Fecskepelenka

Az ember-fecske konfliktusok hátterében szinte mindig a fészekkel együtt járó, lepotyogó ürülék áll. Rengeteg veszekedés, családi és lakótársi viszály, értelmetlen és törvénytelen fecskezavarás és fészekleverés megakadályozható egy egyszerűen nagyszerű eszközzel – a fecskepelenkával.

Fecskepelenka molnárfecskefészek alatt (Fotó: Orbán Zoltán).


Ez a madárvédelmi higiéniai kiegészítő eszköz egy fészkenként legalább 30x20 cm körüli fa, fém vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek alá szerelünk fel. A fecskepelenka felfogja az etető madarak és a fiókák ürülékét, így a fészek alatti terület tiszta marad. A fecskepelenkáról akár a költési időszakban szükség szerint többször is, de ősszel mindenképpen távolítsuk el a száraz, felhalmozódott ürüléket. Ha nagyon muszáj, a fecskepelenka aktív fészkek alá is felfúrható, felszegelhető, a néhány perces zavarás szinte bizonyosan nem zavarja a madarakat. Ilyen esetben figyeljünk arra, hogy ne tojásos állapotában zajongjunk a fészeknél, várjuk meg a fiókák kikelését, mert a fiókás fészkeket már nem hagyják ott a madarak.

Fecskepelenka molnárfecske fészek alatt (Fotó: Orbán Zoltán).
 ... szinte bármilyen ...
Fecskepelenka füsti fecske fészek alatt (Fotó: Orbán Zoltán).
 ... környezetben ...
Mesterséges füsti fecske fészkek (Fotó: Orbán Zoltán).
 ... felszerelhető, ...
Magyaralmási iskolások fecskepelenkát készítenek (Fotó: Orbán Zoltán).
... és Madarász suli program keretében is elkészíthető,
egyszerű eszköz. A képen magyaralmási iskolások szegelnek
össze fecskepelenkákat (Fotók: Orbán Zoltán).

 

Fecskepelenka az MME boltban vásárolható is! A fecskevédelmi eszközök vásárlásával az emberek nem csak a fecskéken segítenek. Úgy szerveztük meg természetbarát boltunk működését, hogy a madárvédelmi eszközök, madaras játékok és ajándéktárgyak jelentős részét csökkent munkaképességű polgártársainkat alkalmazó céggel gyártatjuk. A mintegy 30 fős üzem dolgozói a termékeiket megvásároló Madárbarát kert program résztvevőknek és a szimpatizánsoknak köszönhetően már évek óta biztos munkahellyel rendelkeznek, sőt, a bolt forgalmának növekedésével akár új munkatársak felvételére is lehetőség nyílhat akár már a közeljövőben.

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

 

Orbán Zoltán