Szőlőrigó
Szőlőrigó

Nevek és kódok

Magyar név
Szőlőrigó
Tudományos név
Turdus iliacus
Angol név
Redwing
EURING-kód
12010
HURING-kód
TURILI

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Rigófélék
Turdidae

Testméretek

Testhossz (cm)
21-21
Szárny fesztávolság (cm)
33-34
Hím tömege (g)
50-75
Tojó tömege (g)
50-75

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
NT – Mérsékelten fenyegetett (Near threatened)
Vörös lista (EU)
VU – Sebezhető (Vulnerable)
Berni Egyezmény
III. függelék
Bonni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

Alkatában, méretében és színezetében is nagyon hasonlít az énekes rigóra, de feltűnő, világos szemsávja és vöröses színű hónaljtollai alapján attól könnyen elkülöníthető. Táplálkozási szokásai is a többi rigóhoz hasonlítanak. Költőhelyén gilisztákat, rovarokat és pókokat fogyaszt, ősztől pedig fokozatosan átáll a növényi táplálékra. Ilyenkor főként bogyókat eszik. Nagyobb, homogén csapatban hazánkban ritkán fordul elő, inkább magányosan, vagy fenyőrigókhoz csapódva látni. Vonuló, a telet Nyugat- és Dél-Európában, kisebb részben Közép-Európában és Északnyugat-Afrikában tölti. Magyarországon nagy számban vonul át főként ősszel, de kisebb mennyiségben rendszeresen át is telel. Ősztől tavaszig szinte bárhol találkozhatunk vele, de előnyben részesíti a parkokat, ártereket, erdőket.

Élőhelye, költése:

Főként Észak- és Északkelet-Európában fészkel, de kisebb, elszigetelt populációja él Közép-Európa néhány magashegységében is. Kedveli a nedvesebb, sűrű aljnövényzetű elegyes erdőket. Nyíresek, füzesek és égeresek a legkedveltebb fészkelő területei, a homogén fenyvesekben ritkán telepszik meg. Akár parkokban, kertekben is költhet. Fészkét a tojó rendszerint alacsony magasságban lucfenyőre, nyírfára vagy égerre, de sokszor egyszerűen a talajra építi. A kertekben költő párok általában az épületeken választanak fészkelőhelyet maguknak. A fészek készítése a tojó feladata, melyhez növényi szálakat, gyökérdarabokat, mohát, leveleket, használ, amit sárral, agyaggal tapaszt össze. A belsejét vékony fűszálakkal béleli. Átlagosan 5-6 tojást rak, melyeken csak a tojó kotlik. Mivel a hím ilyenkor nem hord táplálékot párjának, a tojó időnként elhagyja a fészket, hogy táplálkozzon. A fiókák etetésében már a hím is segít. Évente kétszer költ. Sokszor több pár egymás közelében is fészkelhet.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres vendég

Előfordulási időszak: október-április hónapokban


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>


A fenti animált térképen lehet megtekinteni (a PLAY gombra kattintva) a faj európai előfordulását térben és időben (heti felbontásban). A térkép a EuroBirdPortal-ról származik, amelyhez a magyarországi adatokat a MAP adatbázisból biztosítjuk.

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Megkerülési térkép

Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei (a térkép tartalmazza azoknak a – madárgyűrűzési adatbankban szereplő – madaraknak a külföldi vonatkozású megkerülési adatait is, amelyeket a történelmi Magyarország területén gyűrűztek).

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

A kézrekerülések körülményei

A kérzekerülési körülmények 8 fő csoportba kerültek összegzésre. A diagram csak a kézrekerüléseket tartalmazza (a visszafogásokat és a megfigyeléseket nem).

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Szőlőrigó. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-turili Letöltés dátuma: 2022-07-06