Fecskevédelem és a Misija Design

Fecskevédelmi programunk mellé állt a Misija Design. Farkas-Pap Éva szobrászművész 2015 tavaszán kereste meg egyesületünket ötletével, miszerint készítene dizájnállatkái  (macska, elefánt, csacsi, nyúl) sorába egy fecske "zsebszobrot". A termék értékesítéséből minden eladott darab után 300 forint az MME fecskevédelmi programját támogatja.

Misija Design: fecske

A Misija Design 2013 óta készít  egyedi fajátékokat, illetve kisméretű kerámia és betontárgyakat. Az első állatfigurák fából és rétegelt lemezből készültek, az anyag megmunkálásnál alkalmazott furatok által alakult ki a figurák egyedi karaktere, könnyen felismerhető formavilága. A kerámiatárgyakat egy megváltozott munkaképességű dolgozókat foglalkoztató cég, a csömöri Összefogás az Egyenlő Esélyekért Nonprofit Közhasznú Kft. készíti. A Misija a Segítő Vásárlás program partnere.

A Misija fecskék megvásárolhatók a Segítő Vásárlás webáruházában, valamint Budapesten a Magma Galériábn, a Mono Art & Design-ban, a Szimpla Design Shopban és Győrben a Minima boltjában.

Fecskevédelem
A magyarországi füsti fecske, molnárfecske és partifecske állományok az elmúlt két évtizedben eltérő mértékben, de folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. A két legfontosabb kiváltó okot - az élőhelyek nagymértékű átalakítását és a klímaváltozást - az egyéni cselekvés nem tudja befolyásolni, ehhez globális összefogásra és beavatkozásra van szükség. Fecskevédelmi eszközök alkalmazásával viszont hozzájárulhatunk, hogy több fióka repülhessen ki.

Klíma- és élőhelyváltozási problémák

A hosszútávú (Szaharától délre) vonuló énekesmadarak között kiemelkedően sok veszélyeztetett faj van, állományaik az elmúlt 15-20 évben folyamatosan csökkennek. Ennek hátterében több ok is szerepel: az élőhelyek átalakítása; az őszi gyülekezőhelyek felszámolódása; a települési szúnyogirtás és az intenzív mezőgazdálkodás jelentette környezetszennyezés; a közvetlen emberi zavarás, a vadászat, a fészkek elpusztítása; a klímaváltozás hatására az extrém száraz, vagy éppen ellenkezőleg a csapadékos időszakok gyakoriságának és időtartamának növekedése. A gyülekező vagy úton lévő madártömegeket érő szélsőségek akár több milliónyi egyed pusztulását okozhatják már néhány nap vagy hét alatt is. Ezeknek a hatásoknak a kiküszöböléséhez összehangolt környezet- és természetvédelmi akciókra, a gazdálkodási struktúra átalakítására, majd a környezeti rendszerek több évtizedes regenerálódására van szükség.


Mit tesz az MME

  • élőhelykezelés: partfalfelújítás, növényzettisztítás
  • szemléletformálás, tájékoztatás (gazdálkodók, építési vállalkozók, lakosság)
  • monitoring tevékenység (adatgyűjtés, populáció nagyságának becslése)
  • geolokátoros fecskevonulás kutatás
  • nemzetközi szinten a BirdLife partnerekkel közösen lépünk fel a faj védelmében a vonulás során tapasztalható veszélyek ellen


Mit tehetek én?