Búbos cinege
Búbos cinege

Nevek és kódok

Magyar név
Búbos cinege
Tudományos név
Parus cristatus
Angol név
European Crested Tit
EURING-kód
14540
HURING-kód
PARCRI

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Cinegefélék
Paridae

Testméretek

Testhossz (cm)
11-12
Szárny fesztávolság (cm)
17-20
Hím tömege (g)
10-13
Tojó tömege (g)
10-13

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Hazánkban szórványos fészkelő, fenyvesekben költ. A fenyőerdők telepítése elősegíti hazai terjedését. Mesterséges fészekodúkkal és téli etetéssel is elősegíthetjük megtelepedését. Állandó madár, de kóborlásra hajlamos. A fenyőkön élő rovarokkal táplálkozik, télen magokat is eszik. Pirregő jelzőhangja egyedülálló a hazai cinegefajok között.

Élőhelye, költése:

Európa hegyvidéki, klimazonális és telepített fenyveseiben egyaránt előfordul. Magyarországon legnagyobb számban a nyugati határvidéken figyelhető meg. Hazánkban kétszer költ. Odúlakó, mesterséges odvakban is megtelepíthető. Puhább, korhadó fába saját maga is ácsol odút. Fészekanyagként mohát és szőrt használ. Fészekalja legtöbbször 5-6 tojásból áll. A tojó 13-14 napig kotlik, eközben a hím az odú közelében tartózkodik és eteti párját. A fiókák gondozását közösen végzik. A fiatalok 18-22 napos korban hagyják el az odút, de szüleik még ezután is gondoskodnak róluk.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 3 500 - 5 000 párra tehető (1995-1997), az országos állományváltozás trendje nem ismert (2000-2012, nincs elegendő adat).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: állandó


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Gyűrűzéskor kézben tartott madár

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2018) Magyarország madarai: Búbos cinege. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-parcri Letöltés dátuma: 2018-12-11