Messiaen Madárkatalógusa a Magyar Zene Házában, az MME közreműködésével május 13-án, szombaton 17:00-21:30 között

Egyedülálló maratoni program várja az érdeklődőket május 13-án, szombaton délután öt órától este fél tízig a Magyar Zene Házában. Ekkor hangzik el Magyarországon először nyilvános koncert keretében teljes egészében Olivier Messiaen monumentális műve, a Madárkatalógus Borbély László zongoraművész előadásában, Fazekas Gergely zenetörténész, továbbá a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) részéről Orbán Zoltán szóvivő közreműködésével.

Az előadás plakátja (forrás: Magyar Zene Háza)


Olivier Messiaen (1908-1992) francia komponista a 20. századi zeneszerzés egyik legkülönlegesebb alakja – aki egyben madarász is volt! A közel nyolcvan madárfaj énekét kottában megörökítő, több mint kétórás Madárkatalógus a zenetörténet egyik legnagyobb szabású billentyűs szerzeménye, amelynek egyetlen estés, teljes előadására világszerte kevesen vállalkoznak.

E kivételek egyike Borbély László zongoraművész, aki Magyarországon először adja elő így a komplett kompozíciót. Ráadásul Borbély két évvel ezelőtt lemezre is rögzítette a Madárkatalógust, így a mű legavatottabb hazai előadójának tekinthető.

Messiaen zenéje hihetetlen élő ritmusaival, filmszerű változékonyságával, szín- és karaktergazdagságával, érzékiségével egyedülálló helyet tölt be a világ koncerttermeiben. Madárkatalógus című zongoraműve a közel nyolcvan európai madárfaj énekét mondhatni „szó szerint” idézi meg, hiszen a mű a madarak kottába írt éneke és a szerző pontos jegyzetei alapján íródott. Ezen felül megjeleníti az adott fajok életterét is, összesen tizenhármat, legyen szó akár egy alpesi gleccserről vagy a Riviéra partjairól.

Az előadás további különlegessége, hogy az egyes tételek részletes tartalma, vagyis a zenei ábrázolás összes, a szerző által kottába írt szöveges megjegyzése (csak ezek magyar fordítása mintegy 80 oldal!) követhető lesz a kivetítőn.

A teljes mű három részletben hangzik majd el, és az egyes részek között Fazekas Gergely zenetörténész, valamint Orbán Zoltán ornitológus szakértő, az MME szóvivőjének előadását hallgathatja meg a közönség.

Fazekas Gergely többek között arról beszél, hogy tekinthetők-e zeneszerzőknek a madarak, Orbán Zoltán pedig arról tart madárhangokkal és fotókkal is kísért előadást, hogy pontosan kik is azok a madarászok, akik közé Messiaen is tartozott.


Az előadás három részére külön-külön is vehető jegy, bérlettel vásárlásával a teljes
műsor megtekinthető - részletekért és jegyvásárlásért katt a kép(ek)re


Találkozzunk a koncerten!
Törpeposzáta (fotó: Orbán Zoltán)
Ezek a madárfajok is megjelennek Messiaen Madárkatalógusában: törpeposzáta, ...

Kék kövirigó (fotó: Orbán Zoltán)
... kék kövirigó, ...

Kövi pacsirta (fotó: Orbán Zoltán)
... kövi pacsirta, ...


... kormos hantmadár (3 fotó, katt a képre), ...

Kormos hantmadár (fotó: Orbán Zoltán)

Kormos hantmadarak (fotó: Orbán Zoltán)

Szikipacsirta (fotó: Orbán Zoltán)
... szikipacsirta, ...

Kuvik (fotó: Orbán Zoltán)
... kuvik (fotók: Orbán Zoltán)

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!

 

 

Kapcsolódó hírek

Az első alkalommal tavaly megszervezett program idén újból életre kel, ezúttal azonban 19 helyszínen. Nézd meg, hogy lakóhelyed, vagy ha éppen kirándulsz valamerre, ahhoz legközelebb hol van helyszíne rendezvényünknek és csatlakozz az éjszakai lepkészethez.

2023. augusztus 31. – szeptember 3. Hortobágy. Szervezők: MME Ritkaságvadász Szakosztály, Hortobágy Természetvédelmi Egyesület, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

természetlesen

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.