 

Közösen a zöldebb, élhetőbb településekért

A március a legmozgalmasabb, legizgalmasabb időszak a Madárbarát kert program életében, hiszen ilyenkor még tart az etetés, miközben a madarak egy része már odút foglal és fészket is épít.

Annak érdekében indítottuk ezt a cikksorozatot, melynek keretében hetente akár több írást is közzé teszünk a honlapunkon és a Facebook oldalunkon, hogy az állatok iránt érdeklődőket segítsük a kora tavaszi teendők tervezésében, kivitelezésében.

Reméljük, hogy ezeknek köszönhetően nem csak kevésbé ismert madár- és más állatcsoport-védelmi eszközök és módszerek elterjedését segítjük, de olvasóinkat is még több megfigyelési élményhez juttathatjuk!

Annak érdekében, hogy minél többen legyünk, hogy minél többet tehessünk, kérjük, ossza meg ezeket a cikkeket ismerősei, barátai körében is!

Köszönjük!

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>).

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2015-ben már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

MME 1% felajánlási felhívás
A letölthető 1% nyilatkozat a képre kattintva érhető el.

 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

Madármegfigyelés (Fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon idén 35 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) madarász ovi programjához környezeti nevelőt keres, megbízási jogviszonyban, vagy vállalkozói szerződéssel, teljesítményarányos bérezéssel.

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online országos madártani versenyt hirdet általános és középiskolások részére. A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny 2019. szeptemberétől 2020. márciusig zajló madárismereti vetélkedő. A versenyen résztvevő diákoknak Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.