Éves beszámoló

Minden évben beszámolunk tagásunk felé az előző évben végzett munkánk eredményeiről ebben a rovatban.

Madárgyűrűzési bemutató a Felsőrákosi-réteken (Fotó: Bajor Zoltán)

Beszámoló a Budapesti Helyi Csoport 2021-es tevékenységéről


Természetvédelmi munkák:
-    Szalakótavédelmi tevékenységünket a 2020-ban befejeződő Szalakóta LIFE keretein belül végeztük. Működési területünkön az elmúlt években végzett hatékony védelmi munkának köszönhetően 174 pár szalakóta költött. Budapesten közigazgatási határain belül ismét 2 pár költését regisztráltuk.
Részletek: Beszámolót ide kattintva olvashatjátok!

Szalakóta mesterséges odúban (Fotó: Lendvai Csaba)
Szalakóta mesterséges odúban (Fotó: Lendvai Csaba)


-    Vörös és kék vércse védelem: A Felső-Kiskunságban számos telepünk és szoliter ládánk van kihelyezve. Ezeket rendszeresen karbantartjuk és bizonyos esetekben a fiókákat meggyűrűzzük. Az ősz folyamán a tönkrement ládákat felújítottuk vagy újakra cseréltük. A ládákat szép számmal (min 50 pár) foglalták el a vércse párok.
Részletek: Vércsevédelmi beszámoló

Kék vércse fiókák (Fotó: Lendvai Csaba)
Kék vércse fiókák (Fotó: Lendvai Csaba)


-    Fehér gólya védelem: Pest megye déli részén Budapesttől Dömsödig elvégeztük a gólyafelmérést több mint 60 fészek esetében. A 2021-ben átlagosnál kicsit gyengébb éve volt a gólyáknak.
-    Élőhelykezelések: Októberben folytattuk a Homoktövis természetvédelmi területen több mint 15 éve zajló munkánkat, viszont a februárban esedékes Tétényi-fennsíkon tartandó akciónkat nem tudtuk meghirdetni.
Beszámoló az őszi munkáról!

Tájidegen cserje lehordása (Fotó: Lendvai Csaba)
Tájidegen cserje lehordása (Fotó: Lendvai Csaba)


-    Városi madárvédelem: A FŐKERT Nonprofit Zrt-vel együttműködve kihelyezett 950 db B és D ellenőrzését és karbantartási munkáit elvégeztük. Ezek a telepek FŐKERT fenntartásában levő parkokban találhatóak meg(Margitsziget, Óbudai-sziget, Gellért-hegy, Népliget, Tabán, Vérmező, Városmajor, Kubala László park, Nehru part, Március 15.-e tér, Feneketlen-tó, Gesztenyés-kert, II. János Pál pápa tér, Szabadság tér, Tímár utca, Szilágyi Erzsébet fasor, Flórián tér). A meglévő védett és védelemre érdemes területeken kihelyezett odútelepeinket felújítottuk, kiegészítettük. A tavaszi időszakban ezek ellenőrzése is megtörtént. Ez összesen további 460 db odút jelent.
Részletek:  Főkert területein megtalálható telepekről
                       Budapest teljes területén kezel telepekről
-    Denevér-védelem: Szintén a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel együttműködésben kihelyezett 50 db denevérodút ellenőriztük a Gellért-hegyen, a Népligetben és az Óbudai-szigeten. Sajnos denevérfoglalást nem észleltünk.
-    Parkfák ellenőrzése: Ugyancsak a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel kötött megállapodás alapján a FŐKERT által kezelt fák természetvédelmi (=zoológiai) ellenőrzését végeztük el azokban az esetekben, amikor valamilyen beavatkozásra volt szükség. Az év során 1155 fa vizsgálata történt meg. Ezáltal az érintett faegyedekben élő védett állatokat meg tudjuk óvni, amelyeket esetlegesen veszélyeztethet a tervezett kezelés, vagy kivágás.
Részletek IDE kattintva olvashatóak!
2021-ben a II. kerületben is végeztünk favizsgálatokat, amelyek a magánterületi fákra terjedt ki.
-    Élőhelytakarítás: Az őszi téli időszakban számos területen szerveztünk élőhelytakarítási akciókat a FŐKERT Nonprofit Zrt-vel közösen.
Beszámoló a TeSzedd akcióról

Nagy mennyiségű hulladék zsákolva (Fotó: Lendvai Csaba)
Nagy mennyiségű hulladék zsákolva (Fotó: Lendvai Csaba)
 

Társadalmi programok:

2021-ben sajnos a megszokottnál jóval kevesebb programot tudtunk szervezni. A nyári időszakban ismét nagy érdeklődés mellett zajlott a Naplás-tavi madárgyűrűző akció. A két hét alatt több mint 1500 látogatónk volt.
Részletek IDE kattintva olvashatóak!
Az október eleji Európai Madármegfigyelő Napok kétnapos rendezvényét is sikeresen zártuk, több mint 1200 érdeklődő tekintette meg a madárgyűrűzési bemutatót a Naplás-tónál, de 80 főt Soroksáron is programmal láttunk el Ifi tagozatunk lelkes tagjainak szervezésében.
Az őszi szezonban két pelés túrát szerveztünk, túráztunk a Tápiószecsői-halastavakon. A koronavírus negyedik hullámának kitörése miatt novembertől már nem szerveztünk terepi programokat.
Az év végén együttműködési megállapodást kötöttünk a Nemzeti Örökség Intézettel, amelynek keretében 25 db madárodú és egy nagy önetető lesz kihelyezve a Fiumei úti sírkertben.
Több szakmai fórumon tartottunk elődást a FŐKERT Nonprofit Zrt. szervezésében. Budapesti cégek, egyesületek területeinek madárbarát törekvéseit segítettük tanácsadással.

 

Környezeti nevelés a Naplás-tónál (Fotó: Lendvai Csaba)
Környezeti nevelés a Naplás-tónál (Fotó: Lendvai Csaba)

Kormos légykapó a Naplás-tónál (Fotó: Lendvai Csaba)
Kormos légykapó a Naplás-tónál (Fotó: Lendvai Csaba)
 

Terveink 2022-re:

A szakmai programokat 2022-ben is folytatni kívánjuk. A szalakótavédelem, vércse védelem idén is hangsúlyos szerepet kap a Felső-Kiskunságban és Budapest déli részén. A fővárosi programjaink is a korábbiaknak megfelelően fognak zajlani. Városi parkokban és védett területeken kihelyezett odútelepeinket ellenőrizni fogjuk. Ez már 1500 darab odút jelent. Az őszi időszakban ezek takarítását is elvégezzük. Élőhelytakarítási és élőhelykezelési munkáinkat sem adjuk fel. Társadalmi programjaink megvalósítása sajnos nagyban függ majd a járványvédelmi helyzettől, de a programkínálatunkat ennek ellenére bővíteni szeretnénk. Célunk, hogy a pandémiahelyzet függvényében visszahozzuk a tagság számára szervezett társadalmi programokat, főként a túrákat és előadásokat, amelyek megszervezésére a tavalyi évben szinte alig volt lehetőségünk.

 

Pénzügyi beszámoló a 2021-es évről:

A terveinket pénzügyi és szakmai szempontból is befolyásolta a veszélyhelyzet 2021-ben is, de már sokkal jobban tervezhető évünk volt. Sikerült a tervhez mérten gazdaságosan tevékenykednünk, így az éves kiadások a tervezettet nem haladták meg. Bérköltségekre 9,95 M Ft-ot költöttünk el, amely a csoport szakmai munkáit szervező és lebonyolító munkatárs bérét, illetve megbízási szerződésünk terhére alkalmazott terepi munkatárs fizetését tartalmazza. 2020-ban nem írtak ki Környezetvédelmi Alap pályázatot, így újabb tanösvényt nem létesítettünk. A 2020-as évtől a korábbi Szalakóta LIFE programban futó autó használati jogát megkaptuk, amelynek költségei szerepelnek a táblázatban. Idén is jelentős munkát végeztünk az odúlakó madarak védelmében. A fővárosban 1500 elsősorban B és D odút üzemeltetünk számos telepen, illetve vércse és szalakóta-védelmi munkában is sokat tevékenykedtünk. Telepített etetőinket rendszeresen töltöttük és felügyeltük. Terepi programjaink nyáron és kora ősszel valósultak meg, ezeknek volt még költsége.


 

A bevételi oldalt vizsgálva, azt látjuk, hogy azok kedvezően alakultak. A kitűzőkből érkező bevételek közelítik a pandémia kitörése előtti állapotot, de az év első harmada még gyenge bevételt hozott. A FŐKERT Nonprofit Zrt-vel kötött keretmegállapodásunkkal összefüggésben folyamatos, zoológiai vizsgálatokra irányulómunkát hajtottunk végre a fővárosi parkokban. Ennek keretében lehetőségünk volt az odútelepeket ellenőrizni, takarítani és karbantartani.  Ez a bevétel lehetővé tette, hogy teljes állású alkalmazottat foglalkoztassunk erre a feladatra.

Pénzügyi tervek 2022-re:

A szokásos költségek közül sajnos egyelőre terembérletre keveset kell allokálnunk, mivel nem praktikus még ilyen rendezvényeket tartani az első félévben. Bérköltségünk hasonló a 2021-es évhez, az infláció követésével van benne emelkedés. Terepi munkatársunkat a folytatódó Főkert keretszerződésünk terhére tudjuk foglalkoztatni. A csoport fenntartásában egy pickup terepjáró továbbra is szerepel, amely elengedhetetlen a terepi munkák megvalósításához. Az idei évben Budapest Főváros Önkormányzata kiírta újra Környezetvédelmi Alap pályázatát, amelyen támogatást is elnyertünk. További költségek az élőhelykezelésekre, gyakorlati madárvédelmi akciókra, illetve szemléletformáló programokra vannak betervezve.