Leesett a fecskefészek! - Mit tehetek?

Balesetek az állatvilágban, a fecskék életében is előfordulnak, így alkalmanként a tojásos, fiókás fészekaljak is leszakadnak. Tojásos fészkek esetében semmit nem tehetünk - ilyenkor a pár szinte azonnal pótköltésbe kezd-, a fiókákon viszont segíthetünk.

Molnárfecsketelep eresz alatt (Fotó: Orbán Zoltán).


A fiókás fészek leszakadását követően a madarak nem hagyják ott egyből a költőhelyet, ezért ha a fészket vissza tudjuk "szerelni" a falra vagy műfészekkel helyettesítjük, a madarak zavartalanul élhetik tovább az életüket.

 

A régi fészek megjavítása, visszaragasztása

A betonkeményre száradt sárból készült fészkek nem feltétlenül törnek darabokra a leeséskor. Ilyenkor a fal és a fészek hátuljának portalanítását követően a lehető leggyorsabb száradási idejű csemperagasztóval, kétkomponensű műgyanta ragasztóval, esetleg homok finomságú szitált kavics és cement 3:1 arányú keverékével (beton) visszaragaszthatjuk a fészket a falra. Ez a módszer akkor is járható lehet, ha a leeséskor megrepedt vagy eltört fészket - mint egy törött vázát - előtte meg tudjuk ragasztani. Számolva az akár több napos száradási idővel, érdemes a fészek alá fecskepelenkát kihelyezni, mert ezzel, és az erre állított "párnafákkal" alá tudjuk támasztani, a falnak tudjuk feszíteni a fészket a ragasztó vagy a beton száradási ideje alatt. A költés végeztével az ilyen megrongálódott fészket szedjük le és pótoljuk műfészekkel, nem érdemes újabb fészekaljak biztonságát kockáztatni.

 

Pótlás műfészekkel

Sajnos ha egy fészek leszakad, általában szét is törik és még ideiglenesen sem javítható meg. Ilyenkor mesterséges fészekpótlékokat és fecske műfészket használhatunk. A fészekpótlék bármilyen megfelelő - a fészekhez hasonló belméretű - tálka (földdel kellő sekélységűre alakított virágcserép, családi margarin doboza, fa ládika stb.) lehet, amit a legjobb az előző pontban említett fecskepelenka alapra, a fészek eredeti helyére vagy annak közelébe rögzíteni. Ez a megoldás gyors, akár néhány tíz perc alatt is kivitelezhető. Arra kell nagyon ügyelni, hogy a pótfészek belmérete: az átmérő és a mélység minél jobban hasonlítson az eredeti fészekére, hogy a fiókák kényelmesen érezzék magukat és testileg is legyen helyük gyarapodni; továbbá arra is figyeljünk, hogy az eszköz stabilan álljon, ne tudja lefújni a szél és állja az igénybevételt: a fiókák mocorgását és az etetni érkező, a "fészekben" megkapaszkodó szülők súlyát. Fecskefészek-pótlás hosszában félbevágott lopótökből is készíthető, erről részletesen olvashat a Madártávlat magazin 2010/őszi számának 23. oldalán itt >>

Az MME boltjában kapható műfecskefészkek jelentik az igazán tökéletes pótlást, ezek beszerzése azonban a postai csomagküldéssel több napig is eltarthat, ezt az időt az előbb részletezett eszközökkel vészelhetjük át.

Ha a fészek párkányos ablakbeugróban szenvedett balesetet, a lehető legegyszerűbb, leggyorsabb megoldás, ha a fészekpótlékot (ami lehet egy gyékénykosár is) a párkány belső sarkába helyezzük ki (lásd a következő képet). Ilyenkor érdemes az ablak fészek mögötti részét átlátszatlan papírral, vászonnal stb. eltakarni, hogy a mozgásunk ne zavarja, ne késztesse ugrálásra a fiókákat, ami a leesésüket okozhatja.

Rögtönzött fecskefészek fagyisdobozból (Fotó: László Csaba).
Rögtönzött fecskefészek fagyisdobozból (Fotó: László Csaba).

Mentett molnárfecske-fiókák (Fotó: Tóth Erzsébet).
A leszakadt fészek ideiglenes pótlását ebben az esetben egy ronggyal
helyettesítette a madárvédő (Fotó: Tóth Erzsébet).

 

A fiókák örökbeadása

A természetvédelem egyik legfontosabb alapelve, hogy a kölyköknek, fiókáknak az a legjobb, ha fajtársi környezetben növekedhetnek fel, mert így biztosítható a fajnak megfelelő szocializáció, a testi és mentális fejlődés. Ezért ha lehetőség van rá, az elárvult fiókákat - különösen a fokozottan védett sasok, gólyák, sólymok esetében - fajtársak hasonló korú fiókás fészkeibe adjuk örökbe. Ez a módszer a fecskéknél is alkalmazható, ezért ha tehetjük, egy-egy fiókát csempésszünk be az azonos faj lakott fészkeinek fiókái közé. Itt elsősorban arra ügyeljünk, hogy körülbelül hasonló fejlettségű (életkorú - ami a tollborítottság és a méret alapján becsülhető meg) fiókákból álló és lehetőleg alacsonyabb fiókaszámú fészekaljat válasszunk. Ha így járunk el, az örökbefogadó szülők nem fogják észrevenni a turpisságot, a közhiedelemmel ellentétben nem érzik meg az ember által megfogott madár szagát. 

 

Ha nincs más megoldás – marad a fiókamentés

Amennyiben nem lehet pótolni a fészket vagy örökbeadni a fiókákat, marad a fiókamentés, amiről részletesen olvashat itt >>

Mentett molnárfecske-fiókák (Fotó: Tóth Erzsébet).
Az ilyen fejlettségű, néhány napos fejlődés után röpképessé váló
és elengedhető e
lárvult fiókák (a képeken molnárfecskék) ...

Mentett molnárfecske-fiókák (Fotó: Tóth Erzsébet).
 ... nagyon együttműködőek, aktívan kérik a táplálékot, ...

Mentett molnárfecske-fiókák (Fotó: Tóth Erzsébet).
... ezért viszonylag egyszerűen és gyorsan felnevelhetők. A képen az egyik
madár lisztkukacot
vesz el a csipeszről (Fotók: Tóth Erzsébet).

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

 

Orbán Zoltán