A hegyek és a hegylábi területek madarai – a Bükk

A Bükk hazánk egyik legkülönlegesebb tája, páratlan zoológiai, kultúrtörténeti és szakrális értéket rejt. Sziklabércei és szurdokvölgyei, állatvilágának különlegességei időről-időre megigézik az embert. Itt alakult meg hazánk első hegyvidéki nemzeti parkja, mely 4325 km2 területet foglal magába! A változatos és titokzatos táj különleges madarai közé tartozik az uráli bagoly és a hajnalmadár; a harkályok minden hazai képviselője megtalálható ezen a területen. A Bükkben tett túrák alkalmával lenyűgöző szépségű helyeket járunk be.

Hajnalmadár (Fotó: Kaufmann Gábor)

Megfigyelésre a legjobb időszak a tavasz és a nyár, de az ősz és tél is kedvező lehet. 3-6-10 órás túrákat ajánlunk az itt élő madárvilág és a lepkék életének megismerésére a vendégek igényéhez igazodva, előre egyeztetett napon.

Bükk - hegyek és a hegylábi területek madarai

Túrák indulnak időpont egyeztetéssel április, május, június, július, augusztus, szeptember. Speciális fajokra akár a téli hónapokban is. A túra jellege: saját autós és gyalog. Időtartama: 3 óra, 6 óra, 10 óra. Létszám: 1 - 12 fő. Találkozás: Egerszalók vagy Tard, időpont egyeztetéssel. Részvételi díj: 3 órás túra 14 000 Ft, 6 órás túra 24 000 Ft, 10 órás túra 34 000 Ft. Túravezető Balázsi Péter vagy Szabó Attila.  

Akciós lepkés túra - repülő drágakövek

Túrák indulnak időpont egyeztetéssel május végétől - július elejéig. A túra jellege: saját autós és gyalog. Időtartama: 6 óra, 10 óra. Létszám: 1-12 fő. Találkozás: helyszín és időpont egyeztetéssel. Részvételi díj: 6 órás túra 20 000 Ft, 10 órás túra 30 000 Ft. Túravezető Kozma Péter.

Jelentkezés és további információ

Fatér Imre, MME öko-túra vezető és szervező
Mobil szám: +36 30 445 68 56
E-mail cím: birding@mme.hu

Minden túrát igyekszünk úgy szervezni, hogy az adott évszakban a lehető legjobb helyeket látogassuk meg, annak érdekében, hogy minél több ismerettel és élményekkel feltöltődve távozzanak vendégeink. Arra is van lehetőség, hogy túránk során megismerhesse egyesületünk és a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi munkáját.

A patak és erdőszegélyek vidéke, több énekesmadár fajnak ad otthont; többek között vízirigónak, cinege- és harkályfajoknak. Találkozhatunk ritka fehérhátú fakopánccsal és kis légykapóval is. Az itt található erdők éjszakai ragadozómadarakat is rejtenek. Macskabagoly és akár uráli bagoly is távcsövünk elé kerülhet.
A sziklafalakon kapaszkodó csodálatos hajnalmadár téli madárvendégünk. Sok-sok türelem kell ahhoz, hogy megpillanthassuk; ez valódi kalandnak számít még madarász körökben is. Olykor a szép hamvas küllő is kapaszkodik a meredek falakon pókok után kutatva. Ez a sziklás vidék, az egykori kőbánya ad otthont másik ritka téli vendégünknek a havasi szürkebegyeknek. A sziklafalak, meredélyek tetején bajszos sármány, vándorsólyom él, néha még uhuval is találkozhatunk. A hegyről lefelé haladva az utat szegélyező bükkösökben és a melegkedvelő tölgyesekben tűnhet fel a hamvas küllő és a fekete harkály.

A hegyláb területei, a legelőerdők jó lehetőséget biztosítanak a rovarfogyasztó füleskuvik, a gyurgyalag, az igazán szép énekű erdei pacsirta, vagy a mindig izgága búbos banka megfigyelésére. Sok türelemmel egy-egy fekete gólya, kígyászölyv, vagy békászó sas is a szemünk elé kerülhet.

A Bükk hegyei számos emlősfajnak is otthont adnak. Gyakori itt a szarvas, a vaddisznó, de találkozhatunk a betelepített muflonnal is.  Előfordult már itt hiúz, sőt farkas is! Nedvesebb időben jó eséllyel elénk kerülhet a foltos szalamandra, a nemzeti park címerében szereplő kétéltű állat. Kiemelkedő a terület lepkefaunája és számos ritkasággal büszkélkedhet növényvilága is.

A legelőerdőkben szürke marha gulya legel, ez az ősi fajta segít az itteni élőhelyek fenntartásában. Igény esetén ezek is megtekinthetőek.
A Bükk hegységet már ősidők óta használták az emberek. Ennek egyik bizonyítéka a Suba-lyuki ősember barlang, mely a Neander-völgyi ősemberek valamikori lakóhelyéül szolgált, vagy a másik említésre méltó emlékek a feltehetően szakrális helyként szolgált kaptárkövek.
 

Macskabagoly
(Fotó: Bognár Szilvi)

 

 


Általános információk:

 

Ajánlott a réteges, minden időjárási viszonynak megfelelő öltözködés, bakancs vagy túracipő, esetleg gumicsizma. Ivóvízről, ennivalóról és minden további személyes szükségletről mindenki maga gondoskodik. Ha tudnak, hozzanak magukkal kézitávcsövet, fényképezőgépet, esetleg állványos teleszkópot. Korlátozott számban a túra ideje alatt biztosítani tudunk kézitávcsövet és nagy nagyítású állványos teleszkóp használatot. A túra alatt a gyalog megtett távolság nem kimerítő, de képesnek kell lenni akár nagyobb távolságok megtételére is. Ha szükséges, meg tudjuk szervezni az igény szerinti szállást és ellátást a vendégek számára.

Ajánlott szálláslehetőség: Tardi vendégház. Tel.: 70/321-48-68

Megjegyzés:

A túrák kombinálhatóak más területek meglátogatásával. Ez lehetséges egy napon belül, vagy akár több napon keresztül is. Ekkor egyedi árat állapítunk meg.

Természetvédelmi kérdések:

A legfontosabb veszélyeztető tényező az intenzív erdőgazdálkodás, ami részben nagymértékű zavarást, részben az élőhelyi változatosság csökkenését okozza. A hegylábi területeken a ragadozó madarak táplálkozási feltételei a legeltetés szinte teljes hiánya miatt romlottak jelentősen. Az MME Bükki HCs aktív ragadozómadár-védelmi tevékenységet végez.

 

Fehérhátú fakopáncs
(Fotó: Csonka Péter)


Minősítő fajok:

 • fekete gólya (Ciconia nigra)
   
 • kígyászölyv (Circaetus gallicus)
 • békászósas (Aquila pomarina)
 • parlagi sas (Aquila heliaca)
 • kerecsensólyom (Falco cherrug)
   
 • fehérhátú fakopáncs (Dendrocops leucotos)
   
 • uráli bagoly (Strix uralensis)
   
 • uhu (Bubo bubo)

 

Bővebben a Bükkről.

 


 

 

Adó 1%-ának felajánlásával, egyéni és céges
és más állatfajok védelméhez!

     

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

 

     Egyéni és céges adományozás >>

 

     Köszönjük!