Csipogó - Kukkantsunk be a cinegefészekbe!

Láttál már madárfészket? Mi most mutatunk neked egyet szép tollas fiókákkal és ennivalóval érkező anya- és apamadárral!

Széncinege üveg oldalú ablakodúnál (Fotó: Orbán Zoltán).


A fészkeket azért nehéz megfigyelmi, mert ezeket jól elrejtik a szülők, az odúkba épülteket pedig a nagy magasság és a szűk nyílás miatt. Léteznek azonban olyan odúk is, amiknek az egyik oldala üveg. Ezeket ablak elé lehet szerelni, ahol megfigyelhetjük a fészkek életét.

Üveg oldalú ablakodú oldaltakarással (Fotó: Orbán Zoltán).
Így néz ki egy üveg oldalú ablakodú. Itt még azért nem látsz bele, mert az üvegoldalt
egy papírlap takarja, hogy a madarakat ne zavarja az emberek jövés menése. Ha
te is szeretnél ilyen ablakodút, szüleiddel látogassatok el erre az oldalra,
és olvassátok el, hogyan kell használni.  2 fotó - katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Üveg oldalú ablakodú oldaltakarással (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Kukkantsunk be az odúba!

Mindjárt indul az odúról készült kisfilm. Adunk néhány ötletet, hogy mit figyelj meg:

  • mit esznek a cinegék, mit látsz az érkező szülők csőrében;
  • azonos vagy eltérű útvonalon érkeznek és távoznak a madarak;
  • együtt vagy külön-külön etetik-e a fiókákat a szülők;
  • nehéz vagy könnyű bejutni a madaraknak az odú nyílásán;
  • adnak-e hangot a madarak?

Ezen kívül még más érdekességet is látni fogsz, amiről a film alatt olvashatsz.


Most pedig kattints a képre, és indítsd el a felvételt. Jó szórakozást!
(Videó: Orbán Zoltán)

 

Észrevetted?

A kisfilm elején volt egy jelenet, amikor a fészekből távozó szülő valamit vitt a csőrében. Ha nem emlékszel rá, nézzd meg az alábbi képet, de a videóba is újra belenézhetsz.

Széncinegék üveg oldalú ablakodúban (Fotó: Orbán Zoltán)
Mi lehet a felnőtt madár csőrében? (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Az a kis fehér csomag az egyik fióka ürüléke. Mivel a fészekben nincs WC és a fiókák még túl kicsik, hogy az odún kívül végezék el a dolgukat, az ürüléket a szülők viszik ki a fészekből. Ezt azért tudják megtenni, mert a kis fehér csomagot egy erős átlátszó hártya tarja egyben. Ez olyan, mintha a kezedben tartott vizet, ami könnyen kifolyik az ujjaid között, egy nejlonzacskóba tennéd.

- Mit gondolsz, mi történne, ha nem így tennének a szülők?

Hát bizony elég nagy lenne a kosz, mert a fiókáknak egyre több kakában kellene üldögélniük. Ez annyira összepiszkolná a tollukat, hogy repülni sem tudnának és elpusztulnának. Nálunk, embereknél is nagyon fontos a tisztaság, ezért kell minden WC használat után kezet mosni - ugye te sem feledkezel meg erről?!

 

Mi történt a fiókákkal?

A kisfilm elkészíte után néhány nappal már olyan nagyok lettek, hogy elhagyhatták a fészket. Ezután még közel két hétig együtt maradt a család és a környék bokraiban bujkáló fiatalkat tovább etették és tanítgatták a szülők.

 

Mi lett a fészekkel? 

Miután a fiókák kirepültek, a fészkeket érdemes kidobni, mert a kisebb madarak minden költéshez új fészket építenek, amihez kell a hely.

 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

Együttműködési megállapodás született a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Főkert Nonprofit Zrt. között. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több, mint négy évtizede küzd hazánk vadon élő állatvilágának megőrzéséért. Ez idő alatt számos nemzetközi sikert ért el, miközben Közép-Kelet Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé...

Európai Madármegfigyelő Napok (Fotó: Orbán Zoltán)

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 3-4-én kerül sor. A programhelyszínekért görgessen lejjebb! A program folyamatosan frissűl, kérjük kövesse nyomon a híreket! Frissült: 2020. 09.24. 10:24

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.