Tüzesfejű királyka
Tüzesfejű királyka

Nevek és kódok

Magyar név
Tüzesfejű királyka
Tudományos név
Regulus ignicapillus
Angol név
Firecrest
EURING-kód
13150
HURING-kód
REGIGN

Rendszertan

Rend
Verébalakúak
Passeriformes
Család
Poszátafélék
Sylviidae

Testméretek

Testhossz (cm)
9-9
Szárny fesztávolság (cm)
13-16
Hím tömege (g)
4-7
Tojó tömege (g)
4-7

Védelmi státusz

Hazai jogi védettség
védett
Természetvédelmi érték (Ft)
25 000
Vörös lista (globális)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (Európa)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Vörös lista (EU)
LC – Nem fenyegetett (Least Concern)
Berni Egyezmény
II. függelék

Leírás és életmód 

A sárgafejű királykával együtt a legkisebb hazánkban előforduló madár, közeli rokonától leginkább fehér szemsávja és a felette húzódó fekete szemöldöksávja különíti el. Tömege mindössze 5 gramm körül van. Hazánkban ritka költőfajnak, és szórványos vonulónak számít. Apró rovarokkal, hernyókkal és pókokkal táplálkozik. A tőlünk északabbra költő populációk vonulók. Nálunk minden évben előfordulnak áttelelő példányok, leggyakrabban városi környezetben kísérlik meg a zord időszak átvészelését. A telet Dél-Európában és Észak-Afrikában tölti. Vonulása valamivel hamarabb kezdődik, mint a sárgafejű királykáé.

Élőhelye, költése:

Elterjedési területe kisebb, mint a sárgafejű királykáé. Észak- és Kelet-Európa kivételével az egész kontinensen költ, valamint kisebb populációi Észak-Afrika partvidékén is élnek. A hegységi, valamint dombvidéki lucosokat kedveli. Fészkét is lucfenyőre építi javarészt mohából. Évente kétszer költ, és rokonához hasonlóan a második költés már akkor elkezdődik, amikor az első fészekalj fiókái még nem repültek ki. Ekkor a hím folytatja a fiókák gondozását, amíg a tojó az új fészek építését végzi. Átlagosan 8-10 tojás rak, melyeken csak a tojó kotlik. Jellegzetes vékony jelzőhangja erősebb mint rokonáé.

Előfordulás és állományainak helyzete 

Hazai fészkelő-állománya 400 - 500 párra tehető (1995-1997), az országos állományváltozás trendje nem ismert (2000-2012, nincs elegendő adat).

Hazai előfordulás

Státusz: rendszeres fészkelő

Előfordulási időszak: egész évben előfordul, de március-április és szeptember-október hónapokban gyakoribb


További fajokról a MAP adatbázisában tekinthetőek meg hasonló térképek. >>
A fenti interaktív térképen a 1999.01.01. óta eltelt időben megfigyelt és a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött adatok alapján láthatóak a faj előfordulásának helyei és a fészkelés valószínűségére utaló információk (színezés). 
Térbeli felbontás: 10*10 km (UTM négyzetek)


A fenti interaktív grafikonon a Madáratlasz Program (MAP) adatbázisba feltöltött "teljes fajlistás" adatok alapján látható a faj előfordulási gyakoriságának alakulása az utóbbi 26 hétben, hetenkénti bontásban. További fajokról - bármely időszakra vonatkozóan - a MAP adatbázisban a "Fajok előfordulási gyakorisága" oldalon tekinthetőek meg hasonló grafikonok és térképek. >>

Madárgyűrűzési adatok 


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.


A grafikonokon használt kor kódok: Pull.: fióka korban gyűrűzött; 1y: a kikelés évében gyűrűzött („első éves”); 1+: a kikelést követő évben vagy években gyűrűzött („1. évén túl”); F: nem meghatározható (de nem fióka) korban gyűrűzött madarak.

Magyarországi madárgyűrűzési helyek területi eloszlása (1951-től)

Az egyes szimbólumok mérete arányos az adott koordinátán megjelölt madarak mennyiségével.

Média 

Kapcsolódó linkek 

Angol nyelven:

BirdLife fact sheet >> 
a BirdLife International megfelelő oldala

2015 European Red List assessment (PDF) >> 
a BirdLife európai Vörös Listájának megfelelő oldala

The Internet Bird Collection >> 
on-line audiovizuális archívum a világ madarairól

Xeno-canto bird sounds >> 
on-line madárhang adatbázis

Galéria: 

Ajánlott idézés

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (2022) Magyarország madarai: Tüzesfejű királyka. http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-regign Letöltés dátuma: 2022-09-25