Éves beszámoló

Minden évben beszámolunk tagásunk felé az előző évben végzett munkánk eredményeiről ebben a rovatban.

Madárgyűrűzési bemutató a Felsőrákosi-réteken (Fotó: Bajor Zoltán)

Beszámoló a Budapesti Helyi Csoport 2020-as tevékenységéről

Természetvédelmi munkák:
-    Szalakótavédelmi tevékenységünket a 2020-ban befejeződő Szalakóta LIFE keretein belül végeztük. Működési területünkön az elmúlt években végzett hatékony védelmi munkának köszönhetően már 200 pár szalakóta költött. Budapesten közigazgatási határain belül először fészkelt a faj, és mindjárt 2 pár költését regisztráltuk.
Az eredményekről részletesen itt olvashattok!
-    Vörös vércse védelem: A Felső-Kiskunságban számos telepünk és szoliter ládánk van kihelyezve. Ezeket rendszeresen karbantartjuk és bizonyos esetekben a fiókákat meggyűrűzzük. Az ősz folyamán a tönkrement ládákat leszedtük és visszahelyeztük. A ládákat szép számmal foglalták el a vércse párok.
-    Fehér gólya védelem: Pest megye déli részén Budapesttől Dömsödig elvégeztük a gólyafelmérést. A 2021-ben átlagos éve volt a gólyáknak. Találtunk új párokat, többek között Alsónémediben, Dabason is. Az új fészkek esetében jeleztük a DINPI felé, hogy mely helyeken lenne érdemes fészekmagasítót kihelyezni. Ezek 2021 tavaszán ki is kerültek. Érdekes jelenségként megvizsgáltuk a pusztazámori szeméttelepet, amely egyre több fészkelő gólyát vonz a területre. 2020-ban 8 pár kezdett költésbe.
-    Élőhelykezelések: Folytattuk a Homoktövis természetvédelmi területen több mint 10 éve zajló munkánkat, illetve közel 10 éve munkálkodunk a Tétényi-fennsíkon a Zöld Jövő Környezetvédelmi Egyesülettel. Mindkét területen szép eredményeket értünk el, amelyet folytatni kívánunk.
Részletes beszámoló a tavaszi programokról!

Téli élőhelykezelési munka a Tétényi-fennsíkon (Fotó: Lendvai Csaba)
Téli élőhelykezelési munka a Tétényi-fennsíkon (Fotó: Lendvai Csaba)


-    Facsemete ültetés: 350 kocsányos tölgy facsemetét ültettünk budapesti védett területeken az őszi időszakban, továbbá a központi irodával közösen további 1200 csemete került ki Budapesten.

Facsemeték elültetve (Fotó: Ifj. Bebesi Zoltán)
Facsemeték elültetve (Fotó: Ifj. Bebesi Zoltán)


-    Városi madárvédelem: A FŐKERT Nonprofit Zrt-vel együttműködve 950 db B és D típusú odú került kihelyezésre a Főkert fenntartásában levő parkokban (Margitsziget, Óbudai-sziget, Gellért-hegy, Népliget, Tabán, Vérmező, Városmajor, Kubala László park, Nehru part, Március 15.-e tér, Feneketlen-tó, Gesztenyés-kert, II. János Pál pápa tér, Szabadság tér, Tímár utca, Szilágyi Erzsébet fasor, Flórián tér). A meglévő védett és védelemre érdemes területeken kihelyezett odútelepeinket felújítottuk, kiegészítettük. Ez összesen 350 db B odút jelent.

Odúkihelyezés a Népligetben (Fotó: Lendvai Csaba)
Odúkihelyezés a Népligetben (Fotó: Lendvai Csaba)


-    Denevér-védelem: Szintén a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel együttműködve 50 db denevérodút helyeztünk ki a Gellért-hegyen, a Népligetben és az Óbudai-szigeten.
-    Parkfák ellenőrzése: Ugyancsak a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel kötött megállapodás alapján a FŐKERT által kezelt fák természetvédelmi (=zoológiai) ellenőrzését kezdtük meg azokban az esetekben, amikor valamilyen beavatkozásra van szükség. Ezáltal az érintett faegyedekben élő védett állatokat tudjuk megvédeni, amelyeket esetlegesen veszélyeztethet a tervezett kezelés, vagy kivágás.
-    Élőhelytakarítás: Az őszi téli időszakban számos területen szerveztünk élőhelytakarítási akciókat a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel közösen.
Beszámolónkat itt olvashatjátok!

Társadalmi programok:
2020-ban sajnos a megszokottnál jóval kevesebb programot tudtunk szervezni. Az első negyedévben a már említett élőhelykezelések mellett több túrát és bemutató madárgyűrűzést még sikerrel le tudtunk bonyolítani. Beszámolónkat a téli programról ide kattintva olvashatjátok! Többek között túrát vezettünk Túrkevére, ahol az erdei fülesbagoly védelmének éve kapcsán, az ott nagy számban telelő baglyokat tudtunk bemutatni az érdeklődőknek.  A nyári időszakban ismét nagy érdeklődés mellett zajlott a Naplás-tavi madárgyűrűző akció. A két hét alatt több mint 1200 látogatónk volt. Részletes beszámolónk a programról!
Az október eleji Európai Madármegfigyelő Napok kétnapos rendezvényét is sikeresen zártuk, több mint 800 érdeklődő tekintette meg a madárgyűrűzési bemutatót, illetve a gyereknek szóló programokat.

Füleskuvik (Fotó: Lendvai Csaba)
Füleskuvik (Fotó: Lendvai Csaba)


Tanösvény létesítés:
A Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapjának támogatásával az Apáthy-sziklán, a Balogh Ádám sziklán, a Rupp-hegyen, a Kis Sváb-hegyen és az Ördög-orom természetvédelmi területen tansövénytábla bővítések zajlottak, illetve új tanösvényt telepítettünk az újonnan védettséget kapott Szilas-tóhoz és Felsőrákosi-tóhoz.

Tanösvénytáblák az Apáthy-sziklán (Fotó: Bajor Zoltán)
Tanösvénytáblák az Apáthy-sziklán (Fotó: Bajor Zoltán)

Terveink 2021-re:

A szakmai programokat 2021-ben is folytatni kívánjuk. A szalakótavédelem, a vörös vércse védelem idén is hangsúlyos szerepet kap a Felső-Kiskunságban és Budapest déli részén. A fővárosi programjaink is a korábbiaknak megfelelően fognak zajlani. Városi parkokban és védett területeken kihelyezett odútelepeinket ellenőrizni fogjuk. Ez 1350 darab odút jelent. Az őszi időszakban ezek takarítását is elvégezzük. Élőhelytakarítási és élőhelykezelési munkáinkat sem adjuk fel. Társadalmi programjaink megvalósítása sajnos nagyban függ majd a járványvédelmi helyzettől, de a programkínálatunkat ennek ellenére bővíteni szeretnénk.

 

Pénzügyi beszámoló a 2020-as évről:

A terveinket pénzügyi és szakmai szempontból is befolyásolta a veszélyhelyzet 2020-ban, elsősorban az adománybevételek tekintetében. Ennek ellenére sikerült a tervhez mérten gazdaságosan tevékenykednünk, így az éves kiadások a tervezettet nem haladták meg. Bérköltségekre 4 M Ft-ot költöttünk el, amely a csoport szakmai munkáit szervező és lebonyolító munkatárs bérét, illetve egy új szerződésünk terhére alkalmazott terepi munkatárs fizetését tartalmazza. A legnagyobb tétel tanösvény létesítésre lett fordítva, amelyet a Fővárosi Önkormányzat Környezetvédelmi Alapja támogatott. Ennek keretében az Apáthy-sziklán, a Balogh Ádám sziklán, a Rupp-hegyen, a Kis Sváb-hegyen és az Ördög-orom természetvédelmi területen táblabővítések zajlottak, illetve új tanösvényt telepítettünk az újonnan védettséget kapott Szilas-tóhoz és Felsőrákosi-tóhoz. Az idei évtől a korábbi Szalakóta LIFE programban futó autó használatát megkaptuk, amelynek költségei szerepelnek már a táblázatban. Idén is jelentős munkát végeztünk az odúlakó madarak védelmében. Telepített etetőinket rendszeresen töltöttük és felügyeltük. Terepi programjaink nyáron és kora ősszel valósultak meg, ezeknek volt még költsége.


 

A bevételi oldalt vizsgálva, azt látjuk, hogy azok többnyire a tervezettnek megfelelően alakultak. Sajnos a kituzőkből érkező bevételek jelentősen csökkentek. Az év során egy alapítvány jóvoltából nagyobb számban tudtunk facsemetéket ültetni. Az adomány több mint 800 ezer Ft értékben támogatta a feladat megvalósítását. A FŐKERT Nonprofit Zrt-vel kötött keretmegállapodásunkkal összefüggésben folyamatos, zoológiai vizsgálatokra irányulómunkát kezdtünk meg a fővárosi parkokban. Ez a bevétel lehetővé tette, hogy egy új teljes állású alkalmazottat foglalkoztassunk erre a feladatra.

Pénzügyi tervek 2021-re:

A szokásos költségek közül sajnos egyelőre terembérletre keveset kell allokálnunk, mivel nem lehet ilyen rendezvényeket tartani. Bérköltségünk jóval magasabb, mivel 2021-ben a csoport munkáját szervező alkalmazott bérét 75%-ban a helyi csoport fogja fedezni ettől az évtől kezdődően. Terepi munkatársunkat a folytatódó Főkert keretszerződésünk terhére tudjuk foglalkoztatni. A csoport fenntartásába került, de korábban is használt gépjármű költsége is növeli kiadásokat. Ez a gépjármű a hatékony munkához továbbra is szükséges. Az idei év nehézségei miatt Budapest Főváros Önkormányzata nem írta ki szokásos Környezetvédelmi Alap pályázatát, így erre a bevételre nem számíthatunk. További költségek az élőhelykezelésekre, gyakorlati madárvédelmi akciókra, illetve szemléletformáló programokra vannak betervezve.