Madarász ovi

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zöld szervezetként különösen fontosnak tartja, hogy a gyerekekben már óvodás korban kialakuljon a természet iránti szeretet és tisztelet. Ezen területen a pedagógusok által végzett munka döntő fontosságú a jövő nemzedék életében, környezetéhez való hozzáállásában. Az MME ezért szeretné segíteni az óvodapedagógusok munkáját ezen a téren.

Az óvodai foglalkozások kapcsán a gyerekekben ezernyi kérdés merül fel, és ezek megválaszolása sokszor nem könnyű feladat. A Madarász ovi foglalkozások célja a gyerekek természetvédelmi ismeretanyagának bővítése mellett a terepi élmények megszerzése, élő kapcsolat kialakítása a természettel, a madarakkal.

A program során az óvodások aktívan részt vesznek alapvető környezetvédelmi tevékenységekben, megismerik a környezetükben élő növényeket és állatokat. Egész évben végeznek állat- és növénygondozási feladatokat, ezáltal alkalmazás közben sajátítják el a „mi kertünk”, „mi fánk”, „mi madarunk” kifejezéseket és fogalomkört. A zöld jeles napok megünneplése mellett lehetőség nyílik saját, óvodai- és csoportszintű „védjük a madarakat” hagyományok kialakítására.

Az MME-vel partnerségben tevékenykedő madarász ovik előnye, hogy tételesen eleget tesznek a zöld óvodai kritériumrendszer többségének.

Madarász ovi tematika

A foglalkozások a Madarász Ovi hagyományaihoz igazodva szeptembertől - havi egy alkalommal – május végéig tartanak, csoportszobában és udvaron/terepen.

Első év:

1.     "Madárlesen" - a madarak jellegzetességei, szokásai
2.     A mi óvodánk körül élő madarak
3.     Készülődés a télre - a tél hatása a madarak és más állatok életére
4.     Téli madáretetés - eleség készítése almából, magokból
5.     "Nemszeretem" állatokízeltlábúak, rágcsálók, denevér, sikló....
6.     Igaz a hír, gólyahír?! - Ki jött vissza, mi nyílt ki?
7.     Színes tavaszvirágok, ízeltlábúak, békák, madarak násza, költése, fiókanevelés
8.     Vendégségben a természetben.

Második év:

1.      Csivitelő hangjegyek - fecskék
2.      Őszi csemegék
3.      Madárbarát kert télen
4.      NyomoZoo - téli nyomolvasás
5.      Kipp-kopp, ki kopog? - Harkályok
6.      Gyepen mentem, gyepen jöttem
7.      Vendégségben az erdőben
8.      Vizes vakáció

Harmadik év:

1.      Melyik út vezet délre?
2.      Népi természetismeret
3.      Szárnya van, de nem madár - denevérek
4.      Titokzatos éji vendégek - baglyok
5.      Mit lel, aki korán kel?
6.      Fészket építek, miket gyűjthetek?
7.      Erdők, mezők tündérei - lepkék
8.      Színek az állatvilágban

Ár, csoportlétszám

A csoportszobai foglalkozások játékkal fűszerezett interaktívan zajlanak. A terepi foglalkozások helyszínét előzetes egyeztetéssel választjuk ki.

A 8 foglalkozás ára: 9500 Ft/alkalom; a szolgáltatás MME intézményi tagoknak ÁFA-mentes.

Ha valamely óvoda elnyerte már a Madárbarát kert címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől, akkor a foglalkozások díjából 5 % kedvezményt kap.

A foglalkozások maximum 24 fős csoportokra értendőek.

Az egyes foglalkozások különállóan is kérhetőek.

Jeles zöld napokhoz kapcsolódóan lehetőség van egész óvodát érintő vetélkedő szervezésére, lebonyolítására is.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az MME környezeti nevelői, elvi okokból élő madárral nem dolgoznak a foglalkozásokon. A vadon élő madarainknak a helye a természetben van, nem kalitkában!

Madarász Ovi programunk elsősorban Pest megyében, Budapesten és környékén, illetve további néhány vidéki helyszínen érhető el. A pontos helyszínekről és lehetőségekről érdeklődjön a megadott elérhetőségen.

Jelentkezés, további információ: oktatas@mme.hu

Környezeti nevelőink:

Benedek Veronika

"A természet összefüggéseit felnőttként sem késő megismerni, viszont semmivel nem pótolható az az élmény, amikor egészen kisgyermekkortól a természettel összhangban élünk és készségszinten értjük, miért puha a bagoly röpte, hogyan nő egy kicsiny magból hatalmas faóriás és hol a helye a póknak az élőlények ezer szállal szövődő hálózatában. Ez a lehetőség napjainkban kevesek számára adott, így ökológusként abban szeretnék segíteni, hogy e hétköznapi csodákat közelebb hozzam programjaink résztvevői számára az élménypedagógia eszközeivel."

Erdei Noémi

"Biológusként végeztem, emellett biológiát és kémiát tanítottam általános- és középiskolásoknak. Több éve az MME tagja vagyok, fiatalkorom óta több szakosztály tevékenységébe is bekapcsolódtam (Varangymentő Akciócsoport, Rákosi Vipera Védelmi Program, madarásztáborok). A Budapesti Denevérvédelmi Csoport alapító tagjaként részt vettem gyerekcsoportok természetvédelmi programjainak szervezésében és lebonyolításában. Kiemelten fontosnak tartom a jövő generáció természetvédelmi oktatását, jelenleg Madarász Ovi és Madarász Suli foglalkozásokat tartok."

Jármi Dalma

Gyerekkorom óta vonzott a természet, szeretek időt tölteni a szabadban, kirándulni. Pedagógusi pályám során nagy hangsúlyt fektetek a környezeti nevelésre, fontosnak tartom, hogy a gyerekek tudatosan szemlélődjenek az őket körülvevő világban, kiemelt szerepet kap a környezettudatosságra való nevelés, hogy észrevegyék, megfigyeljék, segítsék és védjék környezeti és természeti értékeinket. Örülök, hogy ezt képviselhetem a Madarász ovi és Madarász suli foglalkozásokon is. E mellett állatasszisztált foglalkozásokat is tartok vizsgázott terápiás kutyákkal.

László Gabriella (Baranya megye)

Névery Dorottya

"Voltam már kellemetlen szagokkal (bűzökkel) foglalkozó környezetmérnök, felszín alatti vizeket védő hivatalnok és szemléletformáló természettudomány-tanár egy alternatív gimnáziumban. Újabban saját upcycling márkámat (tty műhely) építgetem. Emellett ovisokkal kalandozom a madarak izgalmas világában. Nagyon élvezem."

Péter Dávid

"Gyermekkorom óta csodálkozom a természetre. Ennek élményét szeretném eljuttatni másokhoz is! Érdeklődésem miatt nem kerülhettem el a természettudományi tanulmányokat. Majd az „emberfiókák” hívóhangja miatt a pedagógiait sem. Ez az egyik kifejlődési módja a környezeti nevelőnek. 2017 (az MME-nél 2019) óta tevékenykedem ebben az állapotban. Gyermektáborokban, kirándulásokon pedig már több mint tíz éve osztom meg tapasztalataimat."

Pócsi Ágnes

"Környezetvédelmi ökológusként fontosnak tartom, hogy a gyerekek megismerjék közvetlen és tágabb környezetüket, hogy megszeressék azt, és ezáltal kialakuljon bennük az az igény, hogy vigyázzanak rá. Anyukaként pedig annak örülök, ha a gyermekem sokat van a szabadban, mozoghat, játszhat kedvére a többi gyerekkel.  Jó pár éve ezért hoztam létre a Titokleső foglalkozásokat és táborokat. Egy ideje pedig abban a nagyon szerencsés helyzetben vagyok, hogy az MME környezeti nevelőjeként foglalkozhatok az óvodás és kisiskolás korosztállyal."

Az óvodák számára további együttműködési lehetőséget kínál az MME tagsági formája Intézményi tagjaink éves tagsági díjuk befizetésével (12 000 Ft) jogosultak az évi négy alkalommal, évszakonként megjelenő Madártávlat magazin 3-3 példányára. További együttműködésre ad lehetőséget az MME Madárbarát kert programja, amelynek feltétele a regisztrációt és regisztrációs díj befizetését (további információ árainkról itt) követően madárvédelmi tevékenységek bemutatása (legalább egy mesterséges madárodú kihelyezés, itató folyamatos működtetése, téli madáretetés). További információ a Madárbarát kert programról itt kérhető.

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben érdekli az óvodákban, a lakótelepeken, a ház körül és a kertben
végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)