Kánikulai kukucskálás a kertben

A madarak megfigyelése akkor is érdekes élmény, amikor minden a megszokott medrében halad. Szélsőséges körülmények között azonban, például a mostani hőség idején, igazán elképesztő dolgokat láthatunk a szoba hűvöséből is – ezekből mutatunk be egy csokorra valót.

Napfürdőző széncinege (Fotó: Orbán Zoltán).


Az egyik leggyakoribb és legerősebb szélsőséges környezeti hatás a napokig, akár hetekig tartó kánikula. Miközben mi csak kornyadozunk, jórészt afrikai származású madaraink nem csak elszenvedik, átvészelik a forró napokat, de jól ki is használják ennek előnyeit.

 

Központi szerepben az itató

Kánikulában természetesen a víz válik központi kérdéssé. Fontos, hogy ilyenkor folyamatosan itassunk; vörös riasztás esetén pedig akár több helyen, illetve olyan helyszíneken is, ahol ezt egyébként nem tesszük. A különböző madáritatókról és -fürdőkről itt olvashat, ezen az oldalon pedig macskamentes megoldásokat talál.


A legmelegebb nyári napokon az itató forgalma megnő, a madarak naponta akár
többször is visszatérnek inni és fürdeni. További felvételeket talál ivó, fürdő
állatokról itt >>. Lejátszáskor a minőséget érdemes HD-ra állítani
(Videó: Orbán Zoltán).

Fürdés után vakarózó fekete rigó / Common Blackbird (Fotó: Orbán Zoltán).
A fürdést és az ezt követő tollászkodást, vakarózás láthatóan élvezik is a madarak,
a képen egy fiatal fekete rigó hím (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Mérsékeltebb reggeli és esti órák

A legmelegebb nyári napok kora reggeleinek megvan a maguk különleges hangulata. A hőmérséklet ekkor még kellemes az éjszaka hűvösétől, a Nap pedig még nem perzsel. Hasonlóan "lazulósak" a kora esték is, bár ilyenkor a reggeleknél melegebb van.

Madárbarát kert nyári reggelen (Fotó: Orbán Zoltán).
Madárbarát kert nyári kora reggelen (Fotó: Orbán Zoltán).

 

A madarak ilyenkor a legráérősebbek. Különösen júliusban, amikor az első költés fiókái már kirepültek, a másodköltések pedig az elején, a kotlási időszakban tartanak (illetve majd augusztusban, amikor a második fészekalj fiókái is önállóvá váltak).Az örvös galamb és a fekete rigó a legtöbbet fürdő madarak közé tartozik, ha csak
tehetik, az itatóban pancsolva kezdik a napot. Ez a két madár a reggeli fürdést
követően nem csak hosszasan tollászkodott, de napozáshoz a talajra is
leszállt, a galamb pedig egyenesen le is feküdt
(Videók: Orbán Zoltán).

 

A napsugárzás reggel még nem elég erős a napfürdőzéshez (lásd a következő fejezetet), ilyenkor még csak napozni-szárítkozni, illetve porfürdőzni lehet. A napozó örvös galamb közelében egy ilyen porfürdőző mezei veréb tűnik fel a fenti videón 2:23-nál és 2:48-nál.

A következő videón már nem egy ráérős, hanem éppen ellenkezőleg, egy igencsak sietős madár(pár) látszik. A zöldikék évente kétszer is költenek és a másodköltéshez új fészket kell építeni. A fészek építőanyagának összegyűjtése nem kis munka, különösen nem kánikulában. A videón látható tojónak nagy könnyebbséget jelent a tavasszal, kiürült cinkegolyóhálóba kihelyezett kutyaszőr fészekanyag. Azonban ezt sem napközben gyűjtötte, amikor ide tűzött a Nap, hanem késő délután, amikor a kert árnyékba borult, de még ekkor is nyitott csőrrel lihegett (0:22-nél) a 32 Cº-os hőségben. 


Bár a tojó látszólag egyedül volt, amikor a csőrében fészekanyaggal elrepült, a
felvételen (0:19-nél és 1:17-nél) látható a párját addig a bokrok ágai
között kísérő hím is (Videó: Orbán Zoltán).

 

Perzselő déli hőségben

Bármennyire megdöbbentően hangozzék is, az év legmelegebb órái nem csak túlélendő környezeti kihívást, de különleges egészségvédelmi, napfürdőzési lehetőséget is jelentenek a madarak számára.

Napfürdőző széncinege / Sunbathing Great Tit (Fotó: Orbán Zoltán).
A madarak napfürdőzése az állatvilág legmegdöbbentőbb jelenségei közé tartozik.
  Az egyik pillanatban még egészségesnek tűnő madár (széncinege) minden előzmény
nélkül a földre rogy, szárnyát és farkát szétveti, tollazatát felborzolja, és tátott
csőrrel liheg. Egyszóval úgy néz ki, mint aki az utolsókat rúgja
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

A parányi tolltetvek, vérszívó kullancsok, bolhák és kullancslegyek a tollazat sötét és kiegyenlített hőmérsékletű világát kedvelik, ami napfürdőzéskor egyik pillanatról a másikra perzselően forróvá válik, és a hősokktól elkábult vagy elpusztult élősködőket a madár tollászkodással már könnyen el tudja távolítani.

A napfürdőzés azonban a madarak számára is könnyen, a mérettől függően néhány tíz másodperc vagy egy-két perc alatt életveszélyessé válthat. Ezért, amint az az alábbi videón is látható, a végzetes hőguta elkerülése végett lihegéssel hűtik magukat (a madarak a tollazat miatt nem tudnak izzadni). Amikor már ez sem segít, árnyékba húzódnak, ahol tollászkodással teszik teljessé a viselkedés higiéniai hatását.


A napfürdő gyakran kiegészül hangyafürdővel (ami lehet önálló tevékenység is), amikor
a megbolygatott bolyból a madár tollazatára mászó (1:02-nél), hangyasavat fecskendező
rovarok kémiai úton is segítik a külső élősködők elleni védekezést. További
nap- és porfürdő felvételeket talál itt >> (Videó: Orbán Zoltán).

 

Miként tehetjük napfürdőzésre alkalmassá a kertet?

Ha meg akarjuk figyelni ezt a viselkedést, akkor az itató környezetét érdemes napfürdőzésre alkalmassá tenni. A víz amúgy is vonzza a madarakat, ezért ha az ivó- és fürdőhely környezete megfelelő, a madarak jó eséllyel itt fognak napfürdőzni. Ehhez nyílt, alacsony növényzetű, árnyékolásmentes területre van szükség, ahol a Nap sugarai akadálytalanul érik a talajt.

Ezért az itató körül lehetőleg minél nagyobb területen nyírjuk rövidre a füvet és alaposan gereblyézzünk is össze. Az külön előny, ha a gyepben nagyobb kopár foltok is vannak, mert itt porfürdőzni is lehet, illetve a hangyákat is előbb felfedezik a madarak.

Házi macska itató mellett rejtőzködik (Fotó: Orbán Zoltán).

Házi macska itató mellett rejtőzködik (Fotó: Orbán Zoltán).
Az alacsony növényzet, a jó beláthatóság azért is fontos, mert a napfürdőző madarakat
nem csak a hőguta fenyegeti, de az emlős ragadozóknak is jóval kitettebbek. Ha a
növényzet ilyen magas, akkor a macskák észrevétlenül akcióközelbe tudnak
lopakodni, ezért a madarak nem is kedvelik az ilyen veszélyes területeket.

Madárbarát panel erkélye (Fotó: Orbán Zoltán).
Azok, akik erkélyen, ablakpárkányon itatnak (a képen egy Madárbarát panel erkélye
látható), természetesen előnyben vannak. Ez a takarónövényzet- és emlősragadozó-
mentes környezet további beavatkozás nélkül is jó napfürdőzési lehetőséget
kínál a madaraknak (Fotók: Orbán Zoltán).

Árnyékoázisok

A hőség természetesen a madarakat is megterheli, már csak azért is, mert a szigetelő tollréteg miatt nem képesek izzadni. Ennek hiányában lihegéssel, vízfürdővel, mindenekelőtt pedig árnyékba húzódással tudnak védekezni. Ezért érdemes a fák, bokrok, épületek árnyékát is figyelni, mert kánikulában itt különösen aktívak a madarak.


Ez a fészket alig néhány héttel korábban elhagyó, fiatal házi rozsdafarkú a fajra
kevésbé jellemző módon nem a tetők magasában, hanem árnyékban, folyamatosan
a talajon mozogva vadászik a hőségben. Eközben jól kihasználja a komposztáló
közelségét, ami gazdag rovarvilágot vonz.


Kellemeset a hasznossal – feketerigó-fiókák árnyékban meggyet esznek. A hőség
elleni védekezést jól össze lehet kötni a nyárközépi gyümölcséréssel. Reggel az
egyik szülő megmutatta a videón látható, jobbára már önellátó fiataloknak,
hogy a talajon és a fán lévő gyümölcs ehető, így napközben alig kellett
neki és a párjának etetni őket (Videók: Orbán Zoltán).

 

"Laza" harkályok

Többek között a kánikulai itatókon van legjobb esélyünk harkályokat hosszasan megfigyelni. A fakopáncsok és küllők a madárvilág "leglazább" képviselői közé tartoznak. Sokat elárul alkalmazkodóképességükről, hogy bár többnyire kis-közepes méretűek, ami a ragadozók legkedveltebb zsákmányméret-tartománya, ezért ennek ellensúlyozására az ilyen madarak többnyire kétszer-háromszor is költenek, évente csak egy fészekaljat nevelnek. Ezek fiókái június végére többnyire önállóvá válnak, úgyhogy a szülőknek csak magukkal kell törődniük. Mivel folyamatosan rengeteg könnyen megszerezhető táplálékot találnak, a nap nagy részében csak úgy jönnek, mennek, kopácsolnak, kilövésre váró űrhajót és falakat rongálnak, fürdenek.

Zöld küllő az itatón / European Green Woodpecker at the bird drinker (Fotó: Orbán Zoltán).
Ha igazán szerencsések vagyunk, akkor akár zöld küllőt is megfigyelhetünk a
kánikulai itatón (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Az alábbi felvételen egy ilyen, a fiókanevelés terhétől az idei évre már megszabadult balkánifakopáncs-pár látható. Jól megfigyelhető, hogy a harkályok – összehasonlítva más madárcsoport képviselőivel – kevésbé ügyesek az itatóban. Sajátos életmódjukból adódóan itt is megpróbálnak a farkukkal támaszkodni, illetve fürdés közben is fogják – lehetőleg mindkét lábbal – az itatótálca peremét. Ettől az egész "mutatvány" meglehetősen mókás látványt nyújt.

Kicsit jobban megfigyelve a madarakat, az is feltűnhet, hogy a tollazatuk nem egységes, a fajra jellemző, elvileg csillogó fekete szárny, farok- és fedőtollak fakó barnásak. Nagy felületének és a repülés jelentette folyamatos fizikai igénybevételnek köszönhetően a tollazat kevesebb mint egy év alatt elhasználódik. Különösen igaz ez a szárny és a farok nagy tollaira - az evezőkre. Ezért a madarak legalább ezeket évente lecserélik. A vedlési stratégiák nagyon változatosak, ezek vizsgálata, leírása (többek között a nyári-őszi gyűrűzőtáborokban) napjainkban is tart.

A felvételeken ez az elhasználódás, mindenekelőtt a Nap roncsoló UV-sugárzásának hatása figyelhető meg. A szárny- és farokevezők végein különösen látványos, hogy ott, ahol a tollak fedik egymást, jobban megmaradt a fekete szín, a tetőcserépszerű fedésből kilógó részek viszont jelentősen fakultak. Az is látszik, hogy a piros tarkófoltos hím már megkezdte a régi tollak cseréjét – a vedlést. A nagy, fehér szárnyfolt alsó részén növekszik egy új, fekete tollacska.

Vedlő balkáni fakopáncs hím itatón / Syrian Woodpecker at the bird drinker (Fotó: Orbán Zoltán).
A videón látható hím madárról készült fotón még jobban megfigyelhetőek az
elhasználódott tollak és a megkezdett vedlés (Fotó: Orbán Zoltán).


A mesterséges itatókon kívül nem nagyon van esélyünk ilyen jól megfigyelni
ivó, fürdőző harkályokat (Videó: Orbán Zoltán).

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2015-ben már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!
 

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>).

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlása mellett MME tagsággal és többféle támogatással is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.