Lehetnek még költő fecskék az országban?

Sárfészket építő fecskéink: a molnár- és a füsti fecske a legkésőbbre kitolódó költésű énekesmadaraink közé tartoznak. Azonban egyedül erre a két fajra jellemző a szeptemberben is általánosnak számító fiókanevelés, ami olykor akár októberig is elhúzódhat.

Molnárfecske hagyja el a fészkét (Fotó: Orbán Zoltán).


A Magyarországon fészkelő madárfajok több mint 95%-a számára augusztusra befejeződik a költési szezon és elkezdődik a felkészülés a vonulásra vagy az áttelelésre. A parlagi galamb (házi galamb) és a balkáni gerle egész évben fészkelő madarak, az énekesmadarak között azonban ritka az őszbe nyúló költés. Ennek egyik szélsőséges példájáról számoltunk be tavaly egy novemberben fiókákat reptető széncinege pár kapcsán (részletek >>). 

A repülő rovarokra vadászó táplálékspecialista fecskék a többi fajnál is jelentősebb kockázatot vállalnak az elhúzódó költéssel, hiszen az augusztus 20-a után "menetrendszerűen" megérkező hideg, esős idő könnyen meghiúsíthatja a másod-, másod pót- vagy harmadköltésű fészekaljak felnevelését. Az elmúlt években azonban egyre gyakrabban késnek az őszi frontok, ami sikeresebbé teszi az egyre csökkenő állományú fecskék számára a kockázatvállalást, és nagy valószínűséggel számíthatunk arra, hogy az elkövetkező évtizedekben több más faj fészkelési időszaka is kitolódik.

A fecskék késői költése a madarak számítását keresztülhúzó, tartósan beköszöntő hidegfront esetében nagy terhet róhat a madárvédőkre, mivel ez a madárcsoport alapvetően repülő életmódja és repülve vadászó táplálkozása miatt házi körülmények között egyszerűen alkalmatlan a sikeres (értsd: tavasszal elengedhető) fogságban átteleltetésre. Tollaik a szűk kalitkákban szennyeződnek, végük a rácsokon letöredezik, ami végül a röpképtelenségükhöz vezet és tavasszal nem lehet szabadon engedni őket. Ezért a bajba került fiókáknak a nagy fűtött röpdékkel rendelkező állatkerti madármentő állomásokon van esélyük az egészséges felnövekedésre és a következő április-májusi elengedésre. Sokkal szerencsésebb a helyzet, ha az őszi hűvös idő csak néhány napig tart, mert ilyenkor a kirepüléshez közel álló fiókákat etetéssel átsegíthetjük a nehéz időszakon, majd az ismét beköszöntő szép időben el is engedhetünk (részletek >>).

A mostani nyáriasan meleg, napos időben szerencsére nincs szükség fecskementésre, és reméljük, hogy ez így is marad!      

fecskefigyelo.mme.hu

Kérjük, ha Ön is tud elhúzódó, jelenleg is aktív fecskefészekről
regisztráljon a
lakossági fecske oldalon, és töltse fel adatait!
Köszönjük!


Kapcsolódó oldalak


Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Orbán Zoltán

Kapcsolódó hírek

Fotó: Dr. Gálhidy László

A zöld civil szervezetek együttműködésével alakult Normafa Természetesen Koalíció aggódva követi nyomon a főváros legkedveltebb kirándulóhelyére tervezett újabb turistalátványosság terveit.

Fotó flickr.com Sonia Johnson

A 2020. július 1-27. között zajló internetes szavazásra összesen 9871 voks érkezett. Legtöbb, 3884 szavazatot a cigánycsuk kapott, így ez a faj lesz a következő év madara. A második helyen a kis őrgébics (3382 szavazat), a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett.

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...