"Eljegyzés a tudománnyal” – elő Valentin-napi bemutató madárgyűrűzés a fővárosi Túzok utcában 2016. február 13-án

A MAI TÚZOK UTCAI GYŰRŰZÉS AZ ESŐS IDŐ MIATT ELMARAD!

A hol felerősödő, hol enyhülő, de tartósnak ígérkező eső miatt a mára meghirdetett fővárosi, Túzok u-i bemutató madárgyűrűzés a madarak egészségének, biztonságának szem előtt tartása miatt elmarad.

Megértésüket köszönjük!

Széncinege gyűrűzése (Fotó: Orbán Zoltán).


Az MME Budapesti Helyi Csoportja télbúcsúztató madárgyűrűzésre hívja az érdeklődőket Budapest egyik legizgalmasabb védett lápjára, a X. kerületi Túzok utcába 2016. február 13-án (szombaton) 9-12 óra között.

Az ingyenes rendezvény célja egy nádas-bokros területen működő etető, valamint a térség madárvilágának és a madárgyűrűzésnek a bemutatása.

 

Időpont

2015. február 13., szombat, 9-12 óráig.

 

Helyszín

Bp. X. kerület, Felsőrákosi-rétek, Túzok utca.

 

Találkozó

9 órakor a 67-es busz Túzok utcai megállójában. A később érkezők is könnyen megtalálják a gyűrűzés helyszínét, ha a Túzok utcán (a hídon is áthaladva) begyalogolnak néhány száz métert.

 

Megközelítés tömegközlekedéssel

Az Örs vezér tér és Rákoskeresztúr között közlekedő 67-es busszal a Túzok utcai megállóig, melynek menetrendje itt található meg >>

 

„Eljegyzés a tudománnyal”

Ezzel a kifejezéssel jellemezte Schmidt Egon Kossuth-díjas ornitológus író a madárgyűrűzést a Madarakról mindenkinek ismeretterjesztő könyvében. Egy nappal Valentin-nap előtt nincs is ennél jobb felvezetése, összefoglalója a rendezvénynek, amire az MME munkatársai megkülönböztetett szeretettel hívják a párokat.

 

A rendezény programja

A madarásznap a hálók óránkénti ellenőrzése köré szerveződik. Ekkor a madárgyűrűző szakemberek kimennek a hálókhoz, óvatosan kiszedik és vászonzsákocskákba rakják a madarakat. Az etetőnél táplálkozó madarak zavarásának csökkentse érekében a gyűrűzőhelyen is felállítunk egy bemutatási célú befogóhálót, hogy mindenki megismerkedhessen ennek működésével. Azok a látogatók, akik végig kitartanak, részt vehetnek, segíthetnek a hálók lebontásában is, ami újabb érdekes élményt kínál.

A gyűrűzések szüneteiben lehetőség nyílik a területen táplálkozó, itt kóborló vagy átvonuló madarak megfigyelésére is. A számos énekesmadárfaj mellett jó eséllyel láthatunk áttelelő barna rétihéját és egerészölyvet, vagy télre hozzánk látogató kékes rétihéját is.

A rendezvényre fél-egy órás időtartamra is érdemes kilátogatni, akár kisgyerekekkel is, hiszen a program kötetlen, amibe bármikor be lehet kapcsolódni, ráadásul a gyűrűzések alkalmával a madarakat meg is lehet simogatni és lehetőség kínálkozik közeli madárfotók elkészítésére is.

A madárgyűrűzők Ócsai Péter és Orbán Zoltán lesznek.

 

Különleges helyszín

Az időpont mellett a helyszín is különleges. A Felsőrákosi-rétek napjainkban országos jelentőségű védett terület Budapest közigazgatási határán belül. A névadó Rákos-patak mentén itt olyan nagy kiterjedésű nádas terület maradt meg, ami számos nádi énekesnek is otthont ad, de a ragadozómadarak jelenléte is mindennapos. A terület további tudománytörténeti nevezetessége, hogy  Herman Ottó, „Rákoson” fogott két kígyót, amiket Méhely Lajos, a kor kiváló, világszerte elismert zoológusa, rákosi vipera alfajként írt le 1893-ban.

Az állatot az 1950-es évek végén átnevezték, mert Rákosi Mátyást, Magyarország akkori teljhatalmú miniszterelnökét zavarta, hogy egy kígyó viseli a nevét, így a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója – feltehetőleg „felsőbb” utasításra  – parlagi viperává keresztelte át a fajt. Ez az elnevezés 1989-ig volt használatban, ekkor visszatérhettünk az eredeti név, a rákosi vipera használatához. Ez a kis kígyó jelenleg a világ egyik legritkább, legértékesebb hüllő alfaja, mely sajnos mára eltűnt a Rákosi-rétekről és alig 500 példánya él hazánkban szabadon a Kiskunságban és a Hanságban. Az alfaj megőrzése érdekében az Európai Unió LIFE Nature alapja védelmi programot is támogatott, ami az MME koordinálásában valósult meg (részletek >>).

Az MME Budapesti Helyi Csoportja a Túzok utcai védett területen tavasszal és ősszel a mostani gyűrűzéshez hasonló lakossági akciókat, bemutató odúellenőrzéseket is szervez, ahol többek között Vörös Könyves mogyorós pelékkel (apró, mókusszerű rágcsáló) is találkozhatnak az érdeklődők.

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!
 
Orbán Zoltán
 

Kapcsolódó hírek

Az első alkalommal tavaly megszervezett program idén újból életre kel, ezúttal azonban 19 helyszínen. Nézd meg, hogy lakóhelyed, vagy ha éppen kirándulsz valamerre, ahhoz legközelebb hol van helyszíne rendezvényünknek és csatlakozz az éjszakai lepkészethez.

2023. augusztus 31. – szeptember 3. Hortobágy. Szervezők: MME Ritkaságvadász Szakosztály, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

természetlesen

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.