Hol is vadásznak a harkályok?

A harkályok köztudottan a fák törzsébe és ágaiba vájnak lyukakat és így szerzik meg lárvákból álló táplálékukat. A kérdés az, hogy valóban csak így táplálkoznak?

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).


A fakopáncsok és küllők csőre, valamint különleges nyelve – ami többek között közel teljes testhosszúságúra kiölthető – természetesen ideális eszközcsoport a kemény faanyagban élő rovarlárvák megszerzéséhez.


A harkályfélék nyelve nem csak féregszerűen nyúlékony, de villámgyors is. Ezen a
felvételen a zöld küllő nyelve még 50%-os lassításnál is csak elmosódva
látszik. Ez azt jelenti, hogy a vadászó harkály másodpercenként is
tucatnyinál többször tudja kinyújtani és visszahúzni fő
vadászeszközét (Videó: Orbán Zoltán).

 

Ez a gyorsaság nem öncélú és önmagában semmit nem ér – a lényeg a nyelv sokszakállú kúpos nyílhegyhez hasonlító végében van. Amikor a madár a csőrével áttöri a fában fejlődő lárvák járatának falát, a nyelvét a látva teste és a járat fala között átnyomja. Visszahúzáskor a nyelvvégi szakállkák szétnyílnak, és apró horgokként a madár felé mozgatják a zsákmányt. Mivel ezt a nyelvöltögető mozgás rendkívül gyors, a harkályok másodpercenként többször is képesek végrehajtani, a lárva nem tud elmenekülni, mert többet halad hátra, mint előre.

Fákat kopácsolni és vonakodó lárvákat üldözni azonban hosszadalmas és fárasztó munka, ezért a harkályok – hozzánk hasonlóan – megpróbálják leegyszerűsíteni a dolgokat, különösen nagy nyári melegben.

Ennek legegyszerűbb módja, ha a harkályok nem a fák belsejében, hanem ezek külső felületén, a kéregrepedésekben keresgélnek.

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
Ilyenkor alulról elfelé haladva vadásznak ...

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
... és kihasználva hosszú, mozgékony nyakuk hajlékonyságát, ...

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
... sokszor mutatványnak is beillő fejtartással kutatják át a réseket. Eközben
erős csőrükkel meg is emelhetik a kéreglemezeket, hogy nyelvükkel ...

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
... kipiszkálhassák a zsákmányt.

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
Itt éppen ...

Balkáni fakopáncs kéregrepedésben vadászik / Syrian Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
... egy lágybogárnak tűnő rovart.

"Harkálykert" három harkályfával / Woodpecker garden (Fotó: Orbán Zoltán).
A felvételek ebben a "harkálykertben" készültek a főváros XVII. kerületében. Egy
ilyen, a harkályokat egész évben az ablakunk elé vonzó tematikus kert akár
a mostani hétvégén is berendezhető, a részletekről itt olvashat >>
(Fotók: Orbán Zoltán).

 

Egyes harkályok azonban még ennél is messzebb mennek a "könnyebb végén megfogni a dolgokat" elv megvalósításában. A zöld küllő táplálékának jelentős részét talajlakó hangyák lárvái képezik, ezért visel a fűben álcázást biztosító zöldes tollazatot. 

Zöld küllő fűben hangyászik / European Green Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).
Fűben hangyászó fiatal zöld küllő – 2 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Zöld küllő füves útpadkán hangyászik / European Green Woodpecker (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Legfurcsább harkályfélénk, a nem is harkályszerű nyaktekercs még ennél is tovább ment. Ez a faj szinte csak hangyákkal táplálkozik, énekesmadárszerű csőre nem is alkalmas a fák megmunkálására, odúk ácsolására, ezért ez az egyedüli vonulni kénytelen harkályunk.
 

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>), ...


... illetve
okostelefonra ingyen letölthető Madárhatározó alkalmazásunkat!

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2016-ban már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása mellett MME tagsággal és többféle támogatással is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.