A téli madárvédelemre készülve takarítsuk ki a mesterséges madárodúkat!

Az ágak között fészket építő madarak számára a bokrok és a fák szinte végtelen számú fészkelőhelyet kínálnak, ezzel szemben az odúk zárt terét a fészekanyag már egy nyáron is annyira kitöltheti, hogy alkalmatlanná válnak a téli éjszakázásra. Ezért is nagyon fontos, hogy legkésőbb ősszel kitakarítsuk a mesterséges odúinkat.

Odútakarításkor kiszedett cinege fészek (Fotó: Orbán Zoltán).


Egyes fajok (például a harkályok és a seregély) "kirámolják" a zavaró, régi fészkeket az odúkból, de vannak olyan anyagok, amikkel a legerősebb csőrű és legelszántabb harkályokon kívül a kisebb és gyengébb énekesmadarak nem tudnak mit kezdeni. Ezek között elsősorban a méhek és lódarazsak lépeit kell megemlíteni, melyek a madarak számára teljesen használhatatlanná teszik az odúkat.

Szennyeződött fészkeanyag költés után (Fotó: Bajor Zoltán).
A fiókák kirepüléséig tartó hetek alatt a fészekanyag
nagyon beszennyeződik, a felhalmozódó ürülék
és bomló táplálékmaradványok mellett
élősködők is megtelepednek ebben.

 
Házi méh lépei mesterséges odúban (Fotó: Bajor Zoltán).
A házi méhek (a képen) és lódarazsak lépei
(Fotók: Bajor Zoltán) ...

 
Házi veréb fészek mesterséges madárodúban (Fotó: Orbán Zoltán).
... vagy a verebek (házi veréb) fészkei
már egyetlen költés alkalmával is
teljesen kitölthetik az odú
belsejét.


Miért van szükség az odúkra télen?
A fagyos hónapokban a túlélés "receptje" végtelenül leegyszerűsödik a szabadban: a madárnak annyi táplálékot kell a nappal rövid óráiban összegyűjtenie (ezt segítjük a téli etetéssel), amivel nagy biztonsággal kibírja az akár -25 C°-os hideget másnap reggelig, amikor ismét ehet (ezért nem szabad a megkezdett etetést egyik napról a másikra abbahagyni). Ebben a túlélésben van nagy szerepe az odúknak, ahol több egyed is összebújhat éjszakára. A madarak testétől felmelegedő szélvédett belső térben a hőérzet akár több tíz (!) fokkal is magasabb lehet, mint a szeles, fagyos ágak között, ami jelentősen növeli a túlélés esélyét.   

Széncinege havas ágon (Fotó: Orbán Zoltán).

Az odúköltő fajok (széncinege) télen akár csoportosan is
az odúk sokkal védettebb, temperáltabb környezetében
éjszakázhatnak, ...


Éjszakázó madarak felhalmozódott ürüléke téli odúban (Fotó: Orbán Zoltán).
... amit az eközben felgyülemlő (és tavasszal egy hasonló
takarítás során eltávolítandó) ürülék jelez
(Fotók: Orbán Zoltán).


Mit kell tennünk?
A mindennapi madárvédelmi munka gyakorlata szerint az elhasználódott fészekanyagot a költési periódusok végén el kell távolítani (az első takarítás ideje május-júniusra, a második július-augusztusra esik). Ha ezt nyáron nem tudjuk elvégezni, ősszel a téli felkészülés részeként mindenképpen érdemes időt szánni az odúk kitakarításra. Egyszerűen akasszuk le az odút a helyéről, majd a tetejét felnyitva (aminek éppen emiatt kell ilyen kialakításúnak lennie) kézzel szedjük ki vagy bottal kaparjuk ki a fészekanyagot. Eközben fokozottan ügyeljünk a higiéniás szabályok betartására: több odú és odútelep takarításakor használjunk munkavédelmi vagy gumikesztyűt és porálarcot, utána pedig alaposan mossunk kezet.


Az emlős vendégekkel mi legyen?
Különösen az erdei odútelepeken gyakori "albérlők" a védett pelék és denevérek, ezeket az állatokat természetesen ne telepítsük ki, hagyjuk őket az odúban (részletek >>)!


Még ilyenkor is lehetnek aktív fészkek!
A tavalyi év is bizonyította, hogy egyes odúköltő fajok fiókanevelési időszaka a megszokott augusztus helyett akár novemberig is kitolódhat (részletek >>). Kérjük, ha ilyen viselkedést tapasztal, írja meg az adatokat munkatársunknak. Köszönjük! 


Kapcsolódó oldalak


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Orbán Zoltán

Kapcsolódó hírek

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1

MME logótervezési pályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2024-ben ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. A 2024-es év ezért az MME életében meghatározó lesz, így erre az évre külön arculattal szeretnénk készülni. 

Európai Madármegfigyelő Napok 2022

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. A folyamatosan frissülő programhelyszínekért görgessen lejjebb! Legutóbbi frissítés: 2022.09. 28. 9:13