Hol is vadásznak a harkályok?

A harkályok köztudottan a fák törzsébe és ágaiba vájnak lyukakat és így szerzik meg lárvákból álló táplálékukat. A kérdés az, hogy valóban csak így táplálkoznak?

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).


A fakopáncsok és küllők csőre, valamint különleges nyelve – ami többek között közel teljes testhosszúságúra kiölthető – természetesen ideális eszközcsoport a kemény faanyagban élő rovarlárvák megszerzéséhez.


A harkályfélék nyelve nem csak féregszerűen nyúlékony, de villámgyors is. Ezen a
felvételen a zöld küllő nyelve még 50%-os lassításnál is csak elmosódva
látszik. Ez azt jelenti, hogy a vadászó harkály másodpercenként is
tucatnyinál többször tudja kinyújtani és visszahúzni fő
vadászeszközét (Videó: Orbán Zoltán).

 

Ez a gyorsaság nem öncélú és önmagában semmit nem ér – a lényeg a nyelv sokszakállú kúpos nyílhegyhez hasonlító végében van. Amikor a madár a csőrével áttöri a fában fejlődő lárvák járatának falát, a nyelvét a látva teste és a járat fala között átnyomja. Visszahúzáskor a nyelvvégi szakállkák szétnyílnak, és apró horgokként a madár felé mozgatják a zsákmányt. Mivel ezt a nyelvöltögető mozgás rendkívül gyors, a harkályok másodpercenként többször is képesek végrehajtani, a lárva nem tud elmenekülni, mert többet halad hátra, mint előre.

Fákat kopácsolni és vonakodó lárvákat üldözni azonban hosszadalmas és fárasztó munka, ezért a harkályok – hozzánk hasonlóan – megpróbálják leegyszerűsíteni a dolgokat, különösen nagy nyári melegben.

Ennek legegyszerűbb módja, ha a harkályok nem a fák belsejében, hanem ezek külső felületén, a kéregrepedésekben keresgélnek.

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
Ilyenkor alulról elfelé haladva vadásznak ...

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
... és kihasználva hosszú, mozgékony nyakuk hajlékonyságát, ...

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
... sokszor mutatványnak is beillő fejtartással kutatják át a réseket. Eközben
erős csőrükkel meg is emelhetik a kéreglemezeket, hogy nyelvükkel ...

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
... kipiszkálhassák a zsákmányt.

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
Itt éppen ...

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
... egy lágybogárnak tűnő rovart.

"Harkálykert" három harkályfával / Woodpecker garden (Fotó: Orbán Zoltán).
A felvételek ebben a "harkálykertben" készültek a főváros XVII. kerületében. Egy
ilyen, a harkályokat egész évben az ablakunk elé vonzó tematikus kert akár
a mostani hétvégén is berendezhető, a részletekről itt olvashat >>
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

Egyes harkályok azonban még ennél is messzebb mennek a "könnyebb végén megfogni a dolgokat" elv megvalósításában. A zöld küllő táplálékának jelentős részét talajlakó hangyák lárvái képezik, ezért visel a fűben álcázást biztosító zöldes tollazatot. 

Zöld küllő fűben hangyászik / European Green Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
Fűben hangyászó fiatal zöld küllő – 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Zöld küllő füves útpadkán hangyászik / European Green Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Legfurcsább harkályfélénk, a nem is harkályszerű nyaktekercs még ennél is tovább ment. Ez a faj szinte csak hangyákkal táplálkozik, énekesmadárszerű csőre nem is alkalmas a fák megmunkálására, odúk ácsolására, ezért ez az egyedüli vonulni kénytelen harkályunk.
 

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>), ...


... illetve
okostelefonra ingyen letölthető Madárhatározó alkalmazásunkat!

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2016-ban már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása mellett MME tagsággal és többféle támogatással is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.

Gólyales program

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Gólyales!  A 19 éves múltra visszatekintő gólyafészek adatbázis teljesen megújult, sőt egy mobiltelefonos applikáció segítségével az adatszolgáltatás sokkal könnyebbé válik. A nemrég lezárult Téli Madárleshez hasonlóan a Gólyales akció célja a...