Egy fiatal kerecsensólyom kalandos története

A történetben szereplő madár Nyugat-Szlovákiában repült ki a fészekből 2017. június elején, és a fiatal példányokra jellemzően még néhány hétig a fészkelőhelyén tartózkodott addig, amíg a szülei segítségével sikeresen megtanult vadászni.

A felgyógyult kerecsensólyom az elengedés előtt a Fővárosi Állat- és Növénykert, valamint az MME mentésben részt vevő munkatársaival (Fotó: MME archívum)


A telemetriás adatok alapján tudjuk, hogy a fiatal kerecsensólymok, miután elhagyják a fészket és önállóvá válnak, a kedvezőbb táplálkozási lehetőségek érdekében a Kárpát-medencében kóborolnak. Az említett példány is valószínűleg így tett, de közben 2018. március elején Bácsa térségében, feltételezhetően egy ütközés következtében megsérült és egy időre röpképtelenné vált. Szerencsére megtalálták és a Győri Állatkertbe került, ahonnan a Fertő Hanság Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai speciális vizsgálatra a Fővárosi Állat- és Növénykertbe szállították. Így derült ki, hogy a zúzódása szerencsére nem súlyos, ezért várható a felépülése. A madár gondozásában az MME kerecsensólyom-védelmi szakemberei is részt vettek.

Miután a madár ismét röpképessé vált, április 4-én Budapest határában sikeresen elengedtük.

A felgyógyult fiatal kerecsnesólyom (Fotó: MME archívum)
A felgyógyult fiatal kerecsensólyom
(Fotó: MME archívum)

Mentett kerecsensólyom elengedése - 2018. április (Fotó: MME archívum)
Az elengedés pillanata (Fotó: MME archívum)

 

Nagy örömünkre több száz méter magasra felkörözött - szemmel láthatóan élvezte a visszanyert egészségét és a szabadságot. Reméljük, hogy párba áll és sikeresen fog költeni.

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!

Bagyura János

Kapcsolódó hírek

Európai Madármegfigyelő Napok 2022

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban (EuroBirdwatch). Az idei rendezvényre október 1-2-án kerül sor, a program idén ünnepli 30. évfordulóját. A folyamatosan frissülő programhelyszínekért görgessen lejjebb! Legutóbbi frissítés: 2022.09. 22. 10:49

Kék vércse (Fotó: Novák László)

A kék vércsék költési szezonja nemrég ért véget. A költőterületek eredményei nagy szórást mutatnak, van ahol soha ilyen korán nem költöttek a madarak, máshol még augusztus elején is voltak kis fiókás fészekajak.

Éjszakai  lepkészet (Fotó: Faragó Ádám)

Sikeresen lezajlott az MME Lepkevédelmi Szakosztályának első országos akciója, az úgynevezett Szinkron Éjszakai Lepkészet.