Etető harkályoknak

Szükség esetén a harkályok a hagyományos függesztett, tálcás és talajetetőket is felkeresik, hogy felcsipegessenek egy-egy szem napraforgómagot.

Nagy fakopáncs feketerigó-fészektálcából készült harkályetetőnél (Fotó: Orbán Zoltán).


Ezek azonban nem igazán alkalmasak a madárcsoport másik kedvelt téli eleségének, az állati zsiradéknak, esetükben elsősorban a faggyúnak a felkínálására. Ezt ugyanis a macskák és a kutyák pillanatok alatt eltüntethetik. A cinkegolyó pedig nem elég stabil ezeknek a közepes vagy nagy testű madaraknak.

Nagy fakopáncs általános célú, hagyományos etetőnél (Fotó: Orbán Zoltán)
Nagy fakopáncsok hagyományos ...

Nagy fakopáncs általános célú, hagyományos etetőn (Fotó: Orbán Zoltán)
... etetőket napraforgómagért keresnek fel (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Jól jönne tehát egy olyan etető, ami(t):

  • egyszerű elkészíteni;
  • alkalmazkodik a harkályok fatörzsön kúszó életmódjához, tehát fatörzsre kihelyezhető;
  • a madarak számára könnyen hozzáférhetővé teszi a faggyút, miközben az védve is van a szőrmés ragadozóktól;
  • lehetővé teszi a többi eleségféle, magvak, alma és akár a cinkegolyó felkínálását is;
  • a harkályok mellett az összes többi madár is tudja használni.

 

Harkályetető feketerigó-fészektálcából

Az MME által néhány éve kifejlesztett feketerigó-fészektálca pont megfelel ezeknek a feltételeknek. Nem kell mást tennünk, mint egy-két ilyen eszközt téli felhasználásra beszerezni és átalakítani. Ezeket azután akár évtizedekig is használhatjuk a téli etetéshez.

Harkályetető feketerigó-fészektálcából (Fotó: Orbán Zoltán).
Ez az átalakítás csibedróthálós kiegészítést jelent. Ennek szembősége széncinege
méretig lehetővé teszi a madarak bebújását az eleséghez. A nagyobb termetű
harkályok, a fekete rigó és a balkáni gerle csőre elég hosszú, hogy a
sekély tálca aljáig is leérjen a hálón keresztül.

Harkályetető feketerigó-fészektálcából (Fotó: Orbán Zoltán).
A dróthálót félig bevert, majd oldalra elütött bognárszeggel a legegyszerűbb rögzíteni.
Ez a megoldás a szeg elfordításával gyorsan nyithatóvá teszi a hálót, ...

Harkályetető feketerigó-fészektálcából (Fotó: Orbán Zoltán).
... ami nagyon egyszerűvé teszi a nagyméretű faggyúdarabok behelyezését.

Harkályetető feketerigó-fészektálcából (Fotó: Orbán Zoltán).
A magot természetesen a háló szemein keresztül is be tudjuk szórni
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

A kacsa- és libaháj nem drága eleség, 500–600 Ft-ból annyit vásárolhatunk, amivel akár két etetőtálcát is fel tudunk tölteni.

 

Kihelyezés

A fészektálcából átalakított harkályetető nagy előnye, hogy azt dróttal, szeggel vagy facsavarral közvetlenül a fák törzsére, azaz a fakopáncsok és küllők természetes élőhelyére tudjuk kitenni. Magasság tekintetében az 1,5 m már tökéletesen megfelelő a madaraknak, és ez számunkra is kényelmes hozzáférést jelent.

A vastagabb, embermagasságú farönkök is alkalmasak, ráadásul a macskákkal szemben is védettebb téli etető- és itatóhelyek. A harkályetető-tálca természetesen ezekre is kihelyezhető.

Harkályetető feketerigó-fészektálcából (Fotó: Orbán Zoltán).
A harkályetető ezen a rönkön itató alatt található (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Épület falára lehetőleg ne tegyük ki az eszközt, ne kísértsük a szerencsénket azzal, hogy a harkályok nálunk is falrongálóvá válnak.

 

Nem csak harkályok használják

Olyannyira nem, hogy az első vendégek is valószínűleg ilyen "más fajok": cinegék, verebek lesznek, hiszen ezek sokkal gyakoribb és rendszeresebb látogatói az etetőknek.

Vörösbegy harkályetetőn (Fotó: Orbán Zoltán).
Vörösbegy harkályetetőn (Fotó: Orbán Zoltán).


Meggyvágó, kék cinege és balkáni gerlék harkályetetőn (Videó: Orbán Zoltán).

 

Előbb-utóbb azután a harkályok is megjelennek, különösen akkor, ha a tél szigorúbbá válik, kemény fagyok köszöntenek be, és hó is esik.


Nagy fakopáncsok harkályetetőn (Videó: Orbán Zoltán).

 

Feketerigó-fészektálca beszerzése

Hasonló elven működő harkályetetőt természetesen magunk is készíthetünk, de aki nem szeretne vagy nem tud barkácsolással bíbelődni, azok számára elérhető az MME web bolt által forgalmazott, és a most bemutatott módon is felhasználható feketerigó-fészektálca.

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>).

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprogramja.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2015-ben már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

MME 1% felajánlási felhívás
A letölthető 1% nyilatkozat a képre kattintva érhető el.

 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).  A...

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1

MME logótervezési pályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) 2024-ben ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját. A 2024-es év ezért az MME életében meghatározó lesz, így erre az évre külön arculattal szeretnénk készülni.