Megvan a hazai egerészölyvek "nagy öregje"

Egyik gyűrűzőnknek, Feldhoffer Attilának köszönhetően megvan a hazai egerészölyvek "nagy öregje", egy 1990 októberében jelölt hím példány. A madarat a gyűrűzés helyéhez közel, a Pilisvörösvári Házi-réti horgásztó tó feletti katonai területen sikerült visszafogni.

öreg egerészölyv (fotó: Feldhoffer Attila)


Amikor a madarat gyűrűzték, a korát nem tudták megállapítani, úgyhogy csak abban lehetünk biztosak, hogy 21 évnél idősebb, ami nagyon ritka az egerészölyveknél. A hazai adatbázisban az eddigi rekorder is 6 évvel fiatalabb a mostani madárnál. Az európai gyűrűzési adatok között ugyanakkor szerepel egy közel 29 éves példány is.

öreg egerészölyv (fotó: Feldhoffer Attila)
A madár 670 gramm súlyú volt


A számos veszélyeztető tényező miatt (lelövés, mérgezés, áramütés) a vadon élő ölyvek átlagosan 6-10 évig élnek.


öreg egerészölyv (fotó: Feldhoffer Attila)
A 21 éves gyűrű (fotók: Feldhoffer Attila)

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Szász Péter
A fenti kis kép az öreg egerészölyv látható
(Fotó:
Feldhoffer Attila)

Kapcsolódó hírek

Schmidt Egon a Kossuth-díjjal (fotó: Haraszthy László)

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 91 éves korában, ma hajnalban elhunyt Schmidt Egon, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Tiszteletbeli elnöke, Kossuth-díjas író, aki egész életét a madaraknak, a madárvédelemnek és az ismeretterjesztésnek szentelte. Életével mindannyiunk számára példát mutatott természetszeretetből, emberségből, személyiségével természetvédők...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.