Országos fehérhátú fakopáncs felmérés 2022-ben is!

2022-ben tovább folytatjuk a megkezdett munkát, ehhez várjuk további felmérők jelentkezését is!

Fehérhátú fakopáncs (Fotó: Molnár Márton)

Mint arról korábban már részletesen beszámoltunk, 2021-ben szakosztályunk egy országos felmérést indított el, mely a fehérhátú fakopáncs hazai állományainak felmérését célozta meg.
A projekt céljairól és a tavalyi év részletes eredményeiről az alábbi linken olvashattok:
A fehérhátú fakopáncs országos felmérése 2021-ben

2022-ben tovább folytatjuk a megkezdett munkát, ehhez várjuk további felmérők jelentkezését is!
Elsősorban azon madarászok segítségére számítunk, akik jól ismerik a hazai harkályfajokat, és jártasak a fehérhátú fakopáncs felismerésében, valamint élőhelyválasztásában. Lehetőségeinkhez mérten igyekszünk bevonni azokat is, akik bár nem rendelkeznek komoly tapasztalattal a témát illetően, de szeretnének tanulni, és bekapcsolódni munkánkba.

A tavalyi év eredményei alapján új prioritási területeket jelöltünk ki. Elsősorban a Bükk, a Heves-Borsodi-dombság, az Aggteleki-karszt, valamint a Zemplén területén lesz szükségünk minél több UTM négyzet felmérésére. Természetesen más területekről is szívesen vesszük a felméréseket, amennyiben valaki például csak a lakóhelyéhez közel tudja azt vállalni.

Akik szívesen részt vennének az idei felmérésekben, kérjük jelezzék Molnár Márton koordinátor számára (e-mail: marcipalkata@gmail.com), hogy mely területeken, hány négyzet felmérését tudják vállalni! Ezt követően közös egyeztetés alapján kijelöljük a felmérendő UTM négyzeteket, és márciusban indulhatnak a bejárások.

Bízunk benne, hogy 2022-ben is sok értékes adatot sikerül összegyűjtenünk, és további ismereteket szerezhetünk e kulcsfontosságú erdei madárfajról.

 

Molnár Márton
MME Harkályvédelmi Szakosztály - Fehérhátú fakopáncs munkacsoport
szakkoordinátor