Madarász suli

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) zöld szervezetként különösen fontosnak tartja, hogy a gyerekekben már iskolás, sőt óvodás korban kialakuljon a természet iránti szeretet és tisztelet. Ezen területen a pedagógusok által végzett munka döntő fontosságú a jövő nemzedék életében, környezetéhez való hozzáállásában. Az MME ezért szeretné segíteni a pedagógusok munkáját ezen a téren.

Madarászat (Fotó: Orbán Zoltán)


Az iskolai foglalkozások kapcsán a gyerekekben ezernyi kérdés merül fel, és ezek megválaszolása sokszor nem könnyű feladat. A Madarász suli foglalkozások célja a gyerekek természetvédelmi ismeretanyagának bővítése mellett a terepi élmények megszerzése, élő kapcsolat kialakítása a természettel, a madarakkal.

A környezeti nevelést kiemelten kezelő zöld óvodákhoz hasonló kezdeményezéssel az iskolák is rendelkeznek. Az Ökoiskola cím azon iskolák munkájának legmagasabb szintű állami elismerése, melyek iskolafejlesztési, pedagógiai munkája kiemelkedően magas színvonalon képviseli a környezeti nevelés, a fenntarthatóság-pedagógia értékeit. A Madarász suli programban részt vevő iskolák a tanári kar és a diákok hozzáállásának, az elvégzett infrastrukturális fejlesztéseknek (odúk, etetők, itatók) és a terepi programokban való részvételnek köszönhetően sok elemében „automatikusan” teljesítik az ökoiskolai kritériumrendszert.

"... és képzeld, ekkora madarat láttam!" (Fotó: Orbán Zoltán)
"... és képzeld, ekkora madarat láttam!" (Fotó: Orbán Zoltán)


Madarász suli program
A foglalkozások szeptembertől - havi egy alkalommal – május végéig tartanak.

Tantermi órák ‒ 45 perc

1. Madárbarát iskolákert - A madárbarát kert program, madárbarát eszközök, növényfajok
2. A madarak érzékszervei
3. Hogyan tudok ÉN segíteni a környezet- és természetvédelemben?
4. A madarak vonulása - Vonuláskutatás, gyűrűzés módszerének és eszközeinek bemutatása
5. Játékos madárismereti feladatok - Hangok, tollak, fészkek, rejtvények
6. Állatok a városban
7. Csőrök és lábak
8. Az év madara

Természetismereti szakkörök, zöld jeles napok, projekthetek keretében előzetes egyeztetést követően terepi foglalkozások (pl. kirándulás) is igényelhetőek.

A foglalkozás díja: 11.000 Ft/alkalom/osztály; MME intézményi tagoknak ÁFA-mentes.

Ha valamely iskola elnyerte már a Madárbarát Iskola címet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől, akkor 5 % kedvezményt kap a foglalkozások díjából.

A foglalkozások maximum 24 fős csoportokra vagy 1 osztályra értendőek. Az egyes foglalkozások különállóan is kérhetőek.

Lehetőség van egész iskolát érintő vetélkedő szervezésére, lebonyolítására is jeles zöld napokhoz kapcsolódóan.

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az MME környezeti nevelői, elvi okokból élő madárral nem dolgoznak a foglalkozásokon. A vadon élő madarainknak a helye a természetben van, nem kalitkában!

Madarász Suli programunk elsősorban Pest megyében, Budapesten és környékén, illetve további néhány vidéki helyszínen érhető el. A pontos helyszínekről és lehetőségekről érdeklődjön a megadott elérhetőségen.

További információ: egerer.anna@mme.hu

Az iskolák számára további együttműködési lehetőséget kínál az MME tagsági formája. Intézményi tagjaink éves tagsági díjuk befizetésével (12 000 Ft) jogosultak az évi négy alkalommal, évszakonként megjelenő Madártávlat magazin 3-3 példányára. További együttműködésre ad lehetőséget az MME Madárbarát kert programja, amelynek feltétele a regisztrációt és regisztrációs díj befizetését (további információ árainkról itt) követően madárvédelmi tevékenységek bemutatása (legalább egy mesterséges madárodú kihelyezés, itató folyamatos működtetése, téli madáretetés). További információ a Madárbarát kert programról itt kérhető.
Azzal, hogy a madárbarát iskolafejlesztés segíti az iskolákat az Ökoiskola hálózatba történő csatlakozáshoz, a madarász sulik előtt hazai és Európai Uniós pályázatok is megnyílhatnak. Ezekből finanszírozni lehet a Madárbarát kert program szükséges beruházásait (regisztrációs díj, a madárvédelmi eszközök beszerzése), a monitoring és madárgyűrűzési munkában való részvétel technikai eszközeit (távcsövek, teleszkópok, határozók, sátrak stb.) és az utazás költségeit.

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben érdekli az iskolákban, a lakótelepeken, a ház körül és a kertben
végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)