Kihirdetjük a Madárbarát Település mintaprojekt nyerteseit!

2022 májusában tettünk közzé egy felhívást, amelyben olyan települések jelentkezését vártuk, ahol a madár- és természetvédelmi beavatkozások még csak terv szinten léteznek, de szakszerű megvalósításukhoz segítségre van szükségük. 

 

A pályázat sikeresen lezajlott, nagyon köszönjük mind az 53 pályázónak, akik időt és utánajárást nem kímélve készítették el a beadott anyagikat!

A bírálati folyamat során pontozási rendszert vezettünk be, amely a pályázati kiírásban is szereplő pontrendszert vette alapul. A beérkezett űrlapokat két munkatárs pontozta, és további két munkatárs szakmai ellenőrzést végzett, így alakult ki a végleges sorrend. 

A kiírt felhívást a Life NGO4GD/HU/000037 „Közösen a természetért!” elnevezésű pályázatból van lehetősége az MME-nek megvalósítani, a projekt 10 település madárbarát eszközökkel, szaktanácsadással és egy tanösvénnyel való ellátását teszik lehetővé. 

A nyertes települések (vagy nagyobb városok esetén településrészek) az alábbiak: 

  • 500 fő népességig – Lócs, Halastó
  • 501-1500 fő népességig – Sümegcsehi, Csincse
  • 1501-5000 fő népességig – Pilisborosjenő, Rácalmás
  • 5001-100000 fő népességig – Komárom, Encs
  • 100 001 fő felett – Győr – Ménfőcsanak, Budapest 22. kerület. 

Most kezdődik a munka dandárja, hiszen minden településre ellátogatunk és közösen felmérjük, hogy a pályázatban kijelölt területre milyen és – a pályázati keretek között – mennyi természetbarát eszköz szükséges ahhoz, hogy a természetvédelmi célok is érvényesüljenek és a települések lakosai is találkozzanak ezekkel az otthon is egyszerűen megvalósítható berendezésekkel. 

Gratulálunk a nyerteseknek! 

Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.