Etető harkályoknak

Szükség esetén a harkályok a hagyományos függesztett, tálcás és talajetetőket is felkeresik, hogy felcsipegessenek egy-egy szem napraforgómagot.

Nagy fakopáncs feketerigó-fészektálcából készült harkályetetőnél (Fotó: Orbán Zoltán).


Ezek azonban nem igazán alkalmasak a madárcsoport másik kedvelt téli eleségének, az állati zsiradéknak, esetükben elsősorban a faggyúnak a felkínálására. Ezt ugyanis a macskák és a kutyák pillanatok alatt eltüntethetik. A cinkegolyó pedig nem elég stabil ezeknek a közepes vagy nagy testű madaraknak.

Nagy fakopáncs általános célú, hagyományos etetőnél (Fotó: Orbán Zoltán)
Nagy fakopáncsok hagyományos ...

Nagy fakopáncs általános célú, hagyományos etetőn (Fotó: Orbán Zoltán)
... etetőket napraforgómagért keresnek fel (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Jól jönne tehát egy olyan etető, ami(t):

  • egyszerű elkészíteni;
  • alkalmazkodik a harkályok fatörzsön kúszó életmódjához, tehát fatörzsre kihelyezhető;
  • a madarak számára könnyen hozzáférhetővé teszi a faggyút, miközben az védve is van a szőrmés ragadozóktól;
  • lehetővé teszi a többi eleségféle, magvak, alma és akár a cinkegolyó felkínálását is;
  • a harkályok mellett az összes többi madár is tudja használni.

 

Harkályetető feketerigó-fészektálcából

Az MME által néhány éve kifejlesztett feketerigó-fészektálca pont megfelel ezeknek a feltételeknek. Nem kell mást tennünk, mint egy-két ilyen eszközt téli felhasználásra beszerezni és átalakítani. Ezeket azután akár évtizedekig is használhatjuk a téli etetéshez.

Harkályetető feketerigó-fészektálcából (Fotó: Orbán Zoltán).
Ez az átalakítás csibedróthálós kiegészítést jelent. Ennek szembősége széncinege
méretig lehetővé teszi a madarak bebújását az eleséghez. A nagyobb termetű
harkályok, a fekete rigó és a balkáni gerle csőre elég hosszú, hogy a
sekély tálca aljáig is leérjen a hálón keresztül.

Harkályetető feketerigó-fészektálcából (Fotó: Orbán Zoltán).
A dróthálót félig bevert, majd oldalra elütött bognárszeggel a legegyszerűbb rögzíteni.
Ez a megoldás a szeg elfordításával gyorsan nyithatóvá teszi a hálót, ...

Harkályetető feketerigó-fészektálcából (Fotó: Orbán Zoltán).
... ami nagyon egyszerűvé teszi a nagyméretű faggyúdarabok behelyezését.

Harkályetető feketerigó-fészektálcából (Fotó: Orbán Zoltán).
A magot természetesen a háló szemein keresztül is be tudjuk szórni
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

A kacsa- és libaháj nem drága eleség, 500–600 Ft-ból annyit vásárolhatunk, amivel akár két etetőtálcát is fel tudunk tölteni.

 

Kihelyezés

A fészektálcából átalakított harkályetető nagy előnye, hogy azt dróttal, szeggel vagy facsavarral közvetlenül a fák törzsére, azaz a fakopáncsok és küllők természetes élőhelyére tudjuk kitenni. Magasság tekintetében az 1,5 m már tökéletesen megfelelő a madaraknak, és ez számunkra is kényelmes hozzáférést jelent.

A vastagabb, embermagasságú farönkök is alkalmasak, ráadásul a macskákkal szemben is védettebb téli etető- és itatóhelyek. A harkályetető-tálca természetesen ezekre is kihelyezhető.

Harkályetető feketerigó-fészektálcából (Fotó: Orbán Zoltán).
A harkályetető ezen a rönkön itató alatt található (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Épület falára lehetőleg ne tegyük ki az eszközt, ne kísértsük a szerencsénket azzal, hogy a harkályok nálunk is falrongálóvá válnak.

 

Nem csak harkályok használják

Olyannyira nem, hogy az első vendégek is valószínűleg ilyen "más fajok": cinegék, verebek lesznek, hiszen ezek sokkal gyakoribb és rendszeresebb látogatói az etetőknek.

Vörösbegy harkályetetőn (Fotó: Orbán Zoltán).
Vörösbegy harkályetetőn (Fotó: Orbán Zoltán).


Meggyvágó, kék cinege és balkáni gerlék harkályetetőn (Videó: Orbán Zoltán).

 

Előbb-utóbb azután a harkályok is megjelennek, különösen akkor, ha a tél szigorúbbá válik, kemény fagyok köszöntenek be, és hó is esik.


Nagy fakopáncsok harkályetetőn (Videó: Orbán Zoltán).

 

Feketerigó-fészektálca beszerzése

Hasonló elven működő harkályetetőt természetesen magunk is készíthetünk, de aki nem szeretne vagy nem tud barkácsolással bíbelődni, azok számára elérhető az MME web bolt által forgalmazott, és a most bemutatott módon is felhasználható feketerigó-fészektálca.

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>).

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprogramja.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2015-ben már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

MME 1% felajánlási felhívás
A letölthető 1% nyilatkozat a képre kattintva érhető el.

 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.