Megvan a hazai egerészölyvek "nagy öregje"

Egyik gyűrűzőnknek, Feldhoffer Attilának köszönhetően megvan a hazai egerészölyvek "nagy öregje", egy 1990 októberében jelölt hím példány. A madarat a gyűrűzés helyéhez közel, a Pilisvörösvári Házi-réti horgásztó tó feletti katonai területen sikerült visszafogni.

öreg egerészölyv (fotó: Feldhoffer Attila)


Amikor a madarat gyűrűzték, a korát nem tudták megállapítani, úgyhogy csak abban lehetünk biztosak, hogy 21 évnél idősebb, ami nagyon ritka az egerészölyveknél. A hazai adatbázisban az eddigi rekorder is 6 évvel fiatalabb a mostani madárnál. Az európai gyűrűzési adatok között ugyanakkor szerepel egy közel 29 éves példány is.

öreg egerészölyv (fotó: Feldhoffer Attila)
A madár 670 gramm súlyú volt


A számos veszélyeztető tényező miatt (lelövés, mérgezés, áramütés) a vadon élő ölyvek átlagosan 6-10 évig élnek.


öreg egerészölyv (fotó: Feldhoffer Attila)
A 21 éves gyűrű (fotók: Feldhoffer Attila)

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Szász Péter
A fenti kis kép az öreg egerészölyv látható
(Fotó:
Feldhoffer Attila)

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.