Kihirdetjük a Madárbarát Település mintaprojekt nyerteseit!

2022 májusában tettünk közzé egy felhívást, amelyben olyan települések jelentkezését vártuk, ahol a madár- és természetvédelmi beavatkozások még csak terv szinten léteznek, de szakszerű megvalósításukhoz segítségre van szükségük. 

 

A pályázat sikeresen lezajlott, nagyon köszönjük mind az 53 pályázónak, akik időt és utánajárást nem kímélve készítették el a beadott anyagikat!

A bírálati folyamat során pontozási rendszert vezettünk be, amely a pályázati kiírásban is szereplő pontrendszert vette alapul. A beérkezett űrlapokat két munkatárs pontozta, és további két munkatárs szakmai ellenőrzést végzett, így alakult ki a végleges sorrend. 

A kiírt felhívást a Life NGO4GD/HU/000037 „Közösen a természetért!” elnevezésű pályázatból van lehetősége az MME-nek megvalósítani, a projekt 10 település madárbarát eszközökkel, szaktanácsadással és egy tanösvénnyel való ellátását teszik lehetővé. 

A nyertes települések (vagy nagyobb városok esetén településrészek) az alábbiak: 

  • 500 fő népességig – Lócs, Halastó
  • 501-1500 fő népességig – Sümegcsehi, Csincse
  • 1501-5000 fő népességig – Pilisborosjenő, Rácalmás
  • 5001-100000 fő népességig – Komárom, Encs
  • 100 001 fő felett – Győr – Ménfőcsanak, Budapest 22. kerület. 

Most kezdődik a munka dandárja, hiszen minden településre ellátogatunk és közösen felmérjük, hogy a pályázatban kijelölt területre milyen és – a pályázati keretek között – mennyi természetbarát eszköz szükséges ahhoz, hogy a természetvédelmi célok is érvényesüljenek és a települések lakosai is találkozzanak ezekkel az otthon is egyszerűen megvalósítható berendezésekkel. 

Gratulálunk a nyerteseknek! 

Kapcsolódó hírek

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.