Egy fiatal kerecsensólyom kalandos története

A történetben szereplő madár Nyugat-Szlovákiában repült ki a fészekből 2017. június elején, és a fiatal példányokra jellemzően még néhány hétig a fészkelőhelyén tartózkodott addig, amíg a szülei segítségével sikeresen megtanult vadászni.

A felgyógyult kerecsensólyom az elengedés előtt a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint az MME mentésben részt vevő munkatársaival (Fotó: MME archívum)


A telemetriás adatok alapján tudjuk, hogy a fiatal kerecsensólymok, miután elhagyják a fészket és önállóvá válnak, a kedvezőbb táplálkozási lehetőségek érdekében a Kárpát-medencében kóborolnak. Az említett példány is valószínűleg így tett, de közben 2018. március elején Bácsa térségében, feltételezhetően egy ütközés következtében megsérült és egy időre röpképtelenné vált. Szerencsére megtalálták és a Győri Állatkertbe került, ahonnan a Fertő Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai speciális vizsgálatra a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították. Így derült ki, hogy a zúzódása szerencsére nem súlyos, ezért várható a felépülése. A madár gondozásában az MME kerecsensólyom-védelmi szakemberei is részt vettek.

Miután a madár ismét röpképessé vált, április 4-én Budapest határában sikeresen elengedtük.

A felgyógyult fiatal kerecsnesólyom (Fotó: MME archívum)
A felgyógyult fiatal kerecsensólyom
(Fotó: MME archívum)

Mentett kerecsensólyom elengedése - 2018. április (Fotó: MME archívum)
Az elengedés pillanata (Fotó: MME archívum)

 

Nagy örömünkre több száz méter magasra felkörözött - szemmel láthatóan élvezte a visszanyert egészségét és a szabadságot. Reméljük, hogy párba áll és sikeresen fog költeni.

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!

Bagyura János

Kapcsolódó hírek

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.