Március a Madárbarát kertben V. – Ökörszem és vörösbegy fészkelőhelyek kialakítása

Miután hagyományos mesterséges odúk és fészekanyag kihelyezésével a ház és a kert körül élő madarak túlnyomó többségét segítettük, az olyan költésspecialistákkal is foglalkozhatunk, mint amilyen az ökörszem és a vörösbegy. 

Ökörszem és vörösbegy fészkelőhely üreges fatuskóban, "kéreggallérral" (Fotó: Orbán Zoltán).


Ennek a két fajnak készítünk fészkelőhelyet üreges fatuskóba márciusi cikksorozatunk ötödik részében.

 

Miben más ez a két faj?

Az ökörszem és a vörösbegy a madaraknak azon csoportjába tartozik, melynek képviselői a talajszinttől több méter magasságig, talajmélyedésben és korhadt fatuskóban a földön, változatos magasságban épületek és partfalak üregeiben, és akár az ágak között is képesek fészket építeni. Ezeknek nehéz klasszikus mesterséges fészkelőhelyet készíteni, különösen olyat, amit a macskáktól és kutyáktól hemzsegő lakott területeken is ki lehet helyezni a számukra kedvező térdmagasságba.

Vörösbegy (Fotó: Orbán Zoltán).
Vörösbegy ...

Vörösbegy fészeküregének bejárata erdei út magas partfalában (Fotó: Orbán Zoltán).
... és fészke erdei földút magas partfalában (2 fotó – katt a képre), ...

Vörösbegy fészeküregének bejárata erdei út magas partfalában (Fotó: Orbán Zoltán).

Vörösbegy fészkelőhely galambdúcban (Fotó: Orbán Zoltán).
... illetve galambdúcban. 3 fotó – katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán).

Vörösbegy fészke galambdúcban (Fotó: Orbán Zoltán).

Vörösbegy fészke galambdúcban (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Fészkelőhely üreges fatuskóban

Azok számára, akik lelkesednek a "csináld magad" kreatív megoldásokért, az ökörszem és a vörösbegy remek célfaj, mivel némi munkával és kiegészítéssel egy termetesebb üreges fatörzsdarab is alkalmas fészkelőhellyé tehető számukra. Erre mutatunk egy olyan ötletadó, az alapelveket bemutató példát, melynek alapján remélhetően egyre több helyen létesül az országban ökörszem és vörösbegy fészkelőhely a lakott területeken is.

Amint arról január 15-én írtunk, az ökörszem számára vonzó kiegészítője a talajetetőknek a kéregrakás, amiben könnyedén el tud bújni ez az egérszerű mozgással a talaj közelében keresgélő madárka.


Ökörszem a talajetető kéregrakásában tollászkodik.


Az "ökörszem-kastélyba" épített üreges fatuskó különösen izgatta a madárkát
(Videók: Orbán Zoltán).

 

Ezért az etetési időszak végéhez közeledve, a téli tapasztalatok alapján szinte magától adóik a gondolat az üreges fatuskó-búvóhely fészkelőhellyé alakítására olyan kéreggallérral, ami nem csak a madara számára vonzó, de a szőrmés ragadozók ellen is véd.

Fészkelőhely ökörszem és vörösbegy számára üreges tuskóban (a kép jobb oldalán), kéreggallérral (Fotó: Orbán Zoltán).
A végeredmény, ...

Az üreges fatuskó így is alkalmas fészkelőhely lenne, de a kéregfal nyáron akadályozná a fűnyírást, könnyű lenne elbotlani benne. Ezért a kéregrakást érdemes némileg átalakítani (Fotó: Orbán Zoltán).
... és a kiindulási állapot a márciusban még aktív talajetetőn.
26 fotó – katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán).

Első lépésben húzzuk össze a magot, hogy szabadon dolgozhassunk (Fotó: Orbán Zoltán).

A madarak márciusban már nem érdeklődnek az alma iránt, így ezt amúgy is érdemes eltávolítani a talajetetőről (Fotó: Orbán Zoltán).

Bontsuk el a kéregfalat, … (Fotó: Orbán Zoltán).

… hogy szabadon hozzáférjünk ... (Fotó: Orbán Zoltán).

... az üreges rönkhöz (Fotó: Orbán Zoltán).

Az üreges fatuskó fészkelőhelyet érdemes úgy elhelyezni, hogy egy nagyobb bokor, egy fa törzse vagy akár épület fala védje. Ezen a helyen ezt a védelmet a kissé hátrább álló bokor adja. Az áthelyezést követően a következő lépés a kéreggallér kialakítása, ... (Fotó: Orbán Zoltán).

… ami ezen a helyen a kellő mennyiségű kéregnek köszönhetően két réteg széles lehet (Fotó: Orbán Zoltán).

A stabilitás érdekében az alapi rész legyen az építmény legszélesebb pontja, felrakás közben pedig a kéreglapokat „kötésbe” rakjuk, azaz a következő sort az alatta levőhöz képest elcsúsztatva, hogy az illesztési pontok ne ugyan oda essenek (Fotó: Orbán Zoltán).

A szőrmés ragadozók elleni védelem, és a fészkelőhely jobb megfigyelhetőségének növelése érdekében a rönk hátsó-oldalsó részére több vastag rönk került (Fotó: Orbán Zoltán).

A szőrmés ragadozók elleni védelem, és a fészkelőhely jobb megfigyelhetőségének növelése érdekében a rönk hátsó-oldalsó részére több vastag rönk került (Fotó: Orbán Zoltán).

Az üreges rönk fészkelőhellyé alakításának legfontosabb lépése a tető kialakítása (Fotó: Orbán Zoltán).

A tetőnek úgy kell befednie a rönk felfelé nyitott üregét, hogy közben megközelítési lehetőséget is biztosítania kell a madarak számára. Ehhez a magasságot néhány alátét kéregdarab adja, … (Fotó: Orbán Zoltán)

… erre kerül egy kellően széles kéreglaptető, ... (Fotó: Orbán Zoltán)

... ami felülről teljesen lezárja, esőtől védetté teszi a rönk üregét (Fotó: Orbán Zoltán).

Erre nehezékként, tetőcserépszerűen további kéreglapokat is halmozhatunk (Fotó: Orbán Zoltán).

Utolsó lépésként még kiegészítő védelemmel is elláthatjuk az egyébként már kész fészkelőhelyet (Fotó: Orbán Zoltán).

A kéregrétegek közé kétarasznyi hosszú és vékony, akár tövises gallyacskákat szúrva …  (Fotó: Orbán Zoltán)

… olyan „kerítést” kapunk, ami távol tartja a szőrmés ragadozókat, miközben olyan védett megközelítési útvonalat is kínál a madaraknak, ahol jól megfigyelhetjük őket (Fotó: Orbán Zoltán).

Mivel a képsorozatban bemutatott helyszín egy március végéig, április közepéig működtethető talajetető, … (Fotó: Orbán Zoltán)

… a munka végeztével érdemes magot kiszórni. Ezzel továbbra is vonzzuk a madarakat, így nagyobb az esélye, hogy a madarak felfedezik, és néhány hét múlva, már az első költési szezonban beköltöznek az új fészkelőhelyre (Fotó: Orbán Zoltán).

A madarak számára az etetés időszak végén és ezt követően, akár a június-júliusi másodköltés idején is vonzerőt jelent, ha az üreges rönk fészkelőhelyhez fészekanyagot is kihelyezünk. Talajra helyezendő fészekanyag szétszóródását megakadályozó gallykarám kilakítása (Fotó: Orbán Zoltán).

Talajra helyezendő fészekanyag szétszóródását megakadályozó gallykarám kilakítása (Fotó: Orbán Zoltán).

Talajra helyezendő fészekanyag szétszóródását megakadályozó gallykarám kilakítása (Fotó: Orbán Zoltán).

Fészekanyag kihelyezése a szétszóródását megakadályozó gallykarámba (Fotó: Orbán Zoltán).

 

Hagyományos "C" odú átalakítása

A településeken elsősorban épületereszek magasába, ott rozsdafarkúaknak, barázdabillegetőnek és szürke légykapónak kihelyezett, félig nyitott előoldalú "C" típusú mesterséges odút el lehet látni olyan kiegészítő védelemmel, hogy alkalmas legyen ökörszem és vörösbegy számára megfelelő alacsony kihelyezésre is. Erről a 2014. november 25-én megjelent cikkünkben írtunk részletesen >>.

Hagyományos "C" típusú odú drótháló- és töviseság-védelemmel ellátva talajközeli kihelyezéshez (Fotó: Orbán Zoltán).
"C" típusú odú beszerzése ilyen átalakításhoz az MME web boltjában >>
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

További alternatív fészkelőhely-ötleteket talál üreglakó madarak számára a 2015 év madarával, a búbosbankával foglalkozó írásunkban itt >>.

 

Hol használhatóak?

A lakott területeken az ökörszemek és a vörösbegyek számára megfelelő, ugyanakkor a természetesnél sokkal gyakoribb szőrmés ragadozóktól védett fészkelőhelyek száma nagyon korlátozott napjainkban. Ezért ez a két faj, különösen az ökörszem, annak ellenére számít kimondottan ritka fészkelőnek a településeinken jelenleg, hogy ősztől tavaszig gyakori vendége kertjeinknek, parkjainknak, az etetőknek és az itatóknak. Ezt a helyzetet a most bemutatott, remek szabadlevegős tavaszi elfoglaltságot jelentő barkácsmunkával viszonylag egyszerűen tudjuk orvosolni a kertekben, udvarokban, parkokban, és akár a lakótelepeken is. Ha így teszünk, akkor nem csak a madarakon segítünk, de újabb izgalmas megfigyelési lehetőséget is teremtünk magunknak!

A lakótelepek panelházainak előkertjeiben minden olyan madárvédelmi munka elvégezhető, ami egy kertvárosi kertben. Így a Madárbarát panel programban  akár ökörszem és vörösbegy fészkelése is elősegíthető (Fotó: Orbán Zoltán).
A lakótelepek panelházainak előkertjeiben minden olyan madárvédelmi munka
elvégezhető, ami egy kertvárosi kertben. Így a Madárbarát panel programban 
akár ökörszem és vörösbegy fészkelése is elősegíthető
(Fotó: Orbán Zoltán).

 

Közösen a zöldebb, élhetőbb településekért

A március a legmozgalmasabb, legizgalmasabb időszak a Madárbarát kert program életében, hiszen ilyenkor még tart az etetés, miközben a madarak egy része már odút foglal és fészket is épít.

Annak érdekében indítottuk ezt a cikksorozatot, melynek keretében hetente akár több írást is közzé teszünk a honlapunkon és a Facebook oldalunkon, hogy az állatok iránt érdeklődőket segítsük a kora tavaszi teendők tervezésében, kivitelezésében.

Reméljük, hogy ezeknek köszönhetően nem csak kevésbé ismert madár- és más állatcsoport-védelmi eszközök és módszerek elterjedését segítjük, de olvasóinkat is még több megfigyelési élményhez juttathatjuk!

Annak érdekében, hogy minél többen legyünk, hogy minél többet tehessünk, kérjük, ossza meg ezeket a cikkeket ismerősei, barátai körében is!

Köszönjük!

Orbán Zoltán - Madárbarátok könyve (Cser Kiadó, 2013) külső borító.
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok könyvét (bolt >>).

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok; a Madárbarát óvoda és a Madárbarát iskola az oktatási intézmények; a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprograma.

A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Elegendő már egy-két madárodú, egy itatónak használt virágalátét, télen pedig egy kis etető a kertbe, az óvoda- és iskolaudvarba, ablakba, és máris élvezhetjük tollas barátaink közelségét. Ha pedig már ott vannak, a pedagógusokat és a szülőket a nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és a kiskert tulajdonosokat a kártevők távol tartásában segítik a madarak.

Az elismerő tábla megszerzésének feltétele, hogy a program résztvevője a regisztrációt követően legalább egy mesterséges madárodú kihelyezésével, itató folyamatos működtetésével és téli madáretetéssel végzett egy évnyi madárbarát kertészkedést követően a regisztrációs csomagban kapott jelentőlap beküldésével tájékoztassa az MME központi irodáját az általa végzett madárvédelmi munkáról. Az információk értékelését és elfogadását követően postai úton megküldjük a ház falára, ajtóra, kerítésre kihelyezhető elismerő táblát, mely hirdeti, hogy itt egy madárbarát lakik és tevékenykedik.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán).

 

A Madárbarát kert programnak 2015-ben már 6.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

 

Az MME támogatása

Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk munkáját. Köszönjük!

MME 1% felajánlási felhívás
A letölthető 1% nyilatkozat a képre kattintva érhető el.

 

Orbán Zoltán

 

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.