Hogyan készíthetünk műfecskefészkeket otthon?

Az eresz alá költöző molnárfecskék és füsti fecskék költése műfészkekkel segíthető. Cikkünkben a fecskeműfészek-készítés otthon is könnyen és olcsón megvalósítható lépéseit mutatjuk be, remélve, hogy sokan fogadják ilyen otthonokkal az április-májusban költeni kezdő fecskéket.

Műfecskefészkeket otthon is egyszerűen és olcsón tudunk készíteni – segítünk, hogy közösen segíthessünk (Fotók: Orbán Zoltán)

 

Az állomány fele már kipusztult

A hazai fecskeállomány 2000-2010 között összeomlott, az ezredforduló első évtizedének végére az állománycsökkenés meghaladta az 50%-ot. A tendencia sajnos nem fordult meg, viszont közben nagyot változott a világ.

Az elmúlt években jelentősen felerősödött a klímaváltozás, melynek egyik következményeként szinte évről-évre újabb és újabb mezőgazdasági kártevő rovarok és betegségeket terjesztő szúnyogfajok érkeznek Magyarországra. Éppen ezért az olyan rovarevők szerepe, mint amilyenek a fecskék (tovább a denevérek) is, jelentősen felértékelődik, hiszen ők biológia úton, plusz környezetterhelés nélkül csökkentik a rovarok számát. Hiányukban ezt agrárkemikáliákkal és rosszul végrehajott szúnyogirtással végezzük el, ami súlyosan környezetszennyező és természetkárosító.

Éppen ezért jól felfogott érdekünk, hogy a megmaradt fecskeállomány megőrzése mellett műfészkek kihelyezésével is tegyünk számuk gyarapodásához.

 

Sárfészket építő fecskéink

Ahhoz, hogy megfelelő műfészekkel tudjuk őket segíteni, ismernünk kell két sárfészket építő fecskénk egymástól részben eltérő költési viselkedését.

Molnárfecske fészke (Fotó: Orbán Zoltán) Füsti fecske fészke (Fotó: Orbán Zoltán)
Molnárfecske (Fotó: Orbán Zoltán) Füsti fecske (Fotó: Orbán Zoltán)
Molnárfecske (Fotó: Orbán Zoltán) Füsti fecske (Fotó: Orbán Zoltán)

a molnárfecske   a füsti fecske
- zárt fészket épít egészen a tető síkjáig
   feltolva, kis bejárati nyílással;
      - nyitott fészket épít, a tető síkjától
       távolabb, attól akár méterekkel is lejjebb;
- elsősorban épületek eresze alatt,
   ablak-, erkély- és tornácbeugróban;
      - elsősorban istállók belsejébe (de eresz
       alatt is);
- egyes fészket is épít, de ha teheti,
   több száz, több ezer egymásra épülő
   fészekből álló, zsúfolt kolóniát alkot;
      - egyes fészket is épít, de ha teheti, laza
       csoportban költ, fészkei általában
       nem érintkeznek egymással;
- a nagyvárosokba, a lakótelepekre is
   követet bennünket;
       - erősen kötődik az állattatáshoz, a falusias
       környezethez.

Nagyításhoz katt a képekre (Fotók: Orbán Zoltán)

 

2017-ben előkerült egy harmadik sárfészket építő faj, a vörhenyes fecske is Magyarországon. Az, hogy ez a madár tartósan megtelepszik-e hazánkban, még a jövő zenéje, és pillanatnyilag nem szorul külön segítségre.

 

MŰFÉSZEKKÉSZÍTÉS

Mivel a molnárfecske és a füsti fecske fészkének alakja és belmérete nagyjából megegyezik, az alábbiakban a változatosabb módon elkészíthető, és városi környezetben szélesebb körben alkalmazható molnárfecske műfészkek készítését mutatjuk be.

 

Méret, alak

Sárból építkező fecskéink klasszikusan negyedgömb alakú fészkeket raknak. Ez a forma különösen az egymásra épülő fészkekből álló telepek alkotó molnárfecskék számára kedvező.


A molnárfecskék zárt, szűk bejárati nyílással ellátott fészkeinek alakja ilyen
többszintes telepek létrehozását is lehetővé teszi (Videó: Orbán Zoltán)

Molnárfecske műfészek belső méretei. Ez a műfészektípus füsti fecskék számára is megfelelő, esetükben a fészekre nem kell bejáratot készíteni (Forrás: mme.hu)
Molnárfecske műfészektípusok belső méretadatai – 5 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán)

Molnárfecske műfészek belső méretei. Ez a műfészektípus füsti fecskék számára is megfelelő, esetükben a fészekre nem kell bejáratot készíteni (Forrás: mme.hu)

Felső rögzítésű molnárfecske műfészek (felülnézetből, leszerelt tetőlappal) belső méretei - készítő Walter Haubner (Fotó: mme.hu)

Felső rögzítésű molnárfecske műfészek a felszerelt tetőlappal, elölnézetből - készítő Walter Haubner. Mivel ez a műfészektípus felülről zárt, füsti fecskék megtelepítésére nem alkalmas (Fotó: mme.hu)

Felső rögzítésű molnárfecske műfészek belseje felülnézetből, felszerelt tetőlappal - készítő Walter Haubner (Fotó: mme.hu)

 

Sablontípusok

A sablon az az eszköz, ami megadja a műfészek formáját. Típusát tekintve lehet negatív (valamilyen puha, de erős anyagba mélyített) vagy pozitív (domború). A sablon elkészítéséhez szükségünk lesz az előző fejezetben megadott fészekméretekre.

Első lépésben rajzoljuk meg a leendő műfészek felső, külső peremét (azért a külsőt, mert a negatív sablonnál a fészek falvastagságát is be kell számítanunk, ezt is el kell távolítanunk). Ehhez használhatunk az előző fejezetben megadott méretek alapján kézzel rajzolt kartonlap sablont, vagy mint a képen, egy mintaként rendelkezésünkre álló fészket, amihez akár vásárolt műfészket is használhatunk (Fotó: Orbán Zoltán)
A negatív sablon alapjául megfelelő vastagságú, például lépésálló vagy lábazatszigetelő
műanyaghab-lapot használjunk – 8 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

Érdemes akkora műanyag lapot szereznünk, amibe legalább két sablont készíthetünk – ez később jelentősen meggyorsítja a munkát, mert miközben az egyikben szikkad a nedves keverék, a másikban egy újabb fészket tapaszthatunk ki (Fotó: Orbán Zoltán)

Ha megvan a körvonal, egy tapétavágóval (sniccer) hosszában és keresztben irdaljuk be a leendő fészekmélyedést, hogy el tudjuk távolítani a felesleges anyagot. A körvonal mentén ügyeljünk arra, hogy a pengét kissé ferdén befelé, a leendő fészekmélyedés alsó középpontját mindegy megcélozva tartsuk (Fotó: Orbán Zoltán)

A beirdalt darabok kézzel is könnyen kitörhetők (Fotó: Orbán Zoltán)

A beirdalt darabok kézzel is könnyen kitörhetők (Fotó: Orbán Zoltán)

Óvatosan, rétegről-rétegre mélyítsük a sablont, közben gyakran használjuk a mérőszalagot vagy a mintafészket (Fotó: Orbán Zoltán)

A vége felé már ne késsel, hanem közepesen durva csiszolóvászonnal dolgozzunk, így alakítsuk ki a tetején és középen még függőleges, az alsó harmadban viszont már befelé ívelő fészekcsészét. Fontos, hogy a fészek alján legyen egy kb. kávéscsészényi, vízszintes vagy kicsit homorú rész, ami megakadályozza a tojások szétgurulását (Fotó: Orbán Zoltán)

Ez a pozitív sablon olyan molnárfecske műfészekhez készült, ami saját tetővel rendelkezik, ezért vízszintes felület alá, második sorban helyezhető ki (lásd a következő képen). A sablon oldalánál jól láthatók azok a tiplik, amik a sablonra később vastagon felhordott fészekanyag falábba kerülve lehetővé teszik majd a facsavaros felrögzítést – készítette Walter Haubner  (Fotó: Orbán Zoltán)
A pozitív sablon esetében valamilyen jól alakítható, de tartós és vízálló anyagból
(lehet az előzőleg említett habból faragni-csiszolni, keményre gyúrt alufóliából)
formázzuk meg a leendő fészek belső terét – 11 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán)

Az előző képen látott pozitív sablonnal készült fészkek önhordó, saját tetővel rendelkező fémlapon, szárnyas anyacsavar rögzítéssel – készítette Walter Haubner (Fotó: Orbán Zoltán)

Az előzőekben látottaktól eltérő típusú, de majd szintén felső lapra szerelve kihelyezendő molnárfecske műfészek pozitív sablonja a párnafában – készítette Walter Haubner (Fotó: Orbán Zoltán)

Az előzőekben látottaktól eltérő típusú, de majd szintén felső lapra szerelve kihelyezendő molnárfecske műfészek pozitív sablonja – készítette Walter Haubner (Fotó: Orbán Zoltán)

Az előzőekben látottaktól eltérő típusú, de majd szintén felső lapra szerelve kihelyezendő molnárfecske műfészek pozitív sablonja – készítette Walter Haubner (Fotó: Orbán Zoltán)

Így néz majd ki az ezzel a sablonnal készült műfészek (a képen a tető hordlap nélkül). Ennek a fészektípusnak azért ilyen vastag (és több rétegű) a fala, hogy lehetővé tegye a csavaros rögzítést – készítette Walter Haubner (Fotó: Orbán Zoltán)

Így néz majd ki az ezzel a sablonnal készült műfészek (a képen a tető hordlapra szerelve, fejjel lefelé) – készítette Walter Haubner (Fotó: Orbán Zoltán)

A távolabbi (jobb) kézben a sablon, a közelebbi (bal) kézben a tető hordlapra szerelt kész fészek – készítette Walter Haubner (Fotó: Orbán Zoltán)

A képen jó látható a műfészket a tető hordlapra rögzítő négy facsavar feje – készítette Walter Haubner (Fotó: Orbán Zoltán)

Az előző felvételeken látott műfészektípus több darabja is kihelyezve és fecskék által lakottan  készítette Walter Haubner (Fotó: Orbán Zoltán)

Az előző felvételeken látott műfészektípus kétfészkes, iker változata kihelyezve és fecskék által lakottan  készítette Walter Haubner (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Műfészek elkészítése

Fecskeműfészkek otthoni készítéséhez legjobb modellgipsz és fűrészpor keverékét (2-3 kis marék fűrészporhoz 4-5 púpos evőkanál gipsz) vagy kültéri, fagyálló csemperagasztót (ebbe is keverhetünk fűrészport) használni.

5 kg-os kiszerelésű fehér modellgipsz 8-12 perces száradási idővel (Fotó: Orbán Zoltán)
A modellgipsz és a csemperagasztó is többféle kiszerelésben kapható – 3 fotó,
katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

2 kg-os kiszerelésű fehér modellgipsz (Fotó: Orbán Zoltán)

Időjárás- és fagyálló csemperagasztó (Fotó: Orbán Zoltán)

Első lépésben béleljük ki a sablont vékony, de erős műanyaggal, például egy szétvágott zacskó darabjával (Fotó: Orbán Zoltán)
Molnárfecske-műfészek készítése negatív sablonba, gipsz és fűrészpor keverékéből
– 30 fotó, katt a képre (Fotók: Orbán Zoltán)

Húzzunk gumikesztyűt (Fotó: Orbán Zoltán)

Szárazon adagoljuk egybe a gipszet és a fűrészport (2-3 kis marék fűrészporhoz 4-5 púpos evőkanál gipsz), majd víz óvatos adagolásával készítsünk gyurmánál kicsit hígabb állagú masszát (Fotó: Orbán Zoltán)

Szárazon adagoljuk egybe a gipszet és a fűrészport (2-3 kis marék fűrészporhoz 4-5 púpos evőkanál gipsz), majd víz óvatos adagolásával készítsünk gyurmánál kicsit hígabb állagú masszát (Fotó: Orbán Zoltán)

A masszából csípjünk ki teniszlabdánál kicsit kisebb adagot, így is ellenőrizve a megfelelő állagot (Fotó: Orbán Zoltán)

Felezzük meg a kezünkben lévő adagot, majd simítsuk bele a sablonba (Fotó: Orbán Zoltán)

Szem előtt tartva gipsz gyors kötését (melegedni kezd), addig ismételjük a dolgot, amíg teljesen ki nem béleltük a sablon falát (Fotó: Orbán Zoltán)

Szem előtt tartva gipsz gyors kötését (melegedni kezd), addig ismételjük a dolgot, amíg teljesen ki nem béleltük a sablon falát (Fotó: Orbán Zoltán)

Szem előtt tartva gipsz gyors kötését (melegedni kezd), addig ismételjük a dolgot, amíg teljesen ki nem béleltük a sablon falát (Fotó: Orbán Zoltán)

Ezt követően enyhén nedves ecsettel simítsuk el az ujjaink nyomát, így finomítva a fészekcsésze belső felületét (Fotó: Orbán Zoltán)

Ezt követően enyhén nedves ecsettel simítsuk el az ujjaink nyomát, így finomítva a fészekcsésze belső felületét (Fotó: Orbán Zoltán)

Molnárfecske-műfészek esetében egy vékony és keskeny pengével (a képen szikével) vágjuk ki a fészek bejáratát (füstifecskefészek esetén ez a lépés kihagyandó), amihez vastagabb műanyag lapból készült sablont is használhatunk (Fotó: Orbán Zoltán)

Molnárfecske-műfészek esetében egy vékony és keskeny pengével (a képen szikével) vágjuk ki a fészek bejáratát (füstifecskefészek esetén ez a lépés kihagyandó), amihez vastagabb műanyag lapból készült sablont is használhatunk (Fotó: Orbán Zoltán)

Benedvesített ujjal pontosítsuk, tömörítsük a bejárat ívét (Fotó: Orbán Zoltán)

Végül enyhén nedves ecsettel fejezzük be a bejárat kialakítását (Fotó: Orbán Zoltán)

Kb. 10 percnyi szikkadást követően (ha van egy másik sablonunk, ezt az időt egy másik fészek elkészítésére használhatjuk fel) a nejlon béléssel óvatosan kiemelhetjük a megszilárdult műfészket (Fotó: Orbán Zoltán)

Finoman tegyük le az asztalra (Fotó: Orbán Zoltán)

Fejtsük le nejlont, és ezt a sablonba visszatéve máris egy újabb fészek készítésébe kezdhetünk (Fotó: Orbán Zoltán)

A kész műfészek (Fotó: Orbán Zoltán)

Az éppen elkészült fészek (balra) természetesen még nem alkalmas a kihelyezésre, előtte néhány napi szárítást igényel, amíg teljesen kiszáradva (jobbra) ki nem fehéredik (Fotó: Orbán Zoltán)

A gipsz-fűrészpor keverékből készülő műfészek napon is előszárítható, de ha van idő, érdemesebb szellős, árnyékos helyre tenni (Fotó: Orbán Zoltán)

Egy-két napnyi száradást követően ráspollyal óvatosan tisztázzuk le a peremet, hogy jól illeszkedjen majd a tető síkjához (Fotó: Orbán Zoltán)

Egy-két napnyi száradást követően ráspollyal óvatosan tisztázzuk le a peremet, hogy jól illeszkedjen majd a tető síkjához (Fotó: Orbán Zoltán)

Közben egy sima, vízszintes felületen többször ellenőrizzük az eredményt (Fotó: Orbán Zoltán)

Közben egy sima, vízszintes felületen többször ellenőrizzük az eredményt (Fotó: Orbán Zoltán)

A ráspollyal alakítsuk ki a bejárat ívét is, a belső oldalon lehetőleg lejtősre alakítva a fészekcsészét, hogy a madarak könnyebben tudjanak ki-be közlekedni, kikukucskálni (Fotó: Orbán Zoltán)

Közepes szemcsézettségű csiszolóvászonnal simítsuk el a fészekcsésze belsejét is (Fotó: Orbán Zoltán)

Végül egy száraz ecsettel portalanítsuk az immáron kirakásra kész műfészket (Fotó: Orbán Zoltán)

Ennek a műfészeknek olyan negatív sablonja van, ami függőleges hátfalat, így a felső perem mellett plusz ragasztási felületet, ezáltal jobb rögzíthetőséget biztosít a fészeknek (Fotó: Orbán Zoltán)

Ennek a műfészeknek olyan negatív sablonja van, ami függőleges hátfalat, így a felső perem mellett plusz ragasztási felületet, ezáltal jobb rögzíthetőséget biztosít a fészeknek (Fotó: Orbán Zoltán)

Pozitív sablon esetén a fészeképítőanyag-keveréket a párnafán, nejlondarabon fejjel lefelé fordított és tapadásmentes nejlonnal borított sablonra hordjuk fel, majd száradás után a mintát óvatosan, mintegy dugóként távolítjuk el a fészekből (Fotó: Orbán Zoltán)
Pozitív sablon esetén a fészeképítőanyag-keveréket a párnafán, nejlondarabon
fejjel lefelé fordított és tapadásmentes nejlonnal borított sablonra hordjuk fel,
majd száradás után a mintát óvatosan, mintegy dugóként távolítjuk
el a fészekből (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Kihelyezés

Mielőtt a helyére rögzítenénk a molnárfecske-műfészkeket, érdemes ezek aljába száraz füvet tenni, ezzel is megkönnyítve a beköltöző madarak dolgát. A nyár közepén kezdődő másodköltéskor ezt a munkát a madarak már elvégzik helyettünk. Elegendő a fészektelep közelébe, egy nyílt gyepfoltra kitenni a száraz fészekanyag halmait, ahonnan a fecskék szépen behordják a csőrükkel a fészekbe az elhasználódott és kidobott régi fészekanyag helyére

A fészekanyag nemcsak szigeteli, de a szétgurulástól és a sérülésektől is védi a tojásokat (Fotó: Orbán Zoltán)
A fészekanyag nemcsak szigeteli, de a szétgurulástól és a sérülésektől
is védi a tojásokat.  – 4 fotó, katt a képre
(Fotók: Orbán Zoltán)

A fészekanyag nemcsak szigeteli, de a szétgurulástól és a sérülésektől is védi a tojásokat (Fotó: Orbán Zoltán)

Éppen ezért a műfészkek kihelyezésére készülve érdemes előkészíteni, gyakori forgatással szárítani és felhalmozni ilyen nyírt füvet (Fotó: Orbán Zoltán)

Éppen ezért a műfészkek kihelyezésére készülve érdemes előkészíteni, gyakori forgatással szárítani és felhalmozni ilyen nyírt füvet (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Szintén a beköltözés valószínűségét növelő fogás, ha a műfészkeket, különösen a fehér gipszből készülteket, kívülről sáros vízbe mártott vékony ecsettel "terepesítjük"!

A könnyű, ugyanakkor törékeny gipsz-fűrészpor keverékanyagú műfészket legjobb ragasztással kihelyezni.

A ragasztáshoz rendelkezésünkre áll a Pattex Extreme Total „egy másodperces”, pisztolyadagolós ragasztója (Fotó: Orbán Zoltán)
Ehhez rendelkezésünkre áll a Pattex Extreme Total „egy másodperces”,
pisztolyadagolós ragasztója – 8 fotó, katt a képre
(Fotó: Orbán Zoltán)

A ragasztáshoz rendelkezésünkre áll a Pattex Extreme Total „egy másodperces”, pisztolyadagolós ragasztója (Fotó: Orbán Zoltán)

Egy újságpapírra nyomjunk ki körülbelül ilyen hosszúságban, kisujjnyi vastagságú ragasztócsíkot. A jobb láthatóság érdekében a következő képeken a fehér ragasztót agyaghurka helyettesíti (Fotó: Orbán Zoltán)

Vattacsomóval nedvesítsük meg a műfészek ragasztandó felületeit – a peremet és a hátfalat is (Fotó: Orbán Zoltán)

Vékony késpengével vágjunk a ragasztóhurkából kb. babszemnyi darabokat, és ezt a képen látott módon vigyük fel egymást után a ragasztási felületre (Fotó: Orbán Zoltán)

Vékony késpengével vágjunk a ragasztóhurkából kb. babszemnyi darabokat, és ezt a képen látott módon vigyük fel egymást után a ragasztási felületre (Fotó: Orbán Zoltán)

Ha megvagyunk, tapasszuk a helyére a fészket, és a ragasztó megkötéséig erősen nyomjuk oda. Bár a tubuson „egy másodperc” szerepel, legalább tízig-tizenötig számoljunk el, mielőtt elengedjük a fészket (Fotó: Orbán Zoltán)

Közben az ujjunkkal simítsuk el a nyomástól kitüremkedő ragasztófelesleget (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Ennek a ragasztónak további nagy előnye, hogy ha a száradást követően bármilyen okból el kell távolítani a fészket, az egy szélesebb pengéjű késsel, kűműves spaklival lepatintható.


Az MME által forgalmazott műfecskefészkek (a nagy érdeklődés következtében
2019 márciusában az egész éves raktárkészlet elfogyott, így a pillanatnyi
készlethiány miatt boltunk csak előrendelést tud felvenni) a hátfalukon
lévő furatok segítségével csavarozhatók fel (Fotó: Orbán Zoltán)

 

Az otthon egyszerűen elkészíthető műfecskefészkek további előnye, hogy olcsóságuk miatt tömegesen is kihelyezhetők. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy ilyen nagy számú kihelyezés esetén a fecskék akkor is nagyobb valószínűséggel költöznek beléjük, ha a közelben nincs lakott istálló. Utóbbi esetben ugyanis egy-két fészek kirakása esetén akár évek alatt sem foglalták el ezeket a madarak.


A műfészkeket közvetlenül épületre is kitehetjük, ...


... de készíthető ilyen egylábú "fecskeház", továbbá kétlábú fecsktelep is, amikkel
az útban lévő fecskefészkek a telep végleges felszámolódása nélkül
áttelepíthetők az épületekről (Videók: Orbán Zoltán)

 

Védjük együtt a fecskéket!

Sokan nem tudják, vagy nem foglakoznak azzal, hogy a madarakhoz hasonlóan védett fecskefészkek leverése egész évben tilos, a költési időszakon kívül azonban engedélyztetni lehet az épületszigetelések és -felújítások által érintett fészkek elávolítását.

Amennyiben felmerül a fecskefészkek illegális eltávolítása, különösen az áprilistól kezdődő költési időszakban, akkor gyorsan és egyszerűen tudjuk értesíteni a hatóságokat.

További fecskevédelmi megoldásokról is olvashat a honlapunkon itt >>

Köszönetünket szeretnénk kifejezni Mátics Ferencnek, továbbá Marianne és Walter Haubnernek nemcsak sok éves fecskevédelmi munkájukért, de tapasztalataik közkinccsé tételéért is! Reméljük, a cikket olvasva mind többen kapnak kedvet fogyatkozó fecskéink védelmére.

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) külső borító
Amennyiben részletesebben is érdekli a lakótelepeken, a ház körül és a
kertben végezhető mindennapi gyakorlati madárvédelem, ajánljuk
figyelmébe a Madárbarátok nagykönyvét (bolt >>)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

Orbán Zoltán - Madárbarátok nagykönyve (Cser Kiadó, 2019)

 

Önt is várja a Madárbarát kert program!

A Madárbarát kert program a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény. A programban való részvételhez nincs szükség különösebb madártani ismeretre, jártasságra, a regisztrációt követően megküldött Madárbarát Kert Kalendárium és a honlap minden szükséges információt tartalmaz. A különböző madárvédelmi eszközök és téli madáreleség pedig a kertészeti és barkácsüzletek mellett az MME boltjában is beszerezhető.

Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát kert elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán). Az MME Madárbarát kert program / Madárbarát panel elismerő táblája (Fotó: Orbán Zoltán).
A Madárbarát kert program alprogramjainak külön elismerő táblája van, a képen
a Madárbarát kerté és a Madárbarát panelé látható. Nagyításhoz katt
a képekre (Fotók: Orbán Zoltán)

 

A Madárbarát kert programnak 2019-ben már több mint 7.000 regisztrált tagja van országszerte, köztük ezernél is több óvoda és iskola. Legyen Ön is "hivatásos" madárbarát kertész, üdvözöljük a Madárbarát kert programban!

MME 1% felajánlási felhívás
Kérjük, ne felejtse, hogy az MME tagság mellett többféle támogatással és a
személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásával is segítheti egyesületünk
munkáját. Köszönjük!


Orbán Zoltán

Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.