A téli madárvédelemre készülve takarítsuk ki a mesterséges madárodúkat!

Az ágak között fészket építő madarak számára a bokrok és a fák szinte végtelen számú fészkelőhelyet kínálnak, ezzel szemben az odúk zárt terét a fészekanyag már egy nyáron is annyira kitöltheti, hogy alkalmatlanná válnak a téli éjszakázásra. Ezért is nagyon fontos, hogy legkésőbb ősszel kitakarítsuk a mesterséges odúinkat.

Odútakarításkor kiszedett cinege fészek (Fotó: Orbán Zoltán).


Egyes fajok (például a harkályok és a seregély) "kirámolják" a zavaró, régi fészkeket az odúkból, de vannak olyan anyagok, amikkel a legerősebb csőrű és legelszántabb harkályokon kívül a kisebb és gyengébb énekesmadarak nem tudnak mit kezdeni. Ezek között elsősorban a méhek és lódarazsak lépeit kell megemlíteni, melyek a madarak számára teljesen használhatatlanná teszik az odúkat.

Szennyeződött fészkeanyag költés után (Fotó: Bajor Zoltán).
A fiókák kirepüléséig tartó hetek alatt a fészekanyag
nagyon beszennyeződik, a felhalmozódó ürülék
és bomló táplálékmaradványok mellett
élősködők is megtelepednek ebben.

 
Házi méh lépei mesterséges odúban (Fotó: Bajor Zoltán).
A házi méhek (a képen) és lódarazsak lépei
(Fotók: Bajor Zoltán) ...

 
Házi veréb fészek mesterséges madárodúban (Fotó: Orbán Zoltán).
... vagy a verebek (házi veréb) fészkei
már egyetlen költés alkalmával is
teljesen kitölthetik az odú
belsejét.


Miért van szükség az odúkra télen?
A fagyos hónapokban a túlélés "receptje" végtelenül leegyszerűsödik a szabadban: a madárnak annyi táplálékot kell a nappal rövid óráiban összegyűjtenie (ezt segítjük a téli etetéssel), amivel nagy biztonsággal kibírja az akár -25 C°-os hideget másnap reggelig, amikor ismét ehet (ezért nem szabad a megkezdett etetést egyik napról a másikra abbahagyni). Ebben a túlélésben van nagy szerepe az odúknak, ahol több egyed is összebújhat éjszakára. A madarak testétől felmelegedő szélvédett belső térben a hőérzet akár több tíz (!) fokkal is magasabb lehet, mint a szeles, fagyos ágak között, ami jelentősen növeli a túlélés esélyét.   

Széncinege havas ágon (Fotó: Orbán Zoltán).

Az odúköltő fajok (széncinege) télen akár csoportosan is
az odúk sokkal védettebb, temperáltabb környezetében
éjszakázhatnak, ...


Éjszakázó madarak felhalmozódott ürüléke téli odúban (Fotó: Orbán Zoltán).
... amit az eközben felgyülemlő (és tavasszal egy hasonló
takarítás során eltávolítandó) ürülék jelez
(Fotók: Orbán Zoltán).


Mit kell tennünk?
A mindennapi madárvédelmi munka gyakorlata szerint az elhasználódott fészekanyagot a költési periódusok végén el kell távolítani (az első takarítás ideje május-júniusra, a második július-augusztusra esik). Ha ezt nyáron nem tudjuk elvégezni, ősszel a téli felkészülés részeként mindenképpen érdemes időt szánni az odúk kitakarításra. Egyszerűen akasszuk le az odút a helyéről, majd a tetejét felnyitva (aminek éppen emiatt kell ilyen kialakításúnak lennie) kézzel szedjük ki vagy bottal kaparjuk ki a fészekanyagot. Eközben fokozottan ügyeljünk a higiéniás szabályok betartására: több odú és odútelep takarításakor használjunk munkavédelmi vagy gumikesztyűt és porálarcot, utána pedig alaposan mossunk kezet.


Az emlős vendégekkel mi legyen?
Különösen az erdei odútelepeken gyakori "albérlők" a védett pelék és denevérek, ezeket az állatokat természetesen ne telepítsük ki, hagyjuk őket az odúban (részletek >>)!


Még ilyenkor is lehetnek aktív fészkek!
A tavalyi év is bizonyította, hogy egyes odúköltő fajok fiókanevelési időszaka a megszokott augusztus helyett akár novemberig is kitolódhat (részletek >>). Kérjük, ha ilyen viselkedést tapasztal, írja meg az adatokat munkatársunknak. Köszönjük! 


Kapcsolódó oldalak


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Orbán Zoltán

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.