Megjelent az Emlőshatározó ingyenes mobiltelefonos alkalmazás

Újabb, ingyenesen letölthető okostelefonos határozó alkalmazást készített a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület. A 2016-ban megjelent Madárhatározó és a 2017-ben indult Kétéltű- és Hüllőhatározó mellett ez a harmadik olyan könnyen kezelhető alkalmazás, ami a természetjárókat segíti. 

Emlőshatározó mobiltelefonos alkalmazás

Jártál már úgy az erdőben, hogy nem tudtad eldönteni, hogy melyik szarvasféle suhant át előtted az ágak között? Meg tudod különböztetni egymástól a peléket? Nem okoz többé fejtörést, ha van nálad okostelefon és letöltöd az új emlőshatározó mobiltelefonos alkalmazásunkat! 

Az MME és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkájaként létrejött határozó azoknak készült, akik természetjáróként egy állandóan kéznél lévő határozó segítségével még egyszerűbben szeretnék megtudni, milyen emlős állatot láttak erdőn, mezőn, vagy akár a kertben. Magyarország első mobiltelefonos emlőshatározó alkalmazása hasonló funkciókkal rendelkezik, mint a már jól ismert Madárhatározó és Kétéltű- és hüllőhatározó applikációk:

  • Határozás
  • Lexikon
  • Játék
  • 85 emlősfaj, kb. 25 lábnyom

Az alkalmazásban használt illusztrációk Zsoldos Márton munkái. 

Köszönjük a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesületnek a közreműködést! 

 

Az applikáció feltöltése a telefonra

Az alkalmazás Android és iOS rendszereken fut, elsősorban mobiltelefonokra lett fejlesztve, tableteken vagy egyáltalán nem, vagy rosszabb minőségben működik. 

Az alkalmazás letöltéséhez nem kell mást tennie, mint a Google Play áruházban (Androidos telefonok esetén) a keresőmezőbe beírni azt, hogy „Emlőshatározó”, majd a telepítésre kattintani.  Az áruházakban az alábbi kis ikon fog megjelenni:


Ezt az ikont keressük a Google Play vagy az
App Store áruházakban

 

Ha megtaláltuk az ikont, a telepítés gombra kell kattintani. Telepítés után csak keressük meg telefonunkon az ikont és kezdődhet is a határozás!

Ha telefonon olvassa, kattintson a linkekre, ami elviszi az apphoz:

Android telefonhoz >>IDE 
iPhone-hoz >>IDE

A határozást menete 

1. Ha határozni szeretnénk, válasszuk az „Ez mi lehet?” gombot, és már kezdődhet a határozás. 

2. A következő képernyőn, egymás alatt három felületen ki tudjuk választani a meghatározni kívánt emlős alakját, a legjellemzőbb színét és az élőhelyet, amin látjuk/láttuk. Ehhez menjünk a megfelelő kategóriára és ujjunkat jobbra-balra húzva a kijelzőn kiválaszthatjuk a kívánt beállítást. Nem feltétlenül szükséges mind a három kategóriát leszűkítenünk, hiszen ha már az egyikben kiválasztottunk egy szűrési feltételt, az alkalmazás legalul, a narancssárga mezőben kiadja a lehetséges találatokat. Ezeket vagy megtekintjük, vagy ha túl sok találat van, tovább szűkíthetjük a találati listát. 

 

3. Ha a találati listát az ujjunkkal lefelé görgetve megtaláltuk a keresett fajt, kattintsunk a képére. A következő képernyőn megjelenik a faj részletes leírása, tudományos és angol neve, rendszertani besorolása, természetvédelmi értéke, és egyes fajoknál a képen ujjunk jobbra-balra csúsztatásával tekinthetjük meg a további képeket. 


Így fest az egyes fajok adatlapja

Lexikon

Ha nem határozni szeretnénk, hanem csak úgy ismerkedni a fajokkal, kattintsunk a „Lexikon” funkcióra, ami az alkalmazásban található összes fajt tartalmazza. 

 

Játék

Az applikáció játék funkciójával a fajismeretünket vagy éppen a frissen megszerzett tudásunkat is próbára tehetjük. 


A jobb felső sarokban látszódik, hogy
hány "életünk" van még

Használatra fel!

Reméljük, mindenki kedvét leli a mobiltelefonos alkalmazásban és megtalálja a fajt, amire kíváncsi volt! Annak érdekében, hogy az applikáció a sokféle okostelefonon és ezek különböző operációs rendszerein is hibamentesen fusson, sok tesztelésre van szükség. Amennyiben valamelyik funkciónál hibát észlel, kérjük, írja meg nekünk a hiba leírását a telefonja típusával és a szoftver verziószámával egyetemben az mme@mme.hu email címre. Köszönjük! 

Az Emlőshatározó denevéres moduljában található 28 faj adatlapja és grafikái a Magyar-Szlovák-Román-Ukrán Határon Átnyúló Program finanszírozásával, a "Bat4Man projekt keretében valósult meg. Projektkód: HUSKROUA/1702/6.1/0021.

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!

 

Kapcsolódó hírek

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.

Öreg tollruhás hamvas rétihéja hím (fotó: Hencz Péter)

Az MME Hamvasrétihéja-védelmi Munkacsoport keretein belül a korábbi évekhez hasonlóan  2022-ben is folytatódtak a hamvas rétihéják alaposabb megismerését és védelmét célzó tevékenységeink a Grassland HU projekt vállalásának megfelelően. 2020-ban és 21-ben nyomkövetős madarak viselkedését és fészkelőhelyeik tulajdonságait ismertük meg.