Kihirdetjük a Madárbarát Település mintaprojekt nyerteseit!

2022 májusában tettünk közzé egy felhívást, amelyben olyan települések jelentkezését vártuk, ahol a madár- és természetvédelmi beavatkozások még csak terv szinten léteznek, de szakszerű megvalósításukhoz segítségre van szükségük. 

A pályázat sikeresen lezajlott, nagyon köszönjük mind az 53 pályázónak, akik időt és utánajárást nem kímélve készítették el a beadott anyagikat!

A bírálati folyamat során pontozási rendszert vezettünk be, amely a pályázati kiírásban is szereplő pontrendszert vette alapul. A beérkezett űrlapokat két munkatárs pontozta, és további két munkatárs szakmai ellenőrzést végzett, így alakult ki a végleges sorrend. 

A kiírt felhívást a Life NGO4GD/HU/000037 „Közösen a természetért!” elnevezésű pályázatból van lehetősége az MME-nek megvalósítani, a projekt 10 település madárbarát eszközökkel, szaktanácsadással és egy tanösvénnyel való ellátását teszik lehetővé. 

A nyertes települések (vagy nagyobb városok esetén településrészek) az alábbiak: 

  • 500 fő népességig – Lócs, Halastó
  • 501-1500 fő népességig – Sümegcsehi, Csincse
  • 1501-5000 fő népességig – Pilisborosjenő, Rácalmás
  • 5001-100000 fő népességig – Komárom, Encs
  • 100 001 fő felett – Győr – Ménfőcsanak, Budapest 22. kerület. 

Most kezdődik a munka dandárja, hiszen minden településre ellátogatunk és közösen felmérjük, hogy a pályázatban kijelölt területre milyen és – a pályázati keretek között – mennyi természetbarát eszköz szükséges ahhoz, hogy a természetvédelmi célok is érvényesüljenek és a települések lakosai is találkozzanak ezekkel az otthon is egyszerűen megvalósítható berendezésekkel. 

Gratulálunk a nyerteseknek! 

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.