Új madárfaj megfigyelésével búcsúzott az óév Magyarországon! – Naumann-rigó a fővárosi Népligetben

Nem várt izgalmakat hozott az év utolsó napja, egy madarász ugyanis európai szinten is ritka távol-keleti kóborló Naumann-rigót talált hazánkban. A megfigyelésre ráadásul nem a „vadonban”, hanem Budapest belső részén, a Népligetben került sor.

Naumann-rigó keresése a Népligetben a megtalálás másnapján, 2016. január 1-jén a hajnali fagyban (Fotó: Orbán Zoltán).


Ennek a madárfajnak ráadásul különleges, bár szomorú hazai előtörténete van, úgy is mondhatnánk, hogy másodszor került fel a Magyarországon megfigyelt, megkerült madárfajok közé. 1820-ban, feltételezhetően valahol az Északi-Kárpátokban került kézre egy példány. A Magyar Természettudományi Múzeum Állattárában őrzött preparátum azonban az 1956-os harcok, egy gyújtóbomba-találat következtében megsemmisült. Ekkor pusztult el a teljes Madárgyűjtemény, mintegy 36 ezer preparátum (ennek több mint 50%-át a Kárpát-medencén kívül gyűjtötték) és 22 ezer tojás. Bizonyító példány és megkerülési adatok hiányában a Naumann-rigót a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Nomenclator Bizottsága (MME NB) kénytelen volt törölni a hazai fajlistából.

A madarászok nem véletlenül látogatnak el rendszeresen a Népligetbe. Ez a nagy kiterjedésű park a fagyönggyel fertőzött, borostyánnal befutott és bogyós termésű fáival és itatóhelyeivel gazdag téli táplálkozóterületet és ivóhelyet jelent a fekete rigóknak, a fenyőrigóknak, a szőlőrigóknak, a léprigóknak, és az alkalmi áttelelő énekes rigóknak, valamint számos más madárfaj számára. Az ilyen nagy madárkavalkádban pedig alkalmilag ritkaságok is feltűnnek – mint most is. December 31-e délutánján rövid idő alatt háromszor is szem elé került a Naumann-rigó, és még bizonyító fotókat is sikerült róla készíteni. A biztos azonosítás az is segítette, hogy a madár hallatta jellegzetes, nem rigó-, hanem vércseszerű jelzőhangját is.  

A népligeti Naumann-rigó 2015. december 31-én (Fotó: Lendvai Csaba).
A népligeti Naumann-rigó 2015. december 31-én
(Fotó: Lendvai Csaba).

 

Az avatatlan szem számára ez a madár nemigen különbözik a park rigófajainak többségétől. A megfigyelő azonban egyike Magyarország  legfelkészültebb „fajvadászainak”. Ezek a professzionális fajismerettel rendelkező madármegfigyelők itthon és szerte a világban többféle listát is vezetnek a megfigyeléseikről (világ, éves, települési [pl. Budapest] és területi [pl. Merzse] lista), így az év minden napján van indok egy kis madarászásra. A legelhivatottabb hazai madármegfigyelők ráadásul nem csak külön honlapot működtetnek, ahova az év 365 napján töltik fel a megkerülési adatokat, de olyan sms alapú riadóláncuk is van, melyen keresztül perceken belül értesülhetnek a különlegességekről.
Ilyenkor azután „elszabadul a pokol”, kapát-kaszát elhányva autóba vágják magukat, és órákon (Európában napokon) belül megjelennek a helyszínen. Idő, időjárás, családi esemény, nehéz megközelíthetőség nem lehet és nem is akadály.

Így volt ez most is. December 31-én, a madár megtalálását követően egy órán belül már többen figyelték a rigót. Másnap, az év első napjának hajnalán pedig már húsz, majd közel ötven, az ország távoli sarkaiból ide sereglett madarász távcsövezte a fák csúcsát a kemény mínuszokban. Sajnos azonban az esti szürkületig tartó keresgélés nem hozott eredményt, a Naumann-rigó nem került újra szem elé. Lehet, hogy az éjszakai petárdázás zavarta el, de az sem kizárt, hogy továbbra is a területen tartózkodott, csak nem sikerült meglátni. A résztvevők azonban nem távoztak üres kézzel. Január 1-jével ugyanis nem csak új év, de új éves lista is kezdődött, és akik ott voltak a parkban, a napot több tucat fajjal zárták.


Az év első napján összegyűlt csapatban voltak olyan fővárosiak, akik évbúcsúztató
Aggteleki madarászából siettek vissza Budapestre, hogy este ismét megtegyék
a hosszú utat a napokra lefoglalt hegyi szálláshoz. Mindent összevetve
emlékezetesre sikeredett az évkezdet (Videó: Orbán Zoltán)

 

Gratulálunk Laposa Dávidnak a Naumann-rigó megtalálásához, köszönjük az információt és a felvételeken látható madarászok közreműködését!

Egy reznek túzok is ...

2015 utolsó hónapja több ritka madármegfigyelést is hozott – ezek közül az egyik legizgalmasabb egy reznek megtalálása volt Csongrád megyében, Pusztaszer határában a Büdös-széken 2015. december 23-án. A reznek, ez a kis termetű, körülbelül fácánnyi túzok a múlt században még ritka költőfaja volt hazánknak, utolsó ismert fészkelése, 1973 óta (Kardoskút) rendkívül ritka kóborlóként ötnél kevesebbszer került csak szem elé.

A madár megtalálása nem csak elképesztő ritkasága, de az időjárási körülmények miatt is rendkívüli volt. Egy hónapnyi ködös, madármegfigyelésre nemigen alkalmas időjárást követően ugyanis kisütött a nap Pusztaszer térségében december 23-án. Ennek köszönhetően sikerült meglátni a madarat, amint vadlibák között csipegetett a gyepen. Külföldi megfigyelések alapján feltételezhető, hogy a kóborló reznekek gyakran csatlakoznak vonuló vadlibacsapatokhoz. A mostani megfigyelés körülményei, a Magyarországra érkező lúdfajok útvonala és reznek fészkelőállományok átfedése alapján feltételezhető, hogy ez a madár nem délnyugat-európai, hanem a tőlünk északkeletre lévő fészkelőállományokból, például a Krím-félszigetről látogatott el hozzánk.

A Naumann-rigó kapcsán említett madarász riadólánc természetesen a reznek esetében is működött. A másnap és a következő napokban a területre érkezőket azonban a visszatérő ködös idő fogadta, amikor a látótávolság alig néhány tíz méterre csökkent, így többször nem is került szem elé a madár.

Gratulálunk a megfigyeléshez és köszönjük az információkat Ampovics Zsoltnak, Tokody Bélának, Fodor Andrásnak és Várkonyi Zsófiának!

 

Amennyiben a kedves olvasó kíváncsi arra, hogy milyen ritkaságok kerültek még szem elé 2015 decemberében, illetve idén januárban, javasoljuk, hogy látogasson el a birding.hu honlapra.

 

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját – a letölthető 1% nyilatkozat a képre kattintva érhető el.
Köszönjük!

 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

Az ünnepi szakosztályi ülést tengerimalac-sivítás kísérte

Advent második vasárnapján rendeztük meg szokásos évértékelő ünnepi összejövetelünket a Fővárosi Állat- és Növénykert Szeráj-termében, a szomszéd helyiségben élő majd 50 tengerimalac sivító lelkesedése mellett.  

Az MME Börzsönyi Helyi Csoportja két napos képzést hirdet "Kezdő madarász vagyok!" címmel, amely az ország több pontján eddig nagy sikert aratott. A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak...

Kuhi Szabadszállás térségében, 2018.12.03. (Fotó: Orbán Zoltán)

A madármegfigyelők számára különösen mozgalmasnak bizonyult az idei november. Első alkalommal tűnt fel nálunk egy lazúrcinege, majd a hónap utolsó napján Szabadszálláson került elő egy különleges, miniatűr ragadozómadár, egy kuhi is, melynek ez még csak a második előfordulási adata hazánkban.