2004: A ROZSDAFARKÚAK ÉVE - Segítsen Ön is!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Év madara programja kapcsán 2004-ben a rigófélék családjához tartozó rozsdafarkúak két hazai képviselőjére, a házi és a kerti rozsdafarkúra esett a választás, rájuk irányul a figyelem, őket világítja meg a képzeletbeli reflektor. Ma még mindkét faj viszonylag gyakori Magyarországon, védelmük azt célozza, hogy a jövőben is azok maradjanak.

Az év madara akció kapcsolódik az MME Madárbarát kert programjához, hiszen a két faj, de elsősorban a házi rozsdafarkú lakott területek madara, megtelepedését a kertekben odú kirakásával elő lehet segíteni. A házi rozsdafarkú úgynevezett C típusú odúban telepíthető meg, amelynek méreteit a mellékelt ábrán megtekintheti.

Az odút ereszdeszkázat alá, kőkerítésre, melléképületek falára lehet kihelyezni. Az odú évekig ezen a helyen maradhat, amennyiben ebben az évben nem épít fészket benne a házi rozsdafarkú, akkor sem kell elkeseredni, jövőre talán felfedezi magának egy madárpár.

Kérünk mindenkit, hogy a Rozsdafarkúak évében telepítsen legalább egy odút a kertjében!

Amennyiben az Ön kertjében házi rozsdafarkú énekel, akkor értesítsen bennünket az info@mme.hu e-mail címen, vagy küldjön egy képeslapot az alábbi címre: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1121 Budapest, Költő u. 21.

A képeslapra ne feledje el ráírni nevét és címét. (Megköszönnénk, ha olyan képeslapot küldene, amelyik lakóhelyét ábrázolja.) Természetesen levélben is értesíthet bennünket a kertjében megtelepedő rozsdafarkúról.

További információ:
Odúkészítés, kihelyezés | Az év madarai

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.