Fecskefigyelő események tavasztól-őszig

A fecske költőtelepek és fecskekutató táborok életének, a tavaszi érkező madarak és az őszi gyülekező csapatok megfigyelése érdekes élmény, egyben jó alkalom arra, hogy kimozduljunk otthonról, az óvodai csoportszobákból és iskolai osztálytermekből. Ezért az MME a 2010-es fecske évtől kezdődően, április és szeptember között több fecske eseményre is hívja az érdeklődőket.

Sarat gyűjtő füsti fecske (Fotó: Csonka Péter).

 

Fecskeváró – április-május

A Tavaszi madárles program a lakosság segítségével egész Európában nyomon követi négy faj: a fehér gólya, a kakukk, a sarlósfecske és a füsti fecske tavaszi érkezését. Azt javasoljuk a kirándulni vágyó iskolai osztályoknak, szakköröknek, baráti társaságoknak, családoknak, hogy áprilisban és májusban szervezzenek kisebb túrákat, figyeljék az eget, jegyezzék, majd töltsék fel az első megfigyeléseket a program magyar nyelvű oldalára.

 

Partifecske nap - Tiszai hajókirándulás partifecske telepekre  – május

Tokajtól északra, a Felső-Tisza szakadásos partfalaiban találhatók Európa legnagyobb egybefüggő partifecske telepei, melyek egyben az utolsó jelentős természetes fészkelőhelyei a fajnak kontinensünkön.  Az MME a 2010-es fecskevédelmi évben hagyományteremtő szándékkal indította el a teleplátogató tokaji partifecske hajózási programot. A különleges madármegfigyelő sétahajózás keretében két napon keresztül, naponta legalább három alkalommal mintegy két órás utakat teszünk egy kétfedélzetes hajón a nászidőszakban nyüzsgő partifecske kolóniákhoz.


Kisfilm a 2011. évi program első ...


... és második napi kishajós programjáról (Videók: Orbán Zoltán).

 

Fiókaköszöntő – június-augusztus

Az afrikai telelőterületekről április-májusban hazaérkező fecskéink napok alatt párba állnak és költeni kezdenek. Június-augusztusban akár két fészekaljat is felnevelnek, ez a hatalmas munka gyakran még szeptemberre is áthúzódik. Ebben az időszakban országszerte látogatásokat szervezünk fecske költőtelepekre, ahol madarász túravezetőink segítségével az érdeklődők bepillanthatnak a fecskék izgalmas közösségi életébe. 


A gyakran többszázas fecske fészektelepek nagyon látványosak.
Molnárfecske telep Tiszavasváriban (Videó: Orbán Zoltán).

 

Bemutató fecskegyűrűzések – június-augusztus

A fecskevédelem egyik legfontosabb feladata az adatgyűjtés, az állományváltozások nyomon követése. Ebben a munkában fontos szerepe van a költőpárok és a fiókák jelölésének - a madárgyűrűzésnek. Ezek a madárgyűrűzési akciók a legizgalmasabb, legjobban kedvelt közösségi programjaink, hiszen testközelből lehet megismerni az addig csak repülve látott madarakat. A telepeken tett néhány órás látogatásaink során függönyhálókkal befogjuk a madarakat, majd néhány perces mérést, és a gyűrű felrakását követően már repülhetnek is tovább; ahol lehetőség van rá, a fészekben ülő fiókákra is gyűrű kerül. Eközben az érdeklődők a gyűrűző kollégáinktól hallhatnak a fecskék életének és vonulásának izgalmas részleteiről, és magáról a madárgyűrűzésről. Természetesen a befogott madarakat fotózni és videózni is lehet, illetve meg is lehet simogatni.

Vöröses színezetű füsti fecske a Farmosi gyűrűzőtáborban (Fotó: Németh András).
Akár ilyen szokatlan, vöröses színezetű (jobbra) füsti fecskét is
láthatunk, ha ellátogatunk egy őszi fecskegyülekezést megfigyelő
és gyűrűzési eseményre (Fotó: Németh András).

 

Fecskebúcsúztató – szeptember

Az ősz egyik leglátványosabb természeti eseménye a madárvonulás, ezen belül is különös élmény a nádasokban éjszakázó, sokszor tízezres fecske (és seregély) csapatok megfigyelése. A behúzások az esti szürkület előtt kezdődnek, és sötétedésig tartanak. Több ilyen nagy gyülekezőhely mellett működik gyűrűző táborunk, így a résztvevők nem csak a füstként kavargó madárcsapatokban gyönyörködhetnek, de részt vehetnek az esti fecskebefogásban, majd az éjszakába nyúló gyűrűzésen is.


Éjszakázó fecskecsapatok hajnali és esti húzása, ...


... és gyűrűzésük a Sumonyi Madárgyűrűző állomáson (Videók: Orbán Zoltán).

 

Nem kell érteni a madarakhoz!

Rendezvényeinken alapelv, hogy a részvételnek nem feltétele a madártani ismeret! Felkészült terepi vezetőink, környezetpedagógusaink minden érdeklődőt szeretettel várnak, és gondoskodunk a szükséges madarász felszerelésről is!

 

Hol tájékozódhatom?

Az aktuális programok helyszíneiről, időpontjairól és eseményeiről részletesen beszámolunk a honlap kezdő oldalán a legfrissebb hírekben.  Akinek nincs Internet hozzáférése, telefonon érdeklődhet az egyesület központi telefonszámán (06-1/275-6247).

 

Miként vehetek részt?

A programokra nem szükséges előzetesen jelentkezni, elég a választott helyszínre jönni a megadott időpontban. További információ a szervezőknél kérhető. Nagyobb létszámú óvodai csoportok, iskolai osztályok vagy egész iskolák részvétele esetén azonban javasoljuk az előzetes egyeztetést!

 

Mit vigyek magammal?

Fontos az időjárásnak megfelelő öltözék, ami védelmet nyújt akár a kánikulai, akár a hűvös, esős időben, valamint a megfelelő mennyiségű ivóvíz és úti élelem. Hasznos lehet a szúnyogriasztó is. Akinek van távcsöve, jó ha elhozza, az eseményeken természetesen fotózni, videózni is lehet.

    

Orbán Zoltán