Magyarország bagoly "fővárosában" járva

Ezekben a napokban Túrkevén és a szomszédos Kisújszálláson több mint 1000 erdei fülesbagoly és néhány réti fülesbagoly telel – szó szerint az emberek feje felett. Ilyen nagyságrendű gyülekezésről máshol nincs tudomásunk Magyarországon, de ezek a számok európai viszonylatban is kiemelkedőek.

Telelő erdei fülesbaglyok Túrkevén 2018 januárjában (Fotó: Orbán Zoltán)


Az Európában fészkelő 13 bagolyfajból 12 Magyarországon is előfordult már, 10 faj költ, és közülük 5 rendszeres, helyenként gyakori fészkelője a lakott területeknek. A hazai fészkelők közül kettő, elsősorban az erdei fülesbagoly, alkalmanként pedig a réti fülesbagoly is csapatosan telel lakott területeink fáin.

Magyarországon az ilyen telelőhelyeken többnyire néhány vagy néhány tucat madár látható, a százas példányszám már ritka. Ezért is elképesztő, hogy Túrkevén és a szomszédos Kisújszálláson legalább ezer erdei fülesbagoly és néhány réti fülesbagoly telel hónapokon át.


És mindezt nem valami eldugott helyen, hanem a települések belső, legforgalmasabb
közterületein, iskolaudvarok fáin, ahol az óraközi szünetekben gyerekek
nyüzsögnek ...


... vagy éppen templom melletti fákon, ahol a harangozás és az éjszakai díszkivilágítás
jelenthetne zavarást számukra (Videók: Orbán Zoltán)

 

Csakhogy a tapasztalatok alapján a megszokott tevékenységeink nem zavarják a baglyokat. Ezeket a madarak senki nem kényszeríti a belterületekre, maguk választják a téli hónapokra nappali szálláshelyül az ember közvetlen közelségét, elfogadva az ezzel járó hatásokat. Éppen ezért a megjelenésüket követően az embereknek nem kell az életüket alapvetően megváltoztatva áldozatot hozniuk a madarakért. A mindennapi, megszokott tevékenységek: a járókelők jövés-menését, a forgalom zaját és látványát, az óvoda- és iskolaudvaron szaladgáló és hangoskodó gyereket, a kertben tevékenykedő vagy éppen a bagolypiszkot a pihenőfák alatt feltakarító emberek mozgását a madarak semleges környezeti hatásként kezelik.

Az persze előfordul, hogy egy-egy szokatlan zajra a madarak felfigyelnek, és egy-két idegesebb példány fel is repül (ez különösen a nagyobb egyedszámú, zsúfolt telelőhelyeken fordulhat elő), miközben a mellettük lévő madár tovább szunyókál.


A béke azonban ilyenkor is gyorsan helyreáll, a felrebbent madarak egy-két
kör megtétele után szinta azonnal visszatérnek, és a csapat folyatja a
békés sziesztázást (Videó: Orbán Zoltán)


Ez a felvétel nem csak azért különösen érdekes, mert egy réti fülesbagoly látható
telelő erdei fülesbaglyok társaságában Túrkevén, hanem azért is, mert

elkészítésekor a fa alatt éppen egy lakó söprögetett, ami a
madarakat a legkevésbé sem zavarta
(Videó: Orbán Zoltán)

 

Tud telelő baglyokról? Kérjük, küldje be az adatokat!

A lakosságnak nélkülözhetetlen szerepe van a hazánkban telelő baglyok országos szintű felmérésében – abban, hogy pontosabb képet alkothassunk arról, hogy területi eloszlásban mennyi erdei fülesbagoly is telel Magyarországon.

A telelő bagolycsapatokat egész télen lehet számolni, és róluk az adatokat beküldeni. Azonban mától hétfőig tart, 2018.01.19-22. között zajlik a telelő erdei fülesbaglyok országos lakossági szinkronszámlálása, amikor országszerte sok száz helyszínen, egy időben számolhatjuk a baglyokat a lakott területeken, ami remek szórakozás is egyben.

Kérjük, ha tud telelő baglyokról, akár csak néhány példányról is, szánjon rá két percet az okostelefonon is kitölthető és továbbítható jelentőlap kitöltésére!

A felmérés részleteit itt találja >>

Amennyiben hasznosnak találta ezt az oldalt, kérjük, ossza meg ismerősei, barátai körében is, különös tekintettel a pedagógusokra, hogy közösen minél többet tehessük! Köszönjük!

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!


Orbán Zoltán

Kapcsolódó hírek

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.

Erdei kétéltűek keresése a patak mentén. A gyepi béka gyakran került szem elé.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2020-ban is megrendezte a 10-18 év közötti gyerekeknek szóló herpetológiai táborát, a Herptábort.